Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Pető: az SZDSZ története belátható időn belül véget ér

Fodorról így nyilatkozik a politikus: "életében soha nem kereste magában kudarcának okait".
Az SZDSZ története belátható időn belül véget ér - mondta Pető Iván a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelenő, az MTI-hez szerdán eljuttatott interjúban, hozzátéve, számára ez régóta világos.

A politikus a múlt héten pénteken készített interjúban úgy fogalmazott, nem tudta, hogy ez 2009-ben lesz, de arra számított, hogy közeleg a befejezés.

Az SZDSZ választási szereplését elemezve a párt egykori elnöke közölte, hogy azok, akik korábban csak azért szavaztak az SZDSZ-re, mert más pártra jó szívvel nem tudták adni a voksukat, "most választhattak a Lehet Más a Politika (LMP), a Bokros Lajos vezette MDF vagy a cigánypárt közül".

Pető Iván az interjúban kitér arra is, hogy véleménye szerint a vasárnapi küldöttgyűlést "slamposan, alapszabálysértés gyanújával hívták össze", az ügyvezető elnök semmit nem tett, hogy konszolidált politikai vita előzze meg a személyi döntéseket, nincsenek olyan elnök- és ügyvivőjelöltek, akikről el lehetne hinni, hogy képesek bármire is az SZDSZ érdekében.

Kijelenti azt is, hogy "az SZDSZ sértődöttjeinek és lúzereinek mindenről az jut az eszébe, hogy dögöljön meg a Kóka is, ha már Fodor nyilvános politikai öngyilkosságot követett el".

A politikus azt mondta, nem akarja az SZDSZ mindenkori vezetőinek - önmagát is beleértve - a hibáit vagy rossz helyzetfelismeréseit menteni, "de ahogy Fodor Gábor elnök lett, a választási csalás vádjára ráülve, ahogy elnökösködött, majd ahogy befejezte az elnöki pályafutását, az botrányos. Ez még Demszky elnöki ámokfutását is felülmúlja".

Hangot ad annak a véleményének is, hogy amíg az SZDSZ-nek többé-kevésbé összetartó vezetése volt, intellektuális és politikai értelemben tekintélyük volt a vezetőknek együttesen, vagy az elnöknek, addig az elfedte a szervezeti gyöngeséget. De amikor ezek az erőteljes és "önmaguknál többet is jelentő figurák" eltűntek, akkor világossá vált, valójában milyen állapotban van a párt.

Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ tönkremeneteléért Magyar Bálintot, Kuncze Gábort és őt szokták hibáztatni, úgy felelt: "Magyar Bálint erre szokta mondani, hogy tüntető hallgatásunkkal szétvertük a pártot". Kijelentette, hogy Fodor Gábor politikai értelemben tíz évig abból élt, hogy ő az SZDSZ belső ellenzéke. Hozzátette, ha a leköszönt pártelnök és a hívei abban látják kudarca okát, hogy Fodor Gábort "az ürességével zárt körben szembesítették", vagy hogy bárkinek is más volt a véleménye, mint neki, az "önmagában is jelzi alkalmatlanságát és az ilyesmiről fecsegők bárgyúságát".

Arra is kitér: ismerve Fodor Gábort, s azt, hogy megvalósíthatatlan ígéretekkel lett elnök, és hogy még "életében soha nem kereste magában kudarcának okait", megválasztása után mindhárman úgy döntöttek, nyilvánosan nem szólalnak meg az SZDSZ-ről, véleményüket csakis a frakcióban mondják el, mert a látszatát is el akarták kerülni, hogy ellene áskálódnak.

A vasárnapi tisztújító küldöttgyűlésen történtekre utólag, írásban, úgy reagált, hogy ha lenne kedve tréfálkozni, azt mondaná: sikerült az érdektelennek ígérkező, mert valódi tét nélküli összejövetelt érdekessé, "sőt egzotikussá" tenni.

Pető Iván szerint ha nincs a Kóka Jánossal szembeni "lincshangulat", ha Retkes Attila az általa vezetendő pártról bocsánatkérés címén tudatlanságában nem ad elő - az egyik, a pártból kilépő szerint - Sarah Palin (az amerikai Republikánus Párt tavalyi alelnökjelöltje)magyar vetélytársaként "antiszemita toposzokat", ha Demszky Gábor nem akarja Dugovics Tituszként magával vinni már bekövetkezett politikai halálába Magyar Bálintot, akkor egy liberális párt lehetséges híveinek maradhattak volna illúzióik, hogy még lehet az SZDSZ-ből valami.

Közölte, egy releváns kérdés maradt számára a küldöttgyűlés után, az, hogy miért nem lép ki az SZDSZ-ből. "A válasz egyszerű: mert az az SZDSZ, amelynek egyik vezetője is voltam, nincs, abból tehát nem tudok kilépni. Ennek meg nem vagyok tagja. Amíg képviselő vagyok, csinálom azt, amit helyesnek vélek" - mondta Pető Iván.

