Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Perre megy több volt trafikos

A volt dohányboltosok szerint az átszervezésével sérültek a római egyezményben rögzített emberi jogaik, mivel elvesztették megélhetésüket.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult több egykori trafikos; a strasbourgi szervezethez eddig hét beadvány érkezett olyan volt dohányboltosoktól, akik nem nyertek koncessziót - olvasható a szombati Népszabadságban.

A lapnak az érintettek ügyvédje, Magyar Gábor elmondta: álláspontjuk szerint a dohánykereskedelem átszervezésével sérültek ügyfeleik a római egyezményben rögzített emberi jogai, mivel elvesztették megélhetésüket.

A strasbourgi testületnél egyelőre csak lajstromba veszik a hét beadványt, mivel a volt trafikosok a magyar Alkotmánybírósághoz is panasszal fordultak - derül ki a cikkből.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Vazeratti 2013. augusztus 25. 22:36
  „#22, 9 millióból egyet kiemelni és ő alapján véleményt mondani a többiről szintén nem túl intelligens...”
 • 22. queenmargareth1 2013. augusztus 25. 21:57
  „hogy nézzétek meg, hogyan diszkrimáltok nemdohányzó nagyon jó és okos, intelligens emberek.Belváros, Leülsz, italt fogyasztasz.Természetesen megkérdezed, hol lehet dohányozni és oda ülsz.Mikor rágyújtasz, kikent-kifent őnagyságák kezdenek el vinnyogni, hogy mégis hogyan mertünk rágyújtani, mert rászáll a füst.Persze:szemtől szembe nem mondja, csak hangosan (körülötte mindenki dohányzik, mert ő ült rossz helyre:)De nem érzékeli, mert hatalmat kapott:)kimosolyogják, én megkérdem, mi a gond.Közli, hogy meg kellett volna kérdeznem őt, hogy rágyújthatok-e....paff, kérdem:mégis milyen apropóból?Válasz nincs, csak pofavágás és cuppogás.Egyre bunkóbb a beszólása és közönségesebb, pedig intelligens:), megkérdem, rokonom netalán, vagy egy asztaltársaságnál ülünk, válasz szintén nincs:)Kihívja a pincért:panaszt tesz. a Pincér megköszöni a megállapítást és közli, hogy semmi szabályellenes nem történt. Szóval, akarjátok még égetni magatokat azzal, hogy milyen okostojások vagytok, mert nem cigiztek? Hát, mint kiderült, nem a dohányon múlik!”
 • 21. mivan? 2013. augusztus 25. 10:30
  „Kedves Fideszesek! Látjátok már ugye, hogy a kedvenceitek is mennyire gyarlóak. Az ilyen piti ügyekből derül ki.”
 • 20. macs 2013. augusztus 24. 23:23
  „Én visszaállítanám az eredeti árrést, rögtön elvesztené a vonzerejét. :-D
  Egyébként szeptembertől a trafikosoknak el kell küldeniük az államnak, milyen cigarettából mennyi fogyott.
  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130823-szeptembertol-ujabb-feladatuk-lesz-a-trafikosoknak.html”
 • 19. GreatWhiteShark 2013. augusztus 24. 19:06
  „"A szerződések 34. pontja szerint az államnak kártérítést kell fizetnie, ha a koncessziós szerződést úgy szünteti meg, hogy ez például nem a trafikos kihágásának következménye, vagy..."
  Annyira stílusos lenne, ha mondjuk 2015-ben megváltozna a dohánytermék árusítására vonatkozó előírásokat tartalmazó jogszabály! :)
  Például úgy, hogy dohányterméket a dohányboltban csak 18:00-19:00 között lehetne árusítani, kétnapos borostával (arcon) rendelkező, 97 éves, női alkalmazott foglalkoztatásával.
  Aki ennek nem tesz eleget, máris kihágott, tehát, mehet a trafikja a levesbe.
  Csak egy tipp, persze nekem túl élénk a fantáziám...”
 • 18. _csutak_ 2013. augusztus 24. 18:28
  „@pachakuti:
  A parlament jogszabály alkotással eltüntetheti a fizetési kötelezettséget!
  Lásd: otp mizéria a gengszterváltáskor.
  A magánnyugdíj rendszer felszámolása, ahol egy törvénnyel megszüntetni rendelték a szerződést a polgárral.
  Sorolhatnám :(

  *
  @NP1:
  Igen, a tettek híve vagyok a sok felesleges kőr futása helyett!”
 • 17. pachakuti 2013. augusztus 24. 16:18
  „"Bebiztosítva: milliárdokba kerülne, ha egy következő kormány el akarná venni a trafikokat a fideszesektől
  Az államnak milliárdokat kellene kifizetnie a trafiknyerteseknek, ha a következő 20 évben bárki is liberalizálná a dohánypiacot. A kormány ugyanis komoly kártérítést biztosít nekik a megkötött koncessziós szerződésekben. Az ügyben ügyészségi feljelentés született.
  A trafikmutyi nem csak arról szólt, hogy a kormány a kormánypártokhoz politikai vagy gazdasági szálon kötődő személyeknek játszotta le a trafikkoncessziókat: a trafiknyertesekkel olyan koncessziós szerződéseket kötött, amelyek komoly kártérítést biztosítanak nekik arra az esetre, ha 20 éves engedélyük lejárta előtt az állam újra liberalizálná a dohánykiskereskedelmet. Ez a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN Zrt.) honlapján is leellenőrizhető, ahol elérhető a koncessziós szerződések Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített sablonja.
  Milliárdokra jogosultak
  A szerződések 34. pontja szerint az államnak kártérítést kell fizetnie, ha a koncessziós szerződést úgy szünteti meg, hogy ez például nem a trafikos kihágásának következménye, vagy további trafikosokat enged a piacra (leszámítva azt az esetet, ha a lakosok számának növekedése miatt lesz erre szükség). A szerződés szerint az állami kártérítés akkor is jár majd, ha egy kormány a következő 20 évben úgy dönt, megszünteti a dohánykiskereskedelem koncessziókötelességét." (HVG: 08.24)”
 • 16. NP1 2013. augusztus 24. 14:01
  „15. _csutak_ 2013.08.24. 13:15

