Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Perre menne a kormány a Mol-INA ügyben

A Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét a magyar kormány.
A Mol portfóliójának felülvizsgálatára, adott esetben az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét a magyar kormány - tájékoztatta a kabinet döntéséről a Kormányzati Információs Központ szerdán az MTI-t.

A kormány emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Mol-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására. A kabinet arról is döntött, hogy a külügyminiszter lemondja részvételét a csütörtökön Dubrovnikban megrendezendő energiabiztonsági találkozón.

"Horvátországban a Mol ellen zajló folyamatos politikai kampány mellett, a horvát pénzügyminiszter nyilvános fenyegetése országa legnagyobb befektetőjével szemben, valamint a horvát igazságügyi szervek általi eljárások a Mol egyes vezetőivel szemben is arra utalnak, hogy gazdaságon kívüli eszközökkel kívánnak nyomást gyakorolni. Ezek a módszerek az Európai Unióban elfogadhatatlanok, ezeket a lépéseket Magyarország nem hagyhatja válasz nélkül" - olvasható a Kormányzati Információs Központ közleményében.

Felidézték: a magyar kormány Horvátország legjelentősebb külföldi befektetője, a Mol legnagyobb tulajdonosaként szerdai ülésén áttekintette az olajipari társaság horvátországi befektetésével kapcsolatban kialakult helyzetet.

A közleményben úgy fogalmaztak: a horvát állam és a Mol között létrejött szerződés alapján a Mol maradéktalanul teljesítette az abban vállalt kötelezettségeit és az elmúlt években közel hárommilliárd eurót fektetett be, ezzel szemben a horvát fél kötelezettségeinek nem vagy csak részben tett eleget.

A Mol és a horvát fél közötti nézeteltéréseket a magyar kormány eddig a tulajdonostársak, részvényesek közötti gazdasági vitának tekintette, az elmúlt napokban azonban olyan események történtek, amelyek a magyar kormány előtt világossá tették, hogy nem csak erről van szó - mutattak rá.

A magyar kormány felfogása szerint az államnak joga van eldönteni, hogy mely indokolt esetekben akar egy eszközt birtokolni, azaz tulajdonossá válni, vagy egy tevékenységet állami tevékenységként folytatni. "Magyarországon is találkozhatunk ilyen esetekkel, amikor az állam kivásárolja a korábbi befektetőket, de ennek megvan a mindenki számára elfogadható, bevett útja" - közölték, hozzátéve: "létezik kulturált módja az elválásnak".

A magyar kormány szerint elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy előbb nyilvános pályázaton kiválasztják a stratégiai partnert, amely jelentős befektetéseket hajt végre - "ezzel a világválság idején megmenti a Horvátország legfontosabb vállalatát az INA-t" -, majd utólag próbálják "ezt a stratégiai partnert gazdaságon kívüli eszközökkel megfélemlíteni, s kivásárlás nélkül visszaszerezni az INA feletti irányítást".

Ez ellen, illetve "az ilyen kétes, nem jogállami gyakorlatok ellen" a magyar kormány mindig fel fogja emelni a szavát, különösen, ha azok magyar vállalatokat érintenek - áll a közleményben.

Ezen előzmények után döntött a kormány Martonyi János dubrovniki útjának lemondásáról, arról, hogy felkérik a Mol menedzsmentjét: vizsgálja felül a társaság portfólióját és adott esetben készítse elő a Mol tulajdonában lévő INA részvények eladását a horvát kormánynak vagy egy harmadik félnek, továbbá utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek az ügyben.

Zágrábi jelentések szerint a horvát rendőrség kedden európai elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen, a Mol elnök-vezérigazgatója állítólag az Interpol vörös körözési listájára is felkerült. Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt kormányfőnek, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol többször is visszautasította a vádakat.

Olvasóink írták

 • 14. scott1 2013. október 03. 10:38
  „Tényleg vissza akarják venni a horvátok az INA-t, úgy, hogy esélyük sincs arra, hogy megfizessék az INA tényleges árát, szemben más piaci szereplővel? Ja, hogy ez csak szerinted van így és valószínűleg? :DDD

  Persze, hogy nem érted miről írok, hiszen még arról sincs tudomásod, hogy éppen a gázszolgáltatásból adódó veszteség lenyeletése a MOL-lal az egyik indoka a mostani cirkusznak! :D

  A 2010 óta tartó állítólagos arra fele történő nyalást mi sem támasztja jobban alá a konkrét témával kapcsolatban mint az, hogy már évekkel előtte adták el a MOL-t oda... :D

