Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Pert nyertek a soproni orvosok

Folytatás az 1. oldalról.

– Természetesen örülök a jogerős ítéletnek, de többről van szó, mint tizenegy orvos kezdeményezéséről és az elmaradt díjazás kifizetéséről – mondta a Kisalföldnek dr. Mike Erzsébet. – Ez az egész orvostársadalom ügye. Azoké az orvosoké, akik az ügyeletekkel együtt akár 32 órát is dolgoznak egyfolytában. Az ítélet után át kell szervezni az ügyeleti rendszert, hogy pihent orvosok végezhessék felelősségteljes munkájukat.
– Vegyes érzelmekkel fogadtam a bíróság ítéletét – jelentette ki dr. Payer Erzsébet, a pszichiátria szakmavezető főorvosa. – Vegyes érzelmekkel, mert a kórház a magyar jogszabályok szerint járt el, amelyet azonban felülírt az uniós szabályozás, és ezt fogadta el irányadónak a bíróság. Ezért már korábban is kértem a kórházjogászt, hogy perelje tovább az államot. Nem a pénz miatt indítottunk bírósági eljárást, hanem az elv miatt, ezért örülök az ítéletnek. A nekem járó pénzt – amennyiben megkapom – a pszichiátriai osztály fejlesztésére ajánlom fel.
Dr. Hajas Árpád is jelen volt az ítélet kihirdetésénél.
– Természetesen örülök, hogy nekünk lett igazunk, de nem a pénz miatt, hanem azért, mert bíróság mondta ki, hogy az ügyelet teljes jogú munkaidőnek számít.
– Értesültem az ítéletről – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató főorvosa. – Természetesen megvárjuk, míg kézhez kapjuk, de addig is egyeztetést kezdeményezünk az önkormányzattal és a minisztériummal, mert ez nem csak a kórház ügye. Ugyanis mi – éppúgy, mint más kórházak – az érvényben lévő magyar jogszabályok szerint jártunk el. Költségvetésünkben az összeg kifizetésére nincs forrás, de ezen túlmenően is át kell gondolni a rendszert, mert az ügyeleti idő teljes munkaidőnek való elismerése jelentős költségekkel jár, országos szinten mintegy 40 milliárd forintra becsülik.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, azért precedensértékű az ítélet, mert a bíróság nemcsak a jogalapot ítélte meg, hanem az ahhoz kapcsolódó kártérítést is. Várhatóan hasonló ítélet születik a többi ilyen jellegű perben is.
Becslések szerint az ügyeleti idő teljes munkaidőként történő elismerésének országos költsége 40 milliárd forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekerekező kerek erdő

„ Hej, óvoda, óvoda, de fényes az ablaka, de tágas az ajtaja, de szép tiszta minden terme,… Tovább olvasom