Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Petíciót nyújtottak be doktorok Schmitt plágiumgyanújának tisztázására

Petíciót nyújtott be hét PhD fokozattal rendelkező kutató a Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációját illető plágiumgyanú kivizsgálásáért.
A Semmelweis Egyetem rektorának, a nemzeti erőforrás miniszternek és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének címzett beadványt a hallgatók a peticiok.com-on publikálták hétfőn.

A Semmelweis Egyetem korábbi közleményére reagálva azt írják: "az eljárás szabályos volta nem függ össze a munka eredetiségével, ezért a plágium gyanúját csak tisztességes, alapos és mindenre kiterjedő vizsgálat - tehát a különböző szövegek gondos, szakértő összehasonlítása - után vethetjük el".

Úgy érvelnek: ha egy ilyen, bizonyítékokkal alátámasztott váddal nem foglalkoznak, azzal a magyar tudományos élet intézményeit hiteltelenítik el. Ez véleményük szerint akár oda is vezethet, hogy a jövőben a magyar kutatók munkáit külföldön gyanakvással fogadják.

A hvg.hu múlt szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította a plágiumvádat.

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja az MTI-nek múlt pénteken küldött közleményében úgy foglalt állást: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját, a kisdoktori cím kiadása az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. fotelagy 2012. január 17. 14:57
  „Legalább lesz egy pár ezres lista arról, hogy kit lehet elbocsájtani.”
 • 31. Qllancs 2012. január 17. 12:01
  „Palibááá csak hallgat <moderálva> !
  Jobb lenne ha szépen lemondana eü. okokra hívatkozva. pl.ínhüvely gyulladás --a sok aláírt papirok miatt.
  T. 8. igazad lehet . Valaki beszélt már vele pl. franciául ??? letesztelték ,hogy beszéli -e a nyelvet ???
  Szerintem is egy csicska fordította le --nem ő. csak a hozzáírt összekötő szöveget írta palibááá mert a rektor ezt írta :Kertész I. : 7 oldalon bírálta a dr, disszertációt, ebből 5 oldalon keresztül a ----
  ---- " számos formai,ténybeli tévedésre hívtam fel a figyelmet " " pongyola megfogalmazás, gépelési hibák ,fájó hiányosságok ..." " Még is summa cum laude t kapott , akkor sem értettem miért ? "
  " egyetlen láb- v, széljegyzet sem szerepel ! "
  pl. Szófia ----a dolgozatban így : szófia ---kisbetűvel, v. Monaco : k-val :Monako !!!!!
  Itt nincs mit beszélni ! Olyan egyértelmű ---CSAK LEMONDANI !!! ez az egy megoldás !!!!”
 • 30. Ebgondolat 2012. január 17. 11:50
  „"Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa" "Ez az egész csak bulvárkacsa"

  szíjjártó péter”
 • 29. vombatszombat 2012. január 17. 11:08
  „Elírták, valójában doktorok nyújtották be a petíciót, lehet is csatlakozni hozzájuk.

  Az SZTE-en vagyok végzős MA-s pszichológus hallgató. Mivel nem szeretnék plagizálni, a szakdolgozatomhoz, melynek témája a személyiség rugalmassága, szeretnék segítséget kérni. Szükségem van pár kérdőív magyar validálására, melyhez több száz kitöltőre van szükségem. Kérlek Titeket, hogy töltsétek ki ezt a rövid (10-12 perces) kérdőívet, melyet az alábbi linken érhetőek el:

  https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFpWOVpsMTJZaVQwMXZjQUd6bWxsTFE6MA

  Köszönöm a segítséget!”
 • 28. macs 2012. január 17. 10:35
  „Tényleg, valaki magyarázza el, hogy is van ez a PhD! Az ismerősöm, aki az SzTE-n PhD-zik, azt mondja, hogy felvételi után lett hallgató. Most tudományos kutatásokban vesz részt, közben gyakorlatokat vezet hallgatóknak illetve szakcikkeket publikál . A képzés végén saját kutatáson alapuló dolgozatot kell irnia, amit egy bizottság előtt kell megvédenie. Amennyiben ezt sikeresen megcsinálja használhatja a PhD-t.”
 • 27. nanemaaa 2012. január 17. 10:23
  „Szerinted? :D”
 • 26. dondongó 2012. január 17. 10:22
  „24. nanemaaa 2012.01.17. 09:59