  Na persze ezzel csak az van tisztában, aki nem narancsagyú, ugye? De neked aki nem olyan, ha éppen véleményt akar formál valamiről, akkor csak a tényeket nem kell, hogy figyelembe vedd, vagy egyszerűen csak teljes bekezdésekről kell megfeledkezned, elhallgatnod, vagy tudomást sem venni, hogy igaznak látszó legyen mindaz amit összehordasz... És ha szorgos munkával hatalomra jutnak az tieid, akkor kormányprogram szintre emelitek a "szerintemre és valószínűlegre" alapuló hőzöngést... mert ugye ez fogja felvirágoztatni az országot? :DDD”
 • 13. Mil 2013. október 03. 08:55
  „Nem igazán értem mit hablatyolsz. A horvátok valszeg vissza akarják szerezni az INA-t a Mol-tól. Csak épp fizetni nem akarnak érte. Az oroszoknak meg sztem csak azért fizetett a <moderálva>, mert nem akart velük ujjat húzni egyrészt, másrészt meg mint tudjuk, arrafelé nyalnak 2010 óta.. Ezen meg mi buktunk nem keveset(drágán vettük meg a részvényeket).
  De azt csak egy narancsagyú nem látja, mi folyik idehaza külföldi tulajdonú, nem-termelő cégek ellen.. AZ E-On egyébként bukott az üzleten. Egyébként ha az állam visszaveszi a közműcégeket, akkor olyanok lesznek mint a BKV, MÁV, EÜ: drága, de xar.. Kádertemetők leesznek bukott kádereknek.”
 • 12. scott1 2013. október 03. 05:55
  „Mil!
  Te azt állítod, hogy a kormány különadókat vetett ki a MOL-ra mielőtt "bagóért" visszavásárolta azt az oroszoktól?
  Az EON-tól visszavásárolandó "gázos cuccokért" az állam a valós érték töredékét fogja csak adni? Igen? :D
  Azt állítod, hogy a horvát kormány megakarja vásárolni az elmúlt években jócskán felértékelődött INA-t? :DDD

  Neked nem csak annak az egy bekezdésnek az értelmezésével van problémád, egyszerűen csak nyomatod a logikátlan szövegedet populista okokból, amelyet a Fagyi visszanyal címre akarsz felépíteni a pártpolitika irányába tolva a témát? :D”
 • 11. Mil 2013. október 02. 22:13
  „10. scott1 2013.10.02. 21:13

  Igen. A magyar qrmány előbb tönkreteszi őket szabott árakkal, különadókkal, majd bagóért felvásárolja őket. Aztán még örülhetnek is, hogy nem államosították ket egyetlen tollvonással..
  Fagyi visszanyal tipikus esete. Egyébként már az első Orbán-kormány is majdnem tönkretette a MOL-t, amikor a gázüzletágat veszteségessé tették, populista okokból..”
 • 10. scott1 2013. október 02. 21:13
  „Mil!
  Az ellenzék szerint a magyar kormány a "kiszorított közműcégeknek" a piaci értéküknél jóval nagyobb összeget felajánlva fizeti ki (kárpótolja) őket! Tényleg erre készülnek a horvátok is? Ja, hogy nem? Amit leírtál, ahhoz csak egy teljes bekezdést kellett figyelmen kívül hagynod. De olvasd csak el ismét, ha már elsőre elkerülte a figyelmedet! :DDD

  A magyar kormány felfogása szerint az államnak joga van eldönteni, hogy mely indokolt esetekben akar egy eszközt birtokolni, azaz tulajdonossá válni, vagy egy tevékenységet állami tevékenységként folytatni. "Magyarországon is találkozhatunk ilyen esetekkel, amikor az állam kivásárolja a korábbi befektetőket, de ennek megvan a mindenki számára elfogadható, bevett útja" - közölték, hozzátéve: "létezik kulturált módja az elválásnak".”
 • 9. Mil 2013. október 02. 20:46
  „Visszanyal a fagyi..
  "Horvátországban a Mol ellen zajló folyamatos politikai kampány"-ahogy nálunk a külföldi tukajdonú bankok és szolgáltatóvállalatok ellen, ugyebár..

  "A magyar kormány szerint elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy előbb nyilvános pályázaton kiválasztják a stratégiai partnert, amely jelentős befektetéseket hajt végre - "ezzel a világválság idején megmenti a Horvátország legfontosabb vállalatát az INA-t" -, majd utólag próbálják "ezt a stratégiai partnert gazdaságon kívüli eszközökkel megfélemlíteni, s kivásárlás nélkül visszaszerezni az INA feletti irányítást".

  Röhej.. Akkor ORbánék miért ezt csinálják ? Itthon detto ugyanez folyik a közműcégek ellen.
  A horvátoknam is egy jó nagy rezsicsökkentést kellene indítani, amit a Mol-ra terhelnek, és még hivatkozhatnak is ORbánra, mint példaképre :)”
 • 8. scott1 2013. október 02. 17:57
  „Igen van valami tótkomlósi, csak neked ez évekig fel sem tűnt!
  Hol az uniós csatlakozásuk támogatottsága miatt jegelték az ügyet, hol a horvát választásokra való tekintettel húzták elő a kalapból...
  Csak a hiszékenyek gondolják azt, hogy ez egy most kezdődő Legjobb védekezés a támadás című előadás hiszékenyeknek!”
 • 7. tótkomlósi 2013. október 02. 17:13
  „Tehát akkor csak van valami!