Olvasóink írták

 • 9. bo 2009. július 17. 08:19
  „"Belátható időn belül"--MOST!”
 • 8. polarbear 2009. július 16. 10:12
  „LOP-STOP,MI?!
  KUNCZE A VICCES,BAUER AZ ÁVH-UTÓD,FODOR A HOMÁR,KÓKA A KARAKÁN CSÁVÓ...GÖNCZ KINGA A SZÜRKE,MOHÁCSI VIKI A MEGÉLHETÉSI CIGÁNY,HORN GÁBOR A MEGMONDÓEMBER,MAGYAR B. AZ OKTATÁS HÓHÉRA,A TÖBBI SZÜRKE EMINENCIÁS MEG CSAK EGYSZERŰEN UNDORÍTÓ FÉREG.
  TOLVAJBANDA!!!!!!!!!!!”
 • 7. papsajt 2009. július 16. 09:39
  „Szerintem is örvendetes tény, hogy az SZDSZ megszűnik. És követhetné is a többi naplopó párt.
  A kudarc legfőbb oka,hogy nem a választókat és a magyarokat képviselték. A kizsákmányolókat hozták a nyakunkra. Eladták,szétlopták az országot.
  Nem a frakció elvárásának megfelelően kellene szavazniuk, hanem az emberek akaratát kifejezve.
  Már csak a begyepesedettek hisznek a régi pártok igéreteinek. Nem vagyok Jobbikos, de lehetett borítékolni egy új erő igényét. Az emberek úgy érzik elegük van,nem bírnak több terhet, főleg ha közben a politikusok 1000 négyzetméteres kastélyt építenek.”
 • 6. Örvájn 2009. július 15. 21:35
  „Elképesztő milyen arrogánsan lekezelően nyilatkoznak a párt ,,nagy öregjei", egy széles legitimációval megválasztott új vezetéssel szemben, akik olyan időszakban vállalkoztak a SZDSZ hajójának vezetésére, mikor az előző évek (évtizedek) hibás politikája teljesen elolvasztotta a szervezet társadalmi támogatását. Nem éreznek felelősséget a hibákért? Teljesen érthetőnek tartom azt az elemi igényt, hogy egy ilyen tragikus eredmény után teljes megújulás kell, személyi kérdések nem megkerülhetők. A frakcióvezetőről pedig csak annyit: ejtőernyősként emlékezetes elnökválasztási anomáliákkal erősítette a párttörténetet, Gyurcsány kormány gazdasági minisztereként sem számíthat a választok elismerésére. De mindez nem ok a lemondásra. Sőt az ezt fölvetőt kell támadni, negligálni. Ez már tényleg a végjáték.”
 • 5. dodó 2009. július 15. 21:07
  „"A most választott Retkes-féle vezetés is kénytelen volt elismerni, hogy ez a politikai formáció súlyos vétkezett eddigi tevékenységével a magyarság ellen. Ez a banda megbocsáthatatlan bűnöket követett el azzal, és most csak a legfontosabbakat említsük meg, hogy:
  - tudatosan rombolta a magyar nemzettudatot, permanensen gyalázta ősi, nemzeti jelképeinket,
  -védtelenné és védhetetlenné tette hazánkat,
  -szétverte a rendőrséget és a jogszolgáltatást,
  - szétverte az oktatást és az egészségügyet,
  -ránkszabadította megélhetési címszó alatt a cigánybűnözést,
  - előkészítette, sőt végbevitte hazánk gyarmatosítását és izraeli kézre adását,
  - végül bűnöző politikus egyedei aktívan részt vettek az ország szétrablásában, illetve százmilliárdok eltüntetésében.
  Ezekért a rettenetes gonosztetteikért nem elegendő csupán a történelem ítélőszéke előtt felelniük. A Pető Ivánoknak, Haraszti Miklósoknak, Kuncze Gáboroknak, Gadó Györgyöknek Demszky Gáboroknak, Konrád Györgyöknek és bűntársaiknak a földi igazságszolgáltatás, illetve az egész nemzet előtt kell majd számot adni mindazokért a bűncselekményekért, melyeket a csonkaországbeli, illetve az egyetemes, összmagyarság ellen elkövettek aljas ténykedésükkel."”
 • 4. pocokkaa 2009. július 15. 20:51
  „Kár, hogy egyelég jól induló pártból ez lett. így valóban nem érdemesek másra, mint megszűnésre...”
 • 3. N.P. 2009. július 15. 19:41
  „Azért erről 2 megjegyzésem lenne:
  - Fodor Gábor azon kevés politikusok közé tartozik, akinek a neve nem merült föl különböző lenyúlások kaocsán
  - Pető természetesen marad képviselő hiszen kapja a fizetését és majdan a végkielégítését is”
 • 2. garbon 2009. július 15. 19:41
  „A sok segnyalo most elhagyja a most választott elnöküket. Miért is azért mert az elözö ráróti tanács kiköltötte a nyúlakat. Pető is nyílatkozgat össze vissza de ebből a pártból élt és gazdagodott meg és most a változás utjában áll, nem létfontosságú, hogy ő 20 év után is képviselő legyen. Menjen a pártból mert többet ártott a pártnak mint a mostani vezetés előbb beszélni tanuljon meg és aztán lehet kritizálni másokat. De ami engem illet már a rendszerváltáskor megjósoltam az SZDSZ megfog szünni igaz, hogy ehhez 20 év kelett és e 20 év alatt naygon sok rosszat tettek a hazának és népének. Pető örülhet ha elkerü a börtönt mert azt igen megérdemelné legalább 25 -öt társával együtt.”
 • 1. arvisura 2009. július 15. 19:08
  „Nagyon örvendetes tény, hogy az SZDSZ megszűnik.
  Pető Iván fejtegetése téves ennek okait illetően.
  1994-ben az OGY választások második fordulója előtt, Pető Iván akkori elnök megígérte, hogy az MSZP-vel semmiképpen nem lépnek koalícióra. Hazudott, nem kicsit nagyot.
  Az SZDSZ végvonaglása akkor kezdődött, és az a Pető bűne.
  Jött egy olyan Bokros-csomag, amit az SZDSZ nélkül nem lehetett volna végrehajtani, ezt sokan nem felejtették el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi 2009: a felvi.hu-n bárki kiszámolhatja a pontjait

Minden diák megnézheti a jelentkezési helyein számított felvételi összpontszámát. Tovább olvasom