Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Pereskednek: Románd kontra szomszédok

Bakonygyirót, Bakonypéterd, Gic és Románd a rendszerváltás előtt közös tanácsi irányításban dolgozott, az utóbbi volt az anyaközség. 1989 után sorra önállósultak a községek, a vagyont azonban nem osztották el, 11 ingatlan Románd tulajdoni lapjára került. A szomszédok pereltek és nyertek.
A szép közös út, Bakonygyirót, Bakonypéterd, Gic és Románd tanácsi közössége már rég a múlté. Amikor megtehették, először Bakonygyirót, aztán Bakonypéterd és Gic is kivált a közös körjegyzőségből és önálló hivatalt hozott létre. Az egykori négyek tizenegy vagyonát, szolgálati lakásokat, orvosi rendelőt, iskolát és óvodát azonban nem osztották meg. A helyhatósági választásokkor új polgármestereket választottak, már ahol cserélték az első embert, mert Bakonypéterden Mázi László már negyedik ciklusban irányítja az önkormányzatot. A lényeg, hogy a közös vagyonról megfeledkeztek, másként eszükbe se jutott, mígnem a közelmúltban arra figyeltek fel a régi szomszédok, hogy Románd meghirdette a szolgálati lakásokat.
Úgy gondolták, peren kívül is meg tudnak egyezni, ezért kérték a romándi polgármestert a többiek, hogy üljenek asztalhoz. A hármak azt mondják, Románd polgármestere azonban nem ment el a megbeszélésre. A végén per lett az egyet nem értésből, és a bíróság az eredeti állapot visszaállítására kötelezte Romándot.
Müller Gábor, Románd polgármestere azt mondja, félig igaz, félig nem, amit a többiek állítanak. A szétválás óta már volt szó a vagyonmegosztásról, s még birtokukban van az akkori szakértői megállapítás, ami szerint nemcsak a szolgálati lakások, iskola számított volna a közös vagyonba, hanem az utak is, az utóbbiak nagyobb értékűek lehetnek a szolgálati lakásnál például. Amikor ez kiderült, szerinte Gic nem szorgalmazta a vagyonmegosztást. Müller Gábor annak idején nem volt polgármester, vétlen mindabban, ami korábban történt. Annyi bizonyos, hogy a 11 ingatlan Románd tulajdoni lapjára került és a szomszédok nem reagáltak erre, ami elfogadást is jelenthet. Az ingatlanok értékesítésének meghirdetése jóhiszemű módon történt, ahogy az egyik szolgálati lakás eladása is. A romándi polgármester szerint zsarolás, ami Románd ellen történik.
Bakonypéterd, Bakonygyirót és Gic újabb pert indítanak Románd ellen, hiszen a közös vagyonból egy szolgálati lakást már eladott a testvérközség és a pénz sincs meg. Müller Gábor viszont azt közölte lapunkkal, hogy ugyancsak pert kezdeményez majd a szomszédok ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy töltötte a kánikulai hétvégét?

Tovább olvasom