  Leg jobb védekezés a támadás című előadás kezdődik hiszékenyeknek!”
 • 6. scott1 2013. október 02. 17:12
  „Commander-V2!
  Azt akarod mondani, hogy az előző kormányzati ciklusban fidesz droidok vásárolgattak stratégiai vállalatokat a környező országokban az akkori baloldali kormányzat teljes támogatásával, nemzetközi tulajdonosi hátterű cég élén? :DDD
  Azt akarod mondani, hogy a MOL részvények árfolyamát nem érintené az, ha legnagyobb részvényesként elvesztené a döntéshozatali jogát az INA-ban? :DDD

  HH-s falfírka!
  És hogy akarják elsikálni az ügyet, úgy, hogy nemzetközi plénum elé tárva, minden eddiginél nagyobb publicitást adnak neki? :DDD

  csonakos!
  Az INA egy fenntarthatatlan, folyamatosan veszteséget termelő vállalat volt, amely a veszteségét leginkább annak köszönhette, hogy a horvát politikai körök "fejték" színtől függetlenül. A mostani cirkusz is leginkább csak arra való, hogy belpolitikai ügyet csinálva lejárassák az "ellent" (a szerződés idején hatalmon levő politikai oldalt) az elvesztett uniós választás után.

  Amennyiben tényleg nem marad más megoldás, igenis elfogadható az, hogy a szerb privatizáció után a horvát olajipari cég is orosz kézre kerüljön, főleg, hogy a mostani kormánypárt ellenzékként pár éve még azért támadta az INA privatizációjával az akkori kormánypártot, hogy a MOL-on keresztül az akkori orosz tulajdonos miatt az oroszok beteszik a lábukat Horvátországba!
  Ezek után nem hiszem, hogy sok kedvük lenne ahhoz, hogy az Ő "munkásságuknak" köszönhetően kerüljön a legnagyobb horvát cég, amely nemzetstratégiailag is legjelentősebb vállalatuk orosz kézbe...”
 • 5. Commander-V2 2013. október 02. 16:35
  „A Fidesz meghátrál, bevédi a saját droidját akkor is, ha ez a MOL részvény értékébe, Magyarország függetlenségének egy szeletébe kerül. A dolog lényege ugyanis az, hogy beijedtek, inkább már eladnák a horvátoknak a korrupció gyanús körülmények között megvett INA-t, hátha leszállnak Orbán Viktor barátjáról, a MOL vezérről.”
 • 4. csonakos 2013. október 02. 16:17
  „http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/elfogatoparancsot_adtak_ki_a_mol_elnok-vezerigazgatoja_ellen/2351331/
  Itt már leírtam mi lehetséges! Fönntartom!
  20. csonakos 2013.09.28. 08:41
  Lehet meglepődtök, hogy tőlem ilyet olvastok de a MOL az stratégiai ágazat és koránt sem biztos, hogy a vezér nem utasításra, hazánk érdekében cselekedett! Tehát őt kiadni nem volna ildomos! Lehet soha nem tudjuk meg - titkosítás nélkül sem - a valós okokat! Ha hazánk törekszik visszavásárolni a stratégiailag elhibázott szolgáltatókat akkor ezt miért nem tudjuk elfogadni a horvátoktól? Mi is csak azt szeretnénk amit ők most csak mi hamarabb ismertük föl ennek a jelentőségét. Igaz, én soha nem értettem egyet a stratégiai szempontból fontos szolgájtatók idegen kézbe adásával.”
 • 3. rózsakert 2013. október 02. 15:47
  „hát....a mol részvények már szépen bukóban...gratula...érdemes volt megvenni.”
 • 2. szatyi 2013. október 02. 14:27
  „Na, itt van egy újabb szomszéd akivel összerúgjuk a port!
  A jövő évi horvátországi nyaralásnak már lőttek!
  Pedig a Demszky olcsón adta volna bérbe a villáját! :-)”
 • 1. grafika88 2013. október 02. 14:18
  „Itt elsíkálják az ügyet. Haver a vezér, orbán megvédi !
  Inkább jobb lenne ha külföldön folytatnák le az ügy kivizsgálását.A horvátok közelebb állnak az igazsághoz..mint a független magyar bíróság. Már nemzetközi elfogató parancs van kiadva !
  Érdekes 1 hete Csányi is kint volt meghallgatáson..ő nem félt, neki tiszta a becsülete. Ennek nyilván nem, ha be van tojva és nem megy ki magától !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a baloldal egyetlen célja a gyűlöletkeltés és az anarchia

Október 2-a az erőszakmentesség világnapja és a Fidesz "felemeli a hangját" az erőszakmentes… Tovább olvasom