Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Pénzt kért a sikeres vizsgáért - két évet kapott

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a gépjárművezető-oktató vádlott és védője felmentésért fellebbezett.
A Fővárosi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében kedden 2 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől és 3 év gépjárművezető-oktatói tevékenységtől való eltiltásra ítélt, továbbá 153 ezer forint megfizetésre kötelezett egy gépjárművezető-oktatót, aki a vád szerint a sikeres vizsga letételéért pénzt kért tanítványaitól.

Az Fővárosi Bíróság honlapján olvasható közlemény szerint Sz. László Istvánt tizenkétrendbeli befolyással üzérkedés bűntette miatt ítélték el, egy esetben a szintén befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vád alól bűncselekmény hiányában felmentették. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Az ítélet szerint kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a vádlott gépjárművezető-oktatóként a vizsgázóktól pénzt kért és fogadott el, azt állítva, hogy az összeget a vizsgabiztosnak továbbítva befolyásolja a vizsgák eredményességét. A vizsgázóktól átvett összegeket, összesen 153 ezer forintot bizonyíthatóan nem adta át a vizsgabiztosoknak.

Mint írták, az ítélet kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte többek között "a halmazatot, továbbá a hasonló jellegű bűncselekmények nagyfokú elszaporodottságát". Enyhítő körülménynek számított a vádlott büntetlen előélete és az, hogy egy gyermek eltartásáról gondoskodik.

A per márciusban kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint Sz. László István gépjárművezető-oktató volt annál a kft.-nél, amely szervezte és lebonyolította a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által támogatott programban részt vevő munkanélkülieknek a C és E kategóriás vezetői engedély megszerzését célzó elméleti és gyakorlati képzést és a vizsgafelkészítést.

A márciusi tárgyaláson az ügyész elmondta: Sz. László István 2009 novemberében és decemberében a gyakorlati oktatásra nála jelentkezőknek már az első találkozáskor utalt arra, hogy a gyakorlati vizsga egyes részeit csak akkor tudják majd eredményesen letenni, ha pénzzel "rásegítenek". Mint mondta, a vizsgákon mindenki hibázik, és aki nem fizet, azt nem engedik át, majd hozzátette, hogy ez évek óta így megy.

A rutinvizsgáért és a biztonságos üzemeltetés vizsgáért 8-8 ezer forintot, míg a forgalmi vizsgáért 16 ezer és 20 ezer forint közötti összeget kellett fizetni.

A vádlott akkor a bíróságnak azt mondta: nem érzi magát bűnösnek.

Olvasóink írták

 • 2. frakk 2011. augusztus 23. 16:26
  „Az géplármű oktatás , ellenőrzés, után képzés, joggyakorlás egy velejéig korrupt terület.
  Közhivatalok dolgozói érintkeznek egy zsíros(autós) terület magánzóival.
  A Közlekedési hatóság csak" bizalmi emberekkel dolgoztat" Immáron a cocilalizmus óta nincs gyökeres változás a Közlekedési hatóság "ceremóniái" között. A Vizsgáztatás, zöldkártya, és eredetiség vizsgálat magán csoportok érdekeit van hivatva szolgálni. Csak egy két külsős ember napi tevékenysége biztosítja a Közlekedési hatóság számára szinte az összes autó forgalmat. Érdekes ezek az emberek naponta ott vannak, és nekik sikerül a vizsga, másoknak már nem annyira.
  A gépjármű gyakorlati vizsgán is megy a szelektálás, De a jogosítvány bevonás még zsírosabb terület. Ebben az utóbbi bizniszben mégtöbben vannak benne, és pofátlanságuk nem ismer határt.”
 • 1. szegarazs 2011. augusztus 23. 15:24
  „Miért csak 3 évre tiltották el az oktatástól? Örökre el kéne.
  Vajon hányan vannak miatta az utakon, akik nem tudnak vezetni? Az is az ő bűne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuncsaftját zsarolta meg a nyíregyházi prostituált

A 18 éves prostituált lánynak, aki a megalapozott gyanú szerint előbb különféle ürügyekkel pénzt csalt ki, később pedig zsarolta az egyik kuncsaftját. Tovább olvasom