Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Pert nyert Budaházy a rendőrség ellen

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével kedden helyt adott Budaházy György keresetének, amelyben a felperes az Országos Rendőr-főkapitányság panaszelutasító határozatát támadta meg.
A rendőrség határozatát, amelyben elutasították Budaházy György panaszát, a bíróság hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására kötelezte a szervet. Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

Az Erzsébet híd 2002-es lezárásával és számos tüntetés szervezésével elhíresült Budaházy György a 2008. április 11-i, Clark Ádám téri rendőri intézkedések ellen élt panasszal. A rendőrség a Hollán Ernő utcai demonstráció után a vonuló tömeget a Clark Ádám téren körbevette és Budaházyn kívül 51 embert állított elő.

A bírósági indoklás szerint anyagi jogszabálysértés történt elsődlegesen, amikor a rendőrség meghozta határozatát és a panaszt elutasította, mert az elutasítás oka nem az volt, amire a panasz vonatkozott, tehát helytelenül értelmezték a rendőrségi törvényt.

Mint a bíró elmondta, valójában jogsértő volt például az a rendőrségi eljárás is, hogy a tér elhagyására vonatkozó felszólítás után nem adtak elég időt az embereknek a távozásra. Innentől kezdve pedig az előállítás, a bilincselés és az összes további rendőri intézkedés jogszerűtlenné vált - tette hozzá.

A bíróság szerint eljárási jogszabálysértés is történt az ügyben, mert a rendőrségi határozat indoklásának nagy része azzal foglalkozott, hogy jogszerű volt-e a rendőri intézkedés elrendelése, pedig ezzel kapcsolatban nem hozhatnak határozatot, ez ugyanis a bíróság jogkörébe tartozik, a bíróság viszont ezzel a kérdéssel nem foglalkozott.

A döntés precedens értékű, hiszen ilyen jellegű jogkérdés a Fővárosi Bíróságon eddig nem fordult elő - közölte a bíró.

Gaudi Nagy Tamás, a felperes ügyvédje az MTI kérdésre elmondta: Budaházy György nemrégiben kártérítési pert is indított, amelyben a gyülekezési és a személyes szabadságjogok megsértése okán egymillió forintot kér. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a rendőrség szabálysértési eljárást is indított Budaházy ellen, de azt később a bíróság megszüntette.

Budaházy Györgyöt bilincsben és vezetőpórázon vitték be a tárgyalóterembe, mivel előzetes letartóztatásban van.

Budaházy Györgyöt június 17-én fogták el, a férfi az ügyészek szerint 2007 elején egy Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - a politikusokat megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket. Budaházyt emberölés előkészületével is gyanúsítják.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. április 8-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy embert. Az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Azóta összesen 16 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy a csoport tagjaként különböző bűncselekményekben vettek részt. A csoport számlájára írják többek között a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres, a Kóka János épülő háza elleni Molotov-koktélos támadásokat, illetve a Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui házánál elkövetett robbantásos támadást.

Olvasóink írták

 • 5. dodó 2009. november 24. 21:17
  „Kezdik érezni a bírák a változás szelét!”
 • 4. rozator 2009. november 24. 18:03
  „Szobrot azonnal a szar-házynak!”
 • 3. igaz1017 2009. november 24. 16:09
  „Nem Léni,BUDAHÁZY most is a NEMZET HŐSE!A nemzet szégyene,pedig a "magyar"kormány,a "független"bíróság és a "magyar" rendőrség.”
 • 2. vimvirepellere 2009. november 24. 15:25
  „1. hozzászólás Léni 2009.11.24. 14:38

  Ugyan már. Magyarországon az igazságszolgáltatás független a politikától, hogy mondhatsz ilyet. Ez 2006. óta mindenki előtt világos.”
 • 1. Léni 2009. november 24. 14:38
  „Kár nyújtani az ügyet mint a rétestésztát, a választás után úgy is kiengedik! Ő lesz a NEMZET HŐSE!Vona és Morvai a vállukon viszik majd az ünneplő tömeg nagy megelégedésére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vírus: látogatási tilalom a pécsi klinikákon is

Látogatási tilalmat rendeltek el a Pécsi Tudományegyetem klinikáin - közölte Kollár Lajos főigazgató… Tovább olvasom