Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Pénzt kértek a kismamáktól az orvosok

Vesztegetés miatt vádat emelt az Állami Egészségügyi Központ 11 nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen a Fővárosi Főügyészség.
Az m1 péntek esti Híradójában elhangzott: a vádirat szerint a volt MÁV Kórház szülészeti és koraszülöttosztályán dolgozó orvosok 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább húsz esetben pénzt kértek az osztályra felvett kismamáktól a szülések levezetéséért és az egyéb beavatkozásokért. A vádlottak között van az akkori osztályvezető főorvos is - tették hozzá.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradóban azt mondta: "a vádlottak az osztályra érkező, szülés előtt álló kismamáktól és azok hozzátartozóitól az egyes orvosi ellátásokért - amelyeket egyébként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is fedezett, így a szülés levezetéséért, az altatásért vagy az érzéstelenítésért - körülbelül ötezer és ötvenezer forint közötti összegeket kértek".

Az ügyészség az orvosokkal és az egyik szülésznővel szemben pénzbüntetés, a másik szülésznővel szemben, akit üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel vádolnak, letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri. A vádlottak szabadlábon védekeznek. A Híradó stábja az érintettek ügyvédjeit is megkereste; akiket elértek, azok azt mondták, "védenceik tagadják, hogy pénzt kértek volna".

A szülés költségeit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fedezi, ugyanakkor Csomóné Lindmayer Katalin, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökhelyettese az m1 Híradójában úgy nyilatkozott: sokan fizetnek az orvosnak és személyzetnek, ettől várják, hogy jobban figyeljenek rájuk.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. klj-54 2012. január 23. 11:48
  „Ezek buktak de a többség vélelmezhetően pont így teszi továbbra is!”
 • 40. adamantium 2012. január 22. 12:21
  „39. exdeus 2012.01.22. 08:57
  hát azért ennek utána kellene még olvassál. főleg az érsebészetben és a traumatológiában a TB által utalt össze gyakran nem fedezi az implantátum árát, nemhogy a 25%-a lenne. meg aztán vannak gyógyszerek amik nem olcsók, és a műtéttel nem ért végett a kezelés, a beteg az intenzíven is elvan 1-2 napig, majd az osztályon 10 napig, nem csak műtétből áll a világ. a beavatkozások nagy része veszteséges hidd el”
 • 39. exdeus 2012. január 22. 08:57
  „37, jogos, hiszen gyanítom, mindenki tisztában van azzal, hogy az ellátás nem 2 fillér.
  Csak el lehet gondolkodni azon, hogy mikor az én császáros szülésemért majd´ 6 éve a TB cirka 500.000 Ft-ot számított fel, abból milyen arányban részesültek az abban részt vevők.
  Értem is ez alatt, hogy legyen egy szívműtét 1,7 m Ft, ami legyen mondjuk egy 8 órás műtét. Ez azt jelenti, hogy 212 e Ft-ot kap a team óránként. A teambe természetesen a személyi és anyagi dolgok is beletartoznak. Anyagi dolgon alaphelyzetben már csak a felhasznált és megsemmisítésre ítélt anyagokat érteném, mert a a gépeket amortizációs költsége ezen idő alatt igen minimális tétel még akkor is, ha több száz milliós gépekről beszélünk.
  Szóval ha egy 8 órás műtét során a fenti összeg 1/4-ed része megy anyagköltségre, akkor is marad 159 e Ft a műtéten részt vevő személyek bérére. Ha azt nézem, hogy fele-fele aranyában nettó+járulék, akkor 80 e Ft, ami fizetéssé avanzsál. Aztán persze minden attól függ, hogy hány személy vett részt a műtéten. Tény, hogy nem egy fényes órabér jön ki, ha sok ember tüsténkedik a beteg felett...
  De biztos vagyok abban, hogyha a járulékokat teljes egészében megszüntetnék (mind munkavállaló, mind munkáltatói oldalról), akkor lennének egy páran, akik ezt az összeget, ha nem is csípőből, de néhány hónap alatt (tehát valószínűleg még így is gyorsabban, mint most az állami finanszírozás) ki tudnák fizetni.”
 • 38. zérótolerancia 2012. január 21. 20:48
  „Hálapénz: Ellátás/szolgáltatás után a beteg önként adhatja, az orvos önként elfogadhatja. Ha ez büntetendő, sitteljék le az összes fodrászt, taxist, pizzafutárt, pincért...
  Ha vesztegetés: Dutyiba a vesztegetővel is!
  Ha zsarolás...”
 • 37. dokmed 2012. január 21. 20:03
  „31. tótkomlósi 2012.01.21. 16:53
  Ja 300 Ft, az aztán komoly tétel, amikor egy szívkatéterezés 1,2 millió Ft.
  Egy szívműtét meg 1,7 millió Ft.
  Főleg, hogy "szociális alapon" pont azoknak nem kellett fizetniük, akik amúgyis ingyenélők
  (bodzás, papíron munkanélküli feketézős, kamu- roki)
  Ha tiszta viszonyokat szeretnénk, az HAVI többtízezer Ft- os EÜ- járulék- MINDEN HÓNAPBAN.
  Nemcsak betegség idején egyszeri boríték- szóval a magyar nem akar majd fizetni,
  mer "nehogymá pénzkérdés legyen az egésségügy"”
 • 36. info 2012. január 21. 19:57
  „30. tótkomlósi 2012.01.21. 16:51 - de a beteget is mert megvesztegeti az orvost, na erről ennyit....lhetne ezt tovább is fokozni. H a ad ad, ha nem hát nem!”
 • 35. Horthyszobor 2012. január 21. 18:51
  „Mi az hogy kértek??? Ha nem fizetsz meghal a gyerek és az asszony!!! Semmi sem szent nekik, felháborító ahogy csinálják. Mi meg féltjük szeretteink életét. Egyébként ugyanez megy minden szinten a gyógyításban! Vagy legyen hálapénz és oldják meg, hogy adózzanak utána, vagy legyen az örvos nagyon jól megfizetve.”
 • 34. info 2012. január 21. 18:41
  „egy szeműveges dok. pl a rendelés ideje alatt folytatja privát! rendelését a bgy-kl. néhány napja-azután jön a magyarázom a mechanizmust..ezenkívül még hányszor vajon?”
 • 33. tótkomlósi 2012. január 21. 18:17
  „32. exdeus 2012.01.21. 16:58
  De azért a kezelések díjszabása is abszurd egy kissé!

