Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Perlasca - Egy igaz ember története

1944. november 30, csütörtök reggel. Budapesten, a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják a lakókat kifelé. Spanyol menlevelük, semit sem ér. Angel Sanz Briz, a spanyol követség ügyvivője reggel elhagyta az országot, a magyar belügyminiszter pedig válaszul parancsot adott a védett házak kiürítésére. A lakók életét egy különös ember, Giorgio Perlasca menti meg...
rendező: Alberto Negrin

forgatókönyvíró: Sandro Petraglia
jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes
zene: Ennio Morricone
látványtervező: Gárdonyi László
vágó: Antonio Siciliano

szereplő(k):
Luca Zingaretti (Giorgio Perlasca)
Mathilda May (Eleonora)
Amanda Sandrelli (Magda)
Franco Castellano (Adam)
Marco Bonini (Sandor)
Cserhalmi György (Bleiber)
Garas Dezső (Rabbino)
Szacsvay László
Klaus Maria Brandauer
Koós Olga
Rudolf Péter

A film sztorija

1944. november 30., csütörtök reggel. Budapesten, a nemzetközi gettó egyik házából rendőrök hajtják kifelé a lakókat. Spanyol menlevelük, amely eddig úgy-ahogy védelmet nyújtott, mától mit sem ér. Angel Sanz Briz, a spanyol követség ügyvivője reggel elhagyta az országot, a magyar belügyminiszter pedig válaszul parancsot adott a védett házak kiürítésére, a deportálásra. A lakók életét egy különös ember, Giorgio Perlasca menti meg.

A 34 éves férfi papírjai szerint spanyol állampolgár, követségi alkalmazott, aki az elmúlt három hétben a spanyol menlevéllel rendelkező zsidók ügyeit intézte. Amikor aznap reggel elindult a követség villájából, még úgy gondolta, hogy utoljára járja végig a védett spanyol házakat. Már a zsebében vannak a papírok, hamarosan indulhat Svájcba. Amikor azonban látja védencei elhurcolását, meghozza élete legnehezebb döntését: marad Budapesten.

A következő három hónapban 5200 magyar zsidó életéről gondoskodik. Menleveleket és élelmet oszt, deportáltakat hoz vissza a marhavagonokból, a spanyol kormány nevében tárgyal Budapesten németekkel és nyilasokkal. A hősről, Raoul Wallenberg barátjáról azonban egy lényeges dolgot sem tárgyalópartnerei, sem védencei nem tudnak. Azt, hogy igazi kalandor. A spanyol ügyvivő a valóságban se nem diplomata, se nem spanyol. Élete, szerepvállalása a korszak egyik legfantasztikusabb, kalandos fordulatokkal átszőtt története. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - BP

"Az alapvető problémák már a színészválasztásnál elkezdődtek, ugyanis a
főszerepre felkért Luca Zingaretti nem képes kellő életet lehelni karakterébe, ezáltal játéka nem elég erős a forgatókönyv mesterkélt és néhol hatásvadász momentumainak elsimításához. Mellette a mellékszerepekben feltűnő magyar művészek is csak bábok, díszletek egy alapjaiban megrázó, ám kissé felszínesnek tetsző történetben, melynek legnagyobb hibája, hogy túl sokat akar egyszerre markolni. A cselekmény minden apró történelmi részletre igyekszik kitérni, ezáltal vontatottá válik és a kiszámítható dramaturgiai fordulatoknak köszönhetően elveszik a lényeg – egyre fásultabban követjük az eseményeket, egészen a happy end-nek tekinthető végkifejletig."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beckham legatyásodott

Az extrém cuccairól (is) híres David Beckhamet választották a legrosszabbul öltözött futballistának.… Tovább olvasom