Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Pert vesztettek magyar holokausztáldozatok az Egyesült Államokban

A felperesek azzal vádolják az OTP és az MKB bankokat, hogy bűnrészesei és felbujtói voltak a náci népirtásnak,

Pert vesztettek magyar holokausztáldozatok szerdán az Egyesült Államokban avval kapcsolatban, hogy perelhetik-e valamely amerikai bíróságon az OTP és az MKB bankot. A felperesek azzal vádolják a bankokat, hogy bűnrészesei és felbujtói voltak a náci népirtásnak, amelyben elpusztítottak hatmillió európai zsidót - jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A chicagói fellebbviteli bíróság szerint az amerikai bíróságoknak azért nincs joghatóságuk az ügyben, mert a pénzintézeteknek nincs elegendő kapcsolódásuk az Egyesült Államokhoz.

"A döntés, természetesen, nem akadályozza meg a felpereseket abban, hogy más fórumon keressenek jogorvoslatot, de ezeket az alpereseket amerikai szövetségi bíróságokon nem támadhatják" - írta az indoklásban David Hamilton bíró, a döntést egyhangúlag meghozó háromtagú bírói tanács nevében.

Az OTP Bank és az MKB Bank javára hozott ítélet mellett a fellebbviteli bíróság szerdán még két olyan keresetről is döntött, amelyeket magyar holokausztáldozatok vagy örököseik által indított perekben nyújtottak be. A holokausztáldozatok a gyűjtőperben 75 milliárd dollár kártérítést követelnek a szóban forgó ügyekben.

A chicagói bírói tanács megsemmisítette egy alsóbb fokú bíróság ítéletét, amellyel az visszadobta a Magyar Nemzeti Bank és a MÁV arra vonatkozó beadványát, hogy a külföldi szuverén intézmények sérthetetlenségéről szóló törvény alapján ez az alsóbb fokú bíróság utasítsa el magyar holokausztáldozatok keresetét.

A fellebbviteli bíróság azonban magukat a követeléseket nem utasította el, hanem visszautalta az alsóbb fokú bíróságnak azzal, hogy az vizsgálja meg: a felperes holokausztáldozatok kimerítették-e magyarországi jogorvoslati lehetőségeiket, valamint, hogy a MÁV-nak elég erős kereskedelmi kapcsolata van-e az Egyesült Államokkal ahhoz, hogy amerikai bíróság ítélkezhessen a vállalattal kapcsolatos bármely ügyben.

A harmadik ítéletben a fellebbviteli bíróság eljárási okokra hivatkozva elutasította az Erste Group AG bankcsoport fellebbezését. A bécsi központú bank egy olyan alsóbb fokú döntést kérdőjelezett meg, amelyben az illető bíróság megtagadta egy kereset elutasítását. Az Erste banktól kártérítést követelő utóbbi keresetet is holokausztáldozatok nyújtották be az alsóbb fokú bíróságnak, a bank pedig kérte a bíróságot, hogy utasítsa el azt. Az alsóbb fokú bíróság tehát az elutasításra vonatkozó kérést utasította el.

Robert Pavich, a felperesek ügyvédje közölte: bár még nem nézte át alaposan mind a három ítéletet, elégedetten veszi tudomásul az Erste bankkal kapcsolatosat. Arra a kérdésre, hogy fordul-e más ország bíróságához az OTP és az MKB bankkal szembeni követeléssel, azt mondta: "Ha lesz beadvány, akkor Magyarország az egyik olyan ország, amely komolyan szóba jöhet".

Az áldozatok kontra OTP-MKB-ügyben a felperesek 2011. januári módosított keresetük szerint csoportstátust követelnek maguknak, valamint legalább 2 milliárd dollár vagyon kár megtérítését, plusz ezen összeg kamatait 1944-ig visszamenőleg (így jön ki a mai áron 75 milliárd dolláros követelés).

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. augusztus 24. 09:59
  „Ha azt mondom(írom) hogy a pofátlanságnak nincs határa akkor megsértődhet aki akar. Még ha amerikás magyar is! Segíteni mikor fogtok rajtunk kedves hazánktól elszakadt honfitársaim? Nem pénzzel hanem csak úgy.Tájékozódjatok! Ha hazajöttök pl a Káli intézetbe átültetésre (INGYÉ!) de az Internetet se a hülyéknek találták ki! Egy falu lakossága tűnt el éhezésben,öngyilkosságban vagy megfagyva! Van még kedvetek bátorságotok ilyennel előállni? Van itthon elég szépszámú élősködő! Onnan osztjátok az észt akik nyakunkba szakították a válságot?”
 • 2. papsajt 2012. augusztus 23. 21:00
  „A kis Grün gyerek hazajön az iskolából, és elmeséli az apjának, hogy a tanító ezt a mondatot írta a táblára: "A pénz nem boldogít."
  - Én persze ezen a kijelentésen nagyon elcsodálkoztam - teszi hozzá.
  - Pedig a tanítódnak igaza van - feleli Grün -, mert nem is a pénz boldogít, hanem a kamat.”
 • 1. klj-54 2012. augusztus 23. 18:53
  „És csodálkoznak hogy a szimpatizánsok is elfordulnak ezektől a hullarablóktól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerőse segített elbújtatni a pécsi késelőt

F. Lászlót este egy kertvárosi lakásban fogták el a Terrorelhárító Központ munkatársai. A férfit… Tovább olvasom