Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Petz: utolsó ballagás, utolsó évfolyam

Elballagott az utolsó évfolyam 92 diákja a győri Petz Lajos Egészségügyi Középiskolában tegnap délután. Az érettségi vizsgák után az intézmény bezár, az épületben a Széchenyi István Egyetem tart majd főiskolai szintű egészségügyi, illetve szociális képzést.
Végleg bezárja kapuit a győri Petz Lajos Egészségügyi Középiskola és Kollégium: tegnap elballagott az utolsó évfolyam három középiskolai és egy szakiskolai osztályában végző 92 diák. Az intézmény megszűnéséről szóló döntés 2003-ban született.
– Az előzmények közé tartozik, hogy a szakképzés átalakulása miatt került ilyen helyzetbe az egészségügyi középiskolai képzés.
A tanulóknak nem volt vonzó a szakképző évfolyam, mert az

a középiskolában két és fél, három esztendős, ezért praktikus okból

a négyéves főiskolai képzést

választják – mondta elöljáróban az iskola igazgatója.
Miklósy Gyula így folytatta:
– Szintén korábbra visszavezethető szakmai ok, hogy a kórház bejelentette, nem igényli az itt végzett pályakezdőket. A régi szakközépiskolai képzés megszűnt, az új meg nem azt hozta, amit vártak tőle.
Az intézményvezető szerint a továbbtanulási arányok alapvetően meghatározták, hogy egy intézményről milyen döntés születik.
– Ha egy iskolából, száz végzett diák közül tíz-tizenegy marad a középfokú szakképzésben, az gazdaságtalan. Az önkormányzat részéről érthető, hogy megfontolta, így nem érdemes fenntartani az iskolát. Pedig az előző öt évben megpróbáltunk erősíteni, de az egészségügyi szakképzés eltolódott a főiskolai képzés irányába. A mi tanulóink is a Széchenyi-egyetemen folytatták a tanulmányaikat – sorolta az igazgató.
Az épület továbbra is egészségügyi képzési célokat szolgál majd. A Széchenyi István Egyetem részben az egészségügyi diplomás, részben a diplomás szociálisgondozó-képzést végzi majd ott.
– Attól különleges az utolsó ballagásunk, hogy nincs ballagtató évfolyam. Régi tanítványainkat kértük meg arra, hogy segítsenek nekünk a ballagás lebonyolításában – jegyezte meg Miklósy Gyula.
Az iskola nélkül maradó pedagógusokat eddig problémamentesen el tudták helyezni.
– A végére tizenketten maradtunk, egy embernek nem biztos még a helye. Az ügyviteli, technikai állomány elhelyezése még nem kidolgozott, remélem, a hátralévő időszakban ez is rendeződik.
A diákoktól való búcsúzásról annyit mondott az igazgató:
– Tőlük úgy akarok búcsúzni, hogy ne a bezárási hangulatot vigyék magukkal, hiszen előttük nyitva áll az élet, az egyetemi képzésben vagy bárhol másutt, amerre egyébként menni szoktak tőlünk. Annak örülök, hogy a gyerekeket sikerült megtartanunk, tisztességgel eljuttatni az érettségi vizsgáig. Sikerült annyi muníciót adni nekik a négy év során, hogy ebből meg tudnak élni, s emberséggel, tisztességgel karriert tudnak csinálni – mondta végezetül Miklósy Gyula, akire még várnak az intézmény bezárásával járó feladatok nehézségei. Utána koránál fogva nyugdíjba megy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lány Finnországból

Fél évig egy finn lány dolgozik a győri Gyermekek Házában. A húszéves Anna Rautio régiónk első, az… Tovább olvasom