Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Peter O Toole nem akarja átvenni az Oscart

Példátlan módon nem óhajtja átvenni a számára odaítélt életmű Oscar-díjat Peter OToole angol színész: a művész kérte az amerikai filmakadémiát, hogy várjon még tíz évet a kitüntetés átadásával, ő pedig időközben megkísérel egy "rendes" Oscart is kiérdemelni valamely filmszerepével.
Az amerikai filmakadémia a napokban jelentette be, hogy az ír származású angol művész életműdíjat vehet át a március 23-án a hollywoodi Kodak Theatre-ben megrendezendő Oscar-díjkiosztáson. A 70 éves színészt négy évtizedes filmkarrierje során hétszer is jelölték az amerikai filmakadémia kitüntetésére, de egyszer sem kapta meg a szobrocskát. Első jelölését már első - s talán azóta is leghíresebb - filmfőszerepével, az Arábiai Lawrence-ben nyújtott alakításával kiérdemelte 1962-ben.

A kitüntetés elfogadása helyett Peter O'Toole azonban inkább tollat ragadott: az amerikai filmakadémiának írt levelében megtiszteltetésnek nevezte ugyan a kitüntetést, de felkérte a testületet, hogy várjon annak átadásával, amíg nem tölti be 80. életévét.

Az akadémia példátlannak tartja a kérést, s az Oscarok történetében eddig példa nélküli lenne a díj átvételének megtagadása. A testületnek nem kapott egyértelmű választ a művésztől arra, hogy a levél a díjkiosztó gáláról való távolmaradását jelenti-e. A kérés mindenesetre nem talált meghallgatásra: Frank Pierson, a filmakadémia elnöke válaszában leszögezte, hogy a szobrocska ott lesz a díjkiosztó ünnepségen, s ha Peter O'Toole ott nem veszi át, az akadémián ezt 80. életévének betöltése után is megteheti, vagy bármikor, amikor késznek érzi majd magát az életmű Oscar-díj elfogadására.

mti
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda szakot indítanak

Idegenforgalmi és szálloda szakot indít szeptembertől a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai… Tovább olvasom