  Amennyiben a duma és a tett közötti különbségre gondolsz, akkor egyet értünk.”
 • 15. _csutak_ 2013. augusztus 24. 13:15
  „Tartom az előző állításom helyes voltát.
  Nem szűkölni, nyüszíteni kell hanem tenni!
  Nem írogatni, hanem más népek módjára összefogni és polgári engedetlenség útján elkergetni a kormányt, ez az amit támogatok, lévén nem szeretem az erőszakot.”
 • 14. Beroesz 2013. augusztus 24. 13:12
  „"sérültek ügyfeleik a római egyezményben rögzített emberi jogai, mivel elvesztették megélhetésüket"

  Drágáim, a neoliberális kapitalizmusban sokféle jog van, például életfogytig henyélési jog, nem megválasztásához való jog, mások jogi eszközökkel való kifosztásának joga, jog az épített és termélszeti környezet szennyezéséhez és tönkretételéhez, jog a kiszolgáltatottak elnyomásához és kizsákmányolásához, és még nagyon hosszan sorolhatnánk.

  De olyan nincs, hogy a megélhetéshez való jog! Különben milliók perelhetnék kártérítésért az összes előző kormányt.”
 • 13. DMagóg 2013. augusztus 24. 12:57
  „12.NP1 2013.08.24. 11:53: "... gyáva és a meghunyázkodásunkra építő uraink láthatják: vannak fogaink is!"
  Amíg ki nem verik!”
 • 12. NP1 2013. augusztus 24. 11:53
  „7. _csutak_ 2013.08.24. 11:14
  "Kutyaugatás, szamárordítás nem hallatszik az égig!" - de el kell kezdeni ugatni és ordítani, mert a hallgatás tényleg nem hallatszik - sehol, semeddig.
  Ha sokan és hangosan "ugatunk" az egyébként gyáva és a meghunyázkodásunkra építő uraink láthatják: vannak fogaink is!”
 • 11. macs 2013. augusztus 24. 11:44
  „6. IVY,
  bocs, tényleg nem volt megírva, de a trafikok több generációnak nyújtottak tisztes megélhetést, így az emberek többsége nem gondolta, hogy egyik pillanatról a másikra elveszti a kenyerét. OK!, mások is járnak/jártak így, de az miért vigasztalná őket?”
 • 10. Linka11 2013. augusztus 24. 11:43
  „Nem tudom van -e Magyarországon olyan bíróság aki a kormányzattal szembe mer menni ? Akik úgy hoznak törvényeket,
  ahogy kényük kedvük diktálja, azok ellen törvényesen nehéz lesz harcolni ! - Végül is ez lenne a "demokrácia" magyarra fordítva ??? - Ami itt zajlik,törvényekre hivatkozva az a Magyar nép gyengeségét jelzi !”
 • 9. kormoska 2013. augusztus 24. 11:42
  „Római egyezmény?
  Népnemzeti kormányunkat mióta érdeklik az egyezmények??

  Belső törvényekbe csak csak nagyon ritkán szónak bele,,,sajnos.”
 • 8. myckie 2013. augusztus 24. 11:41
  „6. IVY
  Ha egy vendéglátós vedégszeretetével, hozzáértésével és egyéb rátermettségével hosszú évek alatt létrehoz egy jól menő éttermet - és ott halászlét, tyúklevest, szílvásgombocót kínál a vendégeknek -, akkor még hány évre számíthat!?? Netán valaki ott fenn kitalálja, hogy a halászlé a tyúkleves és a szílvásgombóc csak állami éttermekben készíthető! Persze erre is pályázni kell és előbb említett vendéglátósunk ezt elbukja! Lehetőségek sora áll előtte: elmegy kapálni, netán minimál-bérért dolgozhat a nyertes pályázónak, aki azt se tudja eszik-e vagy isszák a vendéglátást! Van még egy-két ötletem a sógor-koma-jóbarát állami kiszolgálására! Lehet, hogy én is zsíros állami fiezetéshez jutok havergazdagító ötleteimmel!”
 • 7. _csutak_ 2013. augusztus 24. 11:14
  „Kutyaugatás, szamárordítás nem hallatszik az égig!”
 • 6. IVY 2013. augusztus 24. 10:43
  „Meg volt az valahová írva, hogy a trafikos haláláig trafikos maradhat.....?”
 • 5. állatbarát3 2013. augusztus 24. 09:52
  „Igazságtalan dolog, amit a trafikosokkal műveltek, de sajnos nagyon sok munkahelyen is ez megy, felveszik a családtagokat, csókosokat, aztán elküldik a több éves tapasztalattal,- munkával rendelkező egyszerű embereket.
  Kívánom, hogy járjanak szerencsével, de széllel szemben ............”
 • 4. NP1 2013. augusztus 24. 09:45
  „szandokán

  Sajnos úgy van, ahogy írtad, de ettől még a lopás azért lopás marad.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallókészülékes utasokat segít a Volánbusz új fejlesztése

A hallókészülékkel rendelkező utasokat segíti a Volánbusz új fejlesztése, amellyel az… Tovább olvasom