Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Pesszimistán látják az ország gazdasági helyzetét a magyarok

A magyarok ötöde nagyon rossznak látja az ország gazdasági helyzetét, és a közeli hónapokban a megkérdezettek közel fele a helyzet romlásától tart.
Az aggódók aránya sokkal magasabb, mint Lengyelországban vagy Szlovákiában – derül ki a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében végzett Tárki-kutatás legfrissebb eredményeiből.

Országuk gazdasági helyzetét a lengyelek látják a legjobbnak, a magyarok a legrosszabbnak. A felmérés szerint a magyarok 42 százaléka szerint rossz, 21 százaléka szerint nagyon rossz Magyarország gazdasági helyzete, míg 34 százalékuk úgy gondolja, hogy közepes, és 3 százalékuk, hogy (nagyon) jó a helyzetünk jelenleg. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a vizsgált három ország közül Magyarország az egyetlen, ahol elhanyagolható az ország anyagi helyzetét jónak érzékelők aránya, hanem azt is, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetét nagyon rossznak értékelők aránya nálunk négyszer magasabb, mint a lengyeleknél, és kétszer nagyobb, mint a szlovákoknál (lengyeleknél 6 százalék, szlovákoknál 11 százalék).

És a jövő? Minden harmadik szlovák és minden negyedik lengyel az országa gazdasági helyzetének javulását várja már jövőre (30 százalék, 25 százalék). Bár nálunk alacsonyabb ez az arány a másik két országhoz képes, a magyarok közül is minden hatodik ember gondolkodik úgy, hogy a következő évben jobban áll majd országunk gazdasága (14 százalék). A gazdasági jövőképről alkotott optimista és pesszimista vélemények aránya azonban eltér a három ország esetében. A lengyelek között nagyobb arányban gondolják úgy, hogy 2007-ben országukban a gazdaság helyzete javulni (25 százalék), mint hogy romlani (17 százalék) fog. A szlovákok között azonos az ország gazdasági romlását (30 százalék) és javulását (27 százalék) várók aránya, míg a magyarok esetében sokkal nagyobb az ország gazdasági bajainak növekedésétől tartók aránya (49 százalék), mint az optimistáké (14 százalék).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom