Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Pénzért árultak nyelvvizsga-bizonyítványokat

Négy embert csütörtökön a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.
Vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt indult nyomozás angol és német nyelvvizsga-bizonyítványok "adásvétele" miatt egy több év alatt kiépített bűnszervezet tagjai ellen. Négy embert csütörtökön a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Kállai Gábor közölte: a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a rendőrség közreműködésével két nap alatt ötven helyszínen tartott házkutatást, és a bűncselekmény-sorozatból származó több millió forintnyi készpénzt, értékeket, valamint az üggyel összefüggő iratokat foglaltak le.

Tizenkilenc embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük kilencet őrizetbe vettek, e csoport négy tagját - P. Andrást, Á. Andrást, P. Tibort és H. Ádámot - csütörtökön letartóztatták, másik négy gyanúsítottnak a házi őrizetére tett javaslatot az ügyészség - mondta a szóvivő.

Az eddigi megállapítások szerint P. András 2005-től megállapodott több budapesti és vidéki nyelviskola vezetőjével és tanárával, hogy anyagi ellenszolgáltatásért az általa küldött emberek valós tudás nélkül kaphassanak angol vagy német nyelvből közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványt. Ennek érdekében az érintett vezetők az írásbeli nyelvvizsgák és a laborvizsgák előtt elküldték a megoldandó feladatokat P. Andrásnak, amelyeket vagy ő oldott meg, vagy alkalmanként 10 ezer forintért megoldatta egyik bűntársával, és továbbította ügyfeleiknek. A vizsgán a felügyelő tanárok ezektől a vizsgázóktól eltűrték, hogy elővegyék a náluk lévő kész megoldásokat, és azok felhasználásával töltsék ki a teszteket, míg a szóbeli vizsgákon P. András kuncsaftjainak tényleges nyelvtudás nélkül is "megfelelt" értékelést adtak, így megkaphatták a nyelvvizsga-bizonyítványt.

P. András egy piramisszerűen felépülő szervezetet hozott létre oly módon, hogy a segítségével nyelvvizsga-bizonyítványt szerzőknek toborzói szerepet ajánlott: aki újabb ügyfeleket hozott, annak az újabb bevételekből bizonyos rész járt jutalékként.

Kállai Gábor elmondta: a toborzókkal együtt legalább 105 ember kapott így nyelvvizsga-bizonyítványt. Az érintetteknek a középfokú komplex nyelvvizsgáért 300-350 ezer, a felsőfokúért 500-550 ezer forintot kellett fizetniük.

A szervezet fenntartásába Á. András is bekapcsolódott, majd később külön hálózat kiépítésébe kezdett saját toborzókkal, csaknem húsz embert jogellenesen bizonyítványhoz juttatva. Hasonló tevékenységet folytatott a legalább nyolc embernek korrupt módon segítő P. Tibor is.

A most letartóztatott negyedik gyanúsított, H. Ádám hét éve volt a bűnszervezet tagja, ő reklámozta internetes hirdetésekben és szórólapokon a gyors hozzájutás lehetőségét nyelvvizsgához, és az ő közvetítésével körülbelül szintén húszan szereztek tudás nélkül nyelvvizsgaokmányt - tette hozzá az ügyészségi szóvivő.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 28. 20:10
  „Nna...még akkor ! a hologramos jogsigyártókat kellene valahogy megcsípni ! de izibe ám ! mert annak
  életveszélyes következményei vannak....”
 • 1. grafika88 2013. március 28. 15:48
  „Ez igaz. Sőt nem csak nyelvvizsgát, bármilyen diplomát is lehetett venni. Itt is hírdették ,olvastam az interneten.
  DE tudás nélkül ..mit ér ?? ha a delikvens meg se tud szólalni ??? Semmi értelme sincs úgy.
  igaz ilyen papír nélkül..NINCS diploma !Hiába vizsgázott, járt egyetemre..főiskolára ..e papír nélkül NEM adták ki a bizonyítványt ! EZÉRT kellett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: egyre igazságtalanabbá válik a rezsicsökkentés

Az MSZP továbbra is támogatja a 10 százalékos rezsicsökkentést, de úgy véli: az igazságtalan, és… Tovább olvasom