  A PhD hallgató doktori képzésben vesz részt, miután megszerezte a mester szakos egyetemi diplomáját. A képzés sikeres elvégzése, az abszolutórium megszerzése után szigorlatot tesz le. Ezután megírja, beadja és megvédi a doktori értekezését. Amennyiben ez sikerül, az adott Doktori Iskola javasolja számára a PhD fokozat megadását.
  Na ilyen nem lesz Pali bácsinak a büdös életben sem. A PhD rendszer előtti szovjet típusú kisdoktorit hozta/hozatta össze, úgy tűnik ezt is igen problematikusan.”
 • 25. Kokkas 2012. január 17. 10:15
  „24. nanemaaa ..."A PhD melyik hallgatói fokozat? Lehet, hogy még csak gólyák?" :

  Ugye ezt csak poénnak szántad?”
 • 24. nanemaaa 2012. január 17. 09:59
  „A petíció aláírói az alábbi "diákok" voltak:
  A petíció aláírói: Egry Gábor, PhD, történész, Welker Árpád, PhD, történész, Mitrovits Miklós, PhD, történész, Torma Péter, PhD, informatika, Gelléri Gábor, PhD, történész, Tóth András, PhD, szociológus, Miklós Ágnes Kata, PhD, irodalomtörténész.

  forrás: http://hvg.hu/itthon/20120116_schmitt_plagium_peticio

  A PhD melyik hallgatói fokozat? Lehet, hogy még csak gólyák?”
 • 23. tonyk 2012. január 17. 09:55
  „22. imre57:
  Orbán: "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"”
 • 22. imre57 2012. január 17. 09:33
  „19.booo.Teljesen igazad van.lásd.:Gyurcsány,Öszödi beszéd.”
 • 21. orhidea2011 2012. január 17. 09:19
  „A fidesz folyamatosan, minden médiában azt hangsúlyozza, és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos "tevékenysége" is ezt támasztja alá, hogy M.O. nem egy következmények nélküli ország?! Aki hibázott azt felelősségre kell vonni!
  S. P. álljon ki a becsületéért, tisztázza helyzetét,ha pedig hibázott VÁLLALJON ÉRTE A FELELŐSSÉGET!”
 • 20. SunCityZs 2012. január 17. 09:15
  „Van aki bármit megtehet bűntetlenül..... Na Pali úgy látom ebbe a kategóriába esik.”
 • 19. booo 2012. január 17. 06:18
  „Ez Magyarország! Itt nem divat a beismerés, alázattal történő lemondás!”
 • 18. Legolas 2012. január 17. 06:11
  „Illene a Délmagyarnak is átjavítania, ha tényleg doktorokról van szó. Ha az MTI véletlenül hibázott, attól még egy megyei lapnak nem kötelező rosszul tovább adnia... Tessék megnézni a petíciót aláíróit és ellenőrizni azokat, az újságírás ne csak CTRL+C, CTRL+V legyen! Ja és ha már ellenőriznek, azóta közel 1400 aláírója van a petíciónak.”
 • 17. Lehiggadt 2012. január 17. 05:58
  „Nekem tragikusan tetszik a PÁL-gium a plágium helyett...
  Én halványan arra emléXem, hogy a megválasztása előtt Popkornyi azt találta elkottyantani, hogy csak két évre választják!?! Lejárt volna a két év? Ovi előre menekül? Ovi - anno - magának újíttatta fel a Sándor Palotát! Majd oda átviszik a koronát is, hogy esténként feltehesse :D :D...”
 • 16. marciasuroma 2012. január 17. 00:18
  „15. Konrad-dal egyetértek..

  http://www.peticiok.com/a_schmitt_pal_doktori_cimet_illet_plagiumgyanu_kivizsgalasaert

  delmagyar.hu javíthatná...”
 • 15. Konrad 2012. január 16. 21:42
  „A phD az MTI szerint doktorandusz hallgató... Magyar Hírügynökség, mi? Pont annyira szakemberek, mint amennyire doktor a Skiccpali...”
 • 14. Krampampuli 2012. január 16. 21:39
  „de ráérnek...”
 • 13. tom_peris 2012. január 16. 21:21
  „Nem doktoranduszok... fokozatot szerzett doktorok...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sajtószabadságot is vizsgálja a magyar jogszabályok kapcsán az EB!

Arra szólította az Európai Újságíró-szövetség az Európai Bizottságot hétfőn, hogy a magyar… Tovább olvasom