Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Pénzügyi szolgáltatókat bírságolt meg a PSZÁF

Felügyeleti intézkedést alkalmazott és bírságot szabott ki két pénzügyi vállalkozásra a PSZÁF.
Felügyeleti intézkedést alkalmazott és bírságot szabott ki két pénzügyi vállalkozásra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF): a Zee Capital Zrt.-nek négymillió, a New Chance Credit Zrt.-nek egymillió forintot kell fizetnie.

A felügyelet a honlapján közzétett határozatok szerint mindkét céget felszólította arra, hogy folyamatosan feleljenek meg az engedélyezési feltételeknek, valamint a felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A két társaságnak rendkívüli adatszolgáltatás keretében igazolnia kell, hogy csatlakoztak a Központi Hitelinformációs Rendszerhez (KHR). A Zee Capitalt emellett 2011. negyedik negyedévi jelentésének megküldésére kötelezte a PSZÁF. Az utóbbi társaság igazgatóságának elnökét, K Péter Sándort pedig arra is figyelmeztette, hogy vezető állású személyként a jogszabályi követelményeknek megfelelően lássa el feladatát, és tegyen meg minden szükséges intézkedést a társaság jogszerű működése, valamint a felügyelet határozataiban foglalt előírások teljesítése érdekében.

A PSZÁF korábban mindkét társaság ellen közérdekű keresetet indított. A New Chance Credit ellen első fokon pert nyert, a bíróság 2011. november 29-én 13 pontban mondta ki érvénytelennek a pénzügyi szolgáltató üzletszabályzatának és szerződésmintáinak feltételeit valamennyi érintett ügyfél esetében. Ilyen érvénytelenített kikötés volt például, hogy ha az adós nem hosszabbítja meg a hitel teljes futamidejére a pénzügyi szolgáltató opciós vételi jogát (a jogszabály öt évre ad erre lehetőséget), a hitelező felmondhatja a szerződést, illetve, ha az adós aláírja a hitelszerződést, lemond a Ptk.-ban biztosított esetleges megtámadási vagy végrehajtás-felfüggesztési jogáról. A Zee Capital ellen 2010. április 8-án nyújtott be közérdekű keresetet a felügyelet, a vele szemben támasztott kifogások hasonlóak, mint a New Chance Creditnél.

A közérdekű keresetek, illetve igényérvényesítési perek esetében a fogyasztók nevében és helyett lép fel a felügyelet. Azt kívánja elérni, hogy a bíróság ítéletében a teljes érintett ügyfélkörre vonatkozóan állapítsa meg a kifogásolt szerződéses feltételek érvénytelenségét, tiltsa el az érintett pénzügyi szolgáltatókat azok további alkalmazásától.

Közérdekű kereset esetén a bíróság a Polgári Törvénykönyvet (Ptk.) sértő szerződéses kikötéseket érvényteleníthet, a közérdekű igényérvényesítési perben ezen felül egyéb - például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tiltó - törvények megsértése alapján is kimondhatja egy-egy feltételnek a semmisségét. Ha a felügyelet megnyer egy ilyen pert, az érintett ügyfeleknek már nem kell egyedi szerződéses ügyükben eljárniuk, elég azt perben érvényesíttetnie, hogy az érvénytelenített feltételek számára mekkora kárt okoztak.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2012. március 25. 11:38
    „A PSZÁF sokkal hatékonyabban ellenőrizhetné a CIB Bank Zrt ügyfél- és pénzügytechnikai eljárásait is! Miként lehetett egy bevásárlókártya 720000.-ft ( 2 db. kártyáról van szó! ) tartozásából közel 1750000.-ft os átalakított hitelt varázsolni, miközben a bank akár meg is állíthatta volna a tartozás összegét és egy emeltebb összeggel lehetett volna havonta törleszteni, nem pedig egy 7 éves törlesztési időszakkal! Van példa magyarországi bankkal olyan esetre, ahol az ügyfél kérése zárolták a kártyát, a rajta levő tartozás összegét pedig emeltebb összeggel fizeti vissza az ügyfél! Na kérem ez a különbség bank és bank között Magyarországon, de ugye CIB Bank Zrt nem a pozitív megítélésűek közé tartozik.Érthető ez akkor, ha az elnök-vezérigazgatója évekkel ezelőtt olyan kárt okozott Magyarországnak a CW esettel, de hát felfelé is lehet bukni és a CIB Bank Zrt vezérigazgatójává válni! De miért ilyen ügyfélellenes mentalitású embert neveztek ki a bank élére, mikor sorra jönnek a panaszok a CIB Bank Zrt helyi fiókjainak munkája kapcsán is?!!”
  • 1. bambinaXX 2012. március 24. 22:43
    „Helyes!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy kiránduló a dobogókői kilátónál

Súlyan megsérült az a fiatalember, aki kirándulás közben leesett egy magaslatról Dobogókőn. Tovább olvasom