Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Pénzügyőr lesz az ORFK új vezetője

Bencze József lesz az új országos rendőrfőkapitány, jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a parlamentben. A miniszterelnök azt kérte Bencze Józseftől, hogy keményen, határozottan és emberséggel vezesse a rendőri testületet.

„Szabadság és rend" - mondta Gyurcsány Ferenc. Mikor Takács Albert új igazságügyi és rendészeti minisztert bemutatta, akkor is csak ezeket a szavakat tudta használni, tette hozzá a kormányfő. Olyan embert kért fel a rendőrség vezetésére, aki megítélése szerint meg tudja erősíteni a rendőrséget, vissza tudja szerezni a közbizalmat, ugyanakkor meg tudja erősíteni a rendőrök önbizalmát is.

Az új rendőri vezető kiválasztásakor Gyurcsány Ferenc Takács Alberttel és Petrétei József leköszönő igazságügyi miniszterrel is tanácskozott. Bencze József tábornok vámos egyenruháját hamarosan újra rendőr egyenruhára cseréli, mondta a kormányfő arra utalva, hogy a VPOP rendészeti főigazgatója már korábban is szolgált a rendőrség kötelékében.

„Szabadság, rend, biztonság" – vette át a szót a miniszterelnöktől Bencze József. Elmondta, hogy legfontosabb feladatának a rendőrök iránti bizalom visszaállítását tartja. Olyan rendőrséget ígért, amelyik a polgárokkal tisztelettudó, ugyanakkor politikamentes, ezzel együtt szeretné visszaszerezni az egyenruha becsületét. Bencze több fegyelmet, több munkát, vár el a rendőrségtől. Jelezte, hogy ennek érdekében még a nap folyamán felveszi a kapcsolatot az ORFK vezetőivel, illetve a rendészeti tárca illetékeseivel.

Az új főkapitány időt kért a sajtótól, mivel csak bizottsági meghallgatása után lép hivatalba, és csak azután áll a sajtó rendelkezésére. Ugyan a bejelentést sajtótájékoztatóként hirdették meg, az újságírók nem kaptak lehetőséget kérdések feltevésére, Gyurcsány Ferenc és Bencze József a kinevezés bejelentése után azonnal távoztak.

Ért a fekete gazdaság visszaszorításához

Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója 52 éves pénzügyőr vezérőrnagy. Nős, 2 gyermek édesapja. A jogi egyetem mellett elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. 1991-től az V. kerületi Rendőrkapitányság kapitányság-vezetője. A Horn-kormány idején főtanácsadó a MeH-ben, a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság elnöke. 1997 óta a Vám-és Pénzügyőrség Rendészeti Főigazgatója. Doktori disszertációját a feketegazdaság hazai legalizálásának és visszaszorításának tapasztalatairól írta. Bencze József a VPOP-s megbízatása mellett több rendészeti társadalmi szervezetben is vezető szerepet tölt be: elnök a Magyar Rendészettudományi Társaság Igazgatási Tagozatában, társelnök a Gazdálkodási Tudományos Társaság hon- és rendvédelmi tagozatában, alelnök a Nemzetközi Rendőr Egyesület magyar tagozatában.

Bencze a Lélegzet nevű folyóiratnak adott tavalyi interjújában részletesen beszélt az általa ellenőrzött vámosokat érintő korrupciós ügyekről. A VPOP főigazgatója akkor kiemelte, hogy szervezeténél évente az állomány alig 0,4 százaléka keveredett visszaélési ügyekbe, amit főként annak tudott be, hogy a Vám- és Pénzügyőrségnek 8 éve van korrupcióellenes stratégiája, és már 1997 óta etikai kódexe. „Aki ide szegődik, bizonyos jogainak a korlátozását el kell fogadnia: bejelentés nélkül nem lehet nagyobb mennyiségű pénz egy vámügyintézőnél, hogy ne kelljen magyarázkodnia egy ellenőrzésnél" – magyarázta a belső szigor egy-egy megnyilvánulását Bencze a Levegő Munkacsoport lapjában.

(index.hu)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos lett a korrupcióval vádolt japán miniszter

Meghalt Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter - jelentette be az NHK japán televízió. A 62… Tovább olvasom