  Több 10-100ezer egy kezelés (mármint a tb támogatott). Mi kerül ennyibe?
  Kissé el vannak szállva!”
 • 32. exdeus 2012. január 21. 16:58
  „Ez egy iszonyatosan kényes téma, és nem csak ebben a szakmában. Az odáig OK, hogy hálapénz, de annak arról kellene szólnia, hogy HÁLÁS vagyok azért, ami a múlt, és nem előre vagyok adakozó kedvemben - ezt persze idézőjelesen.
  Az, hogy az én dokim kapott pénzt, egy dolog, de helyben is tudok olyat, aki ELŐRE közli, hogy ő, ha nem perkálsz neki több 10 ezer forintot, rád sem néz. Na ez a baj.
  Trabant: ha arra panaszkodnak, hogy alul vannak fizetve, akkor miből telik Lexusra??? Valahol sántít a téma.
  Én teljesen egyszerűen megoldanám, no TB, a sürgősségi az állam a saját és nem az állampolgárok pénzéből finanszírozza, és ami marad az állampolgárnál, abból köthet magára biztosítást, ki extrát, ki kevésbé fullosat, és ezzel akár a várólistákat is minimalizálni lehetne, mert x-nek telne most (vagy a biztosításból vagy azért mert kölcsön kért), y pedig várjon, mert később lesz meg a rávalója. Azért ez is megérne egy misét, hogy egy vizsgálatra vagy műtétre államilag finanszírozottan éveket kell várni, de ha elmegyek egy magánorvoshoz, az a magánrendelési idejében ugyan, de az állami eszközökkel megcsinálja jó pénzért.”
 • 31. tótkomlósi 2012. január 21. 16:53
  „27. dokmed 2012.01.21. 13:55

  Emberke!

  Nálunkisztánban mikor bevezették a vizitdíjat akkor egyből lázították a tömegeket meg népszavaztattak miliárdokért!

  Tehát itt is látszik, hogy nem normális az ország!”
 • 30. tótkomlósi 2012. január 21. 16:51
  „Emberek!

  Nem csak pénzt kérnek, hanem egyenesen a betegek adják a tízezreket az orvosoknak!

  Azok meg sírnak, hogy nem tudnak megélni!

  Az ország orvosainak 90%-át símán le lehetne sittelni ezért!

  Aki most vádat emelt és ítélkezni fog, annak vajon tiszta a lekiismerete, hogy még soha nem fizetett orvosnak??????

  Azért kíváncsi lennék rá, hogy mekkorát tudna hazudni!”
 • 29. Qllancs 2012. január 21. 15:34
  „Nem csak a Máv korházban van így, hogy pénzt kérnek.
  Minden orvos ,--- kivétel a kezdő nem kér csak. Mindegy, hogy nőgyógyász, sebész, fogorvos --igen is elvárja, elkéri a + pénzt.
  Ha ott vagy a dokinál, és tényleg beteg vagy , --fizetszt mint a katonatiszt ! ha megakarsz gyógyulni !!! és ki nem akar ?
  Ha korházban fekszel --és a családod nem gondoz, bizony fizetni kell !!! orvos--nővér elvárja , máskülömben fel is fordulhatsz !”
 • 28. macs 2012. január 21. 14:35
  „Ezt a képmutatást! :-D Most neki ugranak a MÁV kórház orvosainak, de ettől még minden marad a régiben. Mindenki "tudja" vagy "tudni véli", hogy melyik orvosnak mennyit kell adni. Mondhat bárki bármit, amíg olyan viszonyok lesznek az egészségügyben, amilyenek vannak, nem lesz változás. :-(
  Mennyivel tisztességesebb lenne, ha mindenki eldönthetné, hogy akar-e magánbiztosítást kötni és az ellátásról számlát kapni, amit a biztosítója kifizetne az intézménynek. De mi erről hallani sem akarunk!
  Nem jegyeztem meg ki volt, de valaki svéd példát hozott. Megtenné, hogy leirná azt is, mindezért mit fizetnek a polgárok? Mert szerintem ott fizetnek és nem azon versenyeznek, ki tudja jobban átverni a biztósítot.”
 • 27. dokmed 2012. január 21. 13:55
  „26. spiler 2012.01.21. 13:32
  Normális országokban mindenért fizetni kell- nincs ingyenebéd.
  Nálunk papíron persze van- ezért találták ki a hálapénzt Rákosi kócos elvtársék.
  Azóta lett volna mód változtatni, emberek!
  Csakhát az ingyenélőknek (bodzások, feketézők, kamu- rokik, stb) nagyon is jó a magyar egészségügy.
  Mert senki ne mondja, hogy ők adnak bármit is. Viszont járni, minden jár nekik- legalábbis ők úgy tudják.”
 • 26. spiler 2012. január 21. 13:32
  „az is baj,hogy pénzt kérnek de a legnagyobb,hogy nem adnak számlát,igy az államot is megkárosítják,,,,,,,mert a családokat leveszik azt nem érdekel senkit,de az álllamot....
  mi a helyzet a paraszolvenciával,ha átápétik az orszáhot akkor ezt is rendezni kellene mint a mi nyugdijunkat elintézték - 16%-al
  NAV ellenőrizze őket,állami int-ben nem lehet maszekolni munkaidő után/netán közben/,saját rendelő.
  FOGORVOSI ELLÁTÁST mikor lehet igénybe venni felnőtnek ingyen......????????”
 • 25. Power 2012. január 21. 12:50
  „Az orvosegyetemeken sem osztogatják a diplomával a műveltséget és az erkölcsöt.”
 • 24. dokmed 2012. január 21. 12:03
  „Nem "az orvosok"- CUZÁMMEN kértek pénzt, hanem az ÁEK szülész- nőgyógyászai.
  Nagy különbség, kedves DM!”
 • 23. adamantium 2012. január 21. 11:07
  „21. macusnéni 2012.01.21. 09:53
  ne legyél már ennyire álszent. "Mi az,hogy előre kiköti,hogy neki ennyi jár" te ettől az orvostól plusz szolgáltatást vársz: ő nézzen meg minden alkalommal, csak ő nézzen meg minden alkalommal, ő vezesse le a szülésedet, ne egy rezidens vizsgáljon meg, gondolom egy főorvosnak akarsz fizetni és nem egy kezdőnek, esetleg ne nyúljanak hozzád a hallgatók és sorolhatnám, ennek ára van, mindenütt a világon, ez a nyugati világban a legmagasabb magánbiztosítási szolgáltatás, a lakosság 1%-ának ha van ehhez joga. te amikor fizetsz a plusz szolgáltatásokat veszed meg, ha nem tetszik az ára akkor keress mást, vagy szülj az ügyeletes orvosnál mint minden ember a nyugati világban, de ha ez neked büdös akkor fizess szépen a különbségért. Az meg ne érdekeljen, hogy ő ebből nem fizet adót, mert az nem a te gondod, ebben az országban mindenki elhallgatja a keresetét ha teheti, persze mindenki irigy a másikra és rögtön fel is jelenti ha teheti.
  megint ez a trabantozás, kinek van manapság trabantja? fel kellene már ébredni a nyugati civilizációban az orvos a társadalmi ranglétra felső fokán áll, a csúcs 10%-ban (mondom civilizált országban, nem a balkánon), tehát az lenne a normális ha 10 millió alatti autó nem lenne a parkolóban de hát ez nem így van. na ha meg mindenkit meg lehet venni akkor miért pont az orvosokra fújsz?”
 • 22. KamuNeni 2012. január 21. 10:00
  „Az orvost is le kellene ultetni mert az o felugyelete alatt tortent. Ugyanis nem a nover hanem az orvos vezeti az osztalyon dolgozokat. Persze az is csak a sajat boret probalja jobba tenne es utanna menteni, Szemet egy banda az biztos. ha az orvos is olyan lelkiismeretesen vegezne a munkajat mint egy vizvezetek szerelo akkor jobban jarna mindenki.

  Sajnos nem igy van. Holott semmivel nem mas szakma mint a vizvezetek szerelo. Ki mit valaszt azt kell csinalnia, vagyha nem tetszik akkor ott kell hagyni.

  Penzt kerni betegtol a leg szemetebb dolog amit el tudok kepzelni egy szakmabelitol.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP frakcióülésére hívják Fellegit

Az ülésen a szocialisták tájékoztatást kérnének a tárca nélküli minisztertől az EU- és az… Tovább olvasom