Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Pénztárválasztás: hétfőn reggel 8.50-ig 76 ezer 588 nyilatkozatot regisztráltak

Erős forgalom várható hétfőn a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokon, mert a magán-nyugdíjpénztári tagok estig adhatják le nyilatkozatukat arról, hogy a magánkasszájuknál kívánnak maradni. Hétfőn reggel 8.50-ig 76 ezer 588 nyilatkozatot regisztráltak.
Pénteken délután fél 2-ig az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a több mint hárommillió pénztártagból 67 ezer 500 adta le nyilatkozatát, vagyis azóta több mint 9 ezerrel nőtt a maradók száma.

Az eddigi adatokat előrevetítve várhatóan a pénztári tagok mintegy 3 százaléka marad a magán-nyugdíjrendszerben, a velük maradó vagyon részaránya azonban várhatóan jóval magasabb lesz, mivel a jelenlegi szabályok mellett azoknak éri meg maradni, akik már jelentős megtakarítást halmoztak fel.

Hétfőn este hat óráig lesznek nyitva az ügyfélszolgálatok; Szőke Lovas Zsuzsa, az ONYF sajtótitkára pénteken az MTI-nek azt mondta, aki addig sorszámot kapott, sorra fog kerülni.

Aki a magánrendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. A tartósan külföldön dolgozó, vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat.

Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Az állami rendszerbe visszalépők tagi kifizetései - a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések és a reálhozam - adómentesen felvehetők lesznek.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag marad, a 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmei után nem szerez további szolgálati időt az állami rendszerben, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a 24 százalékos munkáltatói járulékot (decembertől nyugdíj-hozzájárulást); a továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

Több szervezet valamint magánszemély az Alkotmánybírósághoz fordult, a törvény megsemmisítését kérve. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) beadványában az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozik, és a felülvizsgálat soron kívüli lefolytatását kérelmezte. A magánkasszák teljes körét képviselő Stabilitás Pénztárszövetség szerint a már hatályban lévő törvények sértik az alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit.

Olvasóink írták

 • 6. deszkás 2011. január 31. 22:02
  „Pénztár választás? Ne röhögtessenek.”
 • 5. szilléri 2011. január 31. 21:29
  „A visszamaradók fizessék a családjukban lévő közvetlen hozzátartozó hiányzó 17 % -t. Minden ,,önkéntesnek" vélhetően van nyugdíjas, rokkant nyugdíjas, sérült, özvegy vagy öregségi járulékban részesülő hozzátartozója.
  Kérnék három normális indokot miért az ,,államiak" finanszírozzák ezen összegeket ?”
 • 4. macs 2011. január 31. 19:00
  „LukSzusz 2011.01.31. 13:38
  "Nagy a lapítás,állítólag sok pénzt lenyúltak azért fúj az MSZP:"
  Amennyiben igazad van, akkor mi értelme van a kormány/OV azon bejelentésének, miszerint a több mint 3000 mrd Ft-ból többek között az államadósságot fogják csökkenteni?
  Ha ezt a pénzt lenyúlták, akkor hogy tudja a kormány az államadósságot ebből pénzből csökkenten?
  LukSzusz, gondoldd végig!”
 • 3. geza 2011. január 31. 14:13
  „Egy maszek cég ugye soha nem megy csődbe, számolják fel, megszűnik, eltűnik a pénzzel?”
 • 2. LukSzusz 2011. január 31. 13:38
  „Nagy a lapítás,állítólag sok pénzt lenyúltak azért fúj az MSZP:”
 • 1. Larsson 2011. január 31. 12:24
  „Nagyon kicsi a szám, a pénztárak hallgatása, a nem egyenlő feltételek, a közszolgák megfenyítése, a rövid idő mind-mind a narancsok malmára hajtja a vizet... Emiatt kb ötöde lesz a maradók száma, irreálisan alacsony!

  De ha nem változtatják meg, akkor ez élni fog: "70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bencsik János: idén 70 ezer lakás kaphat energiatámogatást

Budapest - Több mint 40 ezer lakás energetikai felújításáról születhet szerződés az idén, de ha a… Tovább olvasom