Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Pilvax győri örököse

Kitartó folyamatos fejlesztésekkel, állandóan visszaforgatott bevételekkel Győr meghatározó szállás-, illetve vendéglátóhelyévé vált az a hetven négyzetméteres alapterületű révfalui családi ház, amire egy bérlakást cserélt el a Dudits család, még a nyolcvanas években. Némi gondolatpárosítással akár azt is mondhatnánk, hogy a Pilvax Kávéház tulajdonosainak leszármazottai ezzel kerültek vissza a vendéglátásba.
A családi vállalkozás, a Révész Kft. tulajdonosa, vezetője Du-
dits Gábor takarékos ember. Mint mondja, amire szükség van,
arra költ, de a luxust nem szereti. Inkább visszaforgatja a bevé-
teleket, folyamatosan épít, fejleszt. Példa előtte édesapja, aki két
diplomával a Mosonmagyaróvári Akadámián tanított, s hét
nyelven beszélt.

– Annak ellenére, hogy a századfordulón apai nagyanyám családjáé volt a budapesti Pilvax Kávéház, édesapámék elszegényedve éltek. Nagyapám kilencszáztizenkettőben meghalt, nagyanyám egyedül maradt két fiúgyerekkel. Később úgy végezték el az egyetemet, hogy egyikük dolgozott, a másik tanult, majd pedig fordítva. Apámtól és ízig vérig pedagógus édesanyámtól mégis, vagy talán éppen ezért azt tanultam, hogy talpon kell maradni a legnehezebb helyzetben is. Azonban az egész életünket meghatározta az a szeretet, amiben mindhárman felnőttünk –
emlékezik az elődökre Dudits Gábor, aki szerencsés embernek
vallja magát. Állítja, ez annak köszönhető, hogy burokban szü-
letett.

– Szerencsés vagyok, már azzal, hogy jó családban születtem, s kiváló családban élek. Tudok élni a szerencsével, s talán nem élek vissza vele. A lehetőségeket úgy használom ki, hogy környezetemnek is hasznos legyen.

Az akkor még serdülő fiú elvégezte a fertődi kertészeti szakközépiskolát, de miután nem tudott elhelyezkedni és az egyetemi felvételije sem sikerült gyárban kezdett dolgozni, kereskedőként, felvásárlóként.

– Közben megnősültem, Márta, a feleségem három műszakban dolgozott csecsemőgondozóként. De mert a mi három csecsemőnk sokkal fontosabb volt, ezért úgy döntöttünk, otthagyja a pályát. Ekkor cseréltük el révfalui kétszobás lakásunkat a Hédervári úti hetven négyzetméteres családi házra, ami a jelenlegi Révész Hotel magja.

Azóta is, több mint húsz éