Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Pénzt ellenőrizhetnek a horvát határon

Horvátország nemzetközi határátkelőhelyein június elsejétől az illetékesek ellenőrizhetik a beutazóknál, így a magyar állampolgároknál levő pénzösszeget.

A zágrábi kormány legújabb rendelete értelmében ugyanis a külföldieknek horvátországi tartózkodásuk ideje alatt napi száz euróval és a haza-, illetve esetleg harmadik országba történő továbbutazáshoz szükséges pénzzel kell rendelkezniük. A meghívólevéllel vagy a szállásfoglalással érkező külföldieknek elég a napi ötven euró.
 
Az összeget nem kötelező készpénzben vinni, elég a hitelkártya, vagy az utazási csekk bemutatása is. Természetesen csak abban az esetben, ha a horvát illetékesek a határon esetleg a tartózkodás fedezete iránt érdeklődnek. A kormányrendelet ugyanis a határátkelőkön szolgáló személyzetre bízza, hogy – egyéni elbírálás alapján –, kit ellenőriznek és kit nem. Az eddigi tapasztalatok szerint csak azok számíthatnak arra, hogy belekukkantanak a pénztárcájukba, akikkel kapcsolatban esetleg felmerül a gyanú: képtelenek kifizetni horvátországi tartózkodásuk és elutazásuk költségeit, esetleg koldulásból, vagy törvénybe ütköző cselekmények révén akarnak pénzhez jutni az országban.

A zágrábi belügyminisztérium egy korábbi belső utasítása egyébként eddig is meghatározott napi összeghez kötötte a tartózkodást Horvátországban. E szerint a külföldieknek (elvben) csaknem 180 eurót kellett volna magukkal vinni minden egyes – Horvátországban eltöltendő – nap kiadásainak fedezésére. A szomszédos országot felkereső magyar turisták nagy többsége tanúsíthatja, hogy ez valóban csak egy elvi követelés volt, mert a horvát határon a külföldiektől szinte soha nem kérték az utasítás betartását.

Legújabb döntésével a zágrábi kormány lényegében csökkentette az eddigi napi keretösszeget, s horvát lapvélemények szerint hasonlóan nagyvonalúan és lazán kezelik majd a határon a legújabb rendeletet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benoist and Manon Mallet francia művészek tárlata

Tovább olvasom