Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Péterfalvi: elindulhat a Google Street View az országban

A szolgáltatás ugyanis nem sérti az adatvédelmi törvényt a hatóság szerint.
Jóri András: nem akadályoztam a Google Street View működését

Soha nem akadályoztam meg a Google Street View szolgáltatás működtetését Magyarországon - közölte Jóri András volt adatvédelmi biztos hétfőn az MTI-vel Péterfalvi Attilának, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének hétfői sajtótájékoztatójára reagálva.

A volt adatvédelmi biztos a szerinte "az európai joggal ellentétesen felállított" NAIH elnökének sajtónyilatkozatára azt közölte: ezzel ellentétben 2011-ben új jogértelmezéssel lehetővé tette a szolgáltatást, a nemzeti jog által megkívánt garanciák mellett.

Jóri András reményét fejezte ki, hogy a NAIH "az EU által folytatott vizsgálat árnyékában nem a közérdekkel szemben üzleti érdekeknek tett alaptalan engedményekkel kívánja stabilizálni helyzetét". Egyúttal felszólította a NAIH-ot és a hatóság elnökét, hogy "a továbbiakban tartózkodjon tevékenysége hamis bemutatásától".

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke hétfőn arról beszélt, Magyarországon elindulhat a Google Street View-szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, ám a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem autórendszámok.
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy hétfői, más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatásának adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit. Közlése szerint a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, a napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is. Arról beszélt, hogy ha az állásfoglalásban szereplő kritériumoknak megfelelnek, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor megvannak a jogi garanciák a megszüntetésére.

A Google néhány éve útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével az interneten. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

Google: fontos lépés történt a Street View magyarországi bevezetése felé

A Google Magyarország szerint fontos lépés történt a felé, hogy belátható időn belül Magyarországon is elindulhasson a cég utcakép-szolgáltatása, a Street View.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke hétfőn azt mondta, Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatása, miután egy most kiadott állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy a magánszféra ne sérüljön, és a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.

A Google Street View szolgáltatása jelenleg 44 ország több mint háromezer városában érhető el, egyebek mellett a régióban a horvát tengerparton és Prágában is. Budapesten 2009 májusában már egyszer megjelentek a Google autói, de akkor Jóri András adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a fotózásokkal kapcsolatban, ezért az amerikai cég felfüggesztette a programot. Két évvel később a biztos úgy foglalt állást, hogy az adatvédelmi szabályok betartásával fényképezhetnek a Google autói.

Schuster Richárd, a Google kommunikációs menedzsere Péterfalvi Attila bejelentésével kapcsolatban arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy három éve tárgyalnak a magyar hatóságokkal az ügyben. Hozzátette: Budapest és több nagyváros is jelezte: hasznosnak tartja a szolgáltatás magyarországi elindítását. Debrecen, Győr, Pécs, Szeged, Szolnok, Miskolc és Veszprém önkormányzata levélben fejezte ki támogatását, Budapest közgyűlése pedig november végén egyhangúlag támogatta a szolgáltatás bevezetését. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy egyetértenek az utcakép-szolgáltatással.

Az önkormányzatokon kívül a Magyar Turizmus Zrt. és a Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége is jelezte, hogy pozitív hatása miatt szakmailag támogatja a Street View elindítását.

A Google autói 2011-ben és 2012-ben térképkészítés és pontosítás céljából már bejárták Magyarországot, az viszont kérdéses, hogy ezen képek mindegyikét tudják-e használni az alkalmazás fejlesztésekor.
A Google autói egy 15 optikából álló, az autó tetején elhelyezett fényképezőgéppel 360 fokban készítenek fényképeket, ezeket illesztik össze a mérnökök. 2007 óta a cég autói nyolcmillió kilométert tettek meg világszerte. A szolgáltatást a cég kimutatásai szerint turisták, szállást, lakást keresők használják leginkább, a mozgássérülteknek pedig az utazástervezésben nyújt segítséget.

Péterfalvi: Elindulhat a Google Street View az országban

Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, ám a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke egy hétfői, más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.

Közlése szerint ez a hivatalnak egy nagy törlesztése volt, hiszen a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is.

Arról beszélt, ha az állásfoglalásban szereplő kritériumokat betartják, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor annak megszüntetésére a jogi garanciák megvannak.

Péterfalvi Attila elmondta, állásfoglalásuk kialakításakor "érdekmérlegelést" kellett végezniük; azt vizsgálták, milyen érdek fűződik a magánszférához, mi a köz érdeke, és a kettő hogyan viszonyul egymáshoz. Hozzátette: több polgármestert is megkerestek az ügyben, és a települések vezetői - tekintettel a közérdekre - kivétel nélkül támogatták a panorámaképes szolgáltatás magyarországi elindítását.

A hatóság vezetője azt hangoztatta, állásfoglalásuk - amelyet már elküldtek a Google-nak - "hathatós garanciákat" tartalmaznak az érintettek - esetlegesen jogsértettek - számára, akiknek a tiltakozását egy rövid, ötnapos határidőn belül el kell bírálni, illetve teljesíteni kell. A szolgáltatással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a közzétett felvételeken "alapból" el kell homályosítani az autók rendszámát és az arcokat.

Péterfalvi Attila a bejelentés után újságírók kérdéseire válaszolva arról beszélt, azok kérhetik egyebek mellett további személyes adataik védelmének biztosítását, azaz a képek elhomályosítását, akiknek például a kertjébe is "belátott" a kamera, vagy akik az arcuk kitakarása mellett is felismerhetők a felvételeken.

A NAIH elnöke az érdekmérlegelésre utalva azt mondta, jelentős - például turisztikai - közérdek szól a szolgáltatás mellett.

A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

Olvasóink írták

 • 8. ascendum 2013. január 30. 18:41
  „Én örülök neki, szeretem használni is, például, ha keresek valamit idegen helyen, stb. Nem is értem, hogy mit kellett ezen annyit rágódni, hiszen eddig is automatikusan kitakarták az arcokat, rendszámokat, kérésre a saját ingatlanunkat is. Az utcát meg a valóságban is bárki láthatja.”
 • 7. nemecsekerno_007 2013. január 28. 21:45
  „Na végre! Adatvédelem, ugyan már. A fb-on úgy is ott van egy csomó, a hatóságok is vadul figyelik :)

  Az adatvédelemnek nevezett bohózat csupán a hatalomnak jó (rendőrség, titkosszolgálat meg a többi)”
 • 6. bekoantal 2013. január 28. 18:21
  „5. atomboy: plán-e?!”
 • 5. atomboy 2013. január 28. 17:51
  „3. bekoantal: 2009-ben voltak itt.”
 • 4. Anyádlóháton2 2013. január 28. 17:48
  „Na végre, hogy megjött az adatvédelmi emberkének az a csöpp kis esze! A hócipőm tele van már evvel a "személyes adatvédelem" maszlag dumával! Csak Magyarországon kerítenek ekkora feneket ennek (mint általában mindennek). Ez a kirakat, hogy védjük állampolgáraink adatait .... a gyakorlatban tesznek rá nagyívben. És akkor mi van, ha belát az udvaromba? Nem loptam semmit ... nézzen nyugodtan, nincs takargatnivalóm!”
 • 3. bekoantal 2013. január 28. 17:37
  „A románokat ilyen apró-cseprő dolog nem zavarta.
  http://www.norc.hu/street-view/
  Budapest, Balaton, Debrecen, Győr, Hajdúszoboszló, Miskolc, Szeged, Szentendre. 2011.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. január 28. 16:33
  „nna...oszt ha netán-talán mégiscsak sérülnének valakinek a jogai, hát majd mehet valami NewYorki bíróságra...”
 • 1. Byron67 2013. január 28. 15:00
  „Addig is, amíg a Google szolgáltatása elindul, van itt egy szegedi készítésű virtuális túra a város nevezetességeivel:
  Ennek segítségével a Belvároson keresztül a Szent István téri víztorony tetejéig, a Tisza-part látványától a Fogadalmi templom impozáns belsejéig végig lehet sétálni a városon.
  http://itbpanorama.blogspot.hu/2012/07/szegedi-idegenforgalmi-virtualis-tura.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: nemzeti cél a GDP megkétszerezése 2025-ig

A GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét. Tovább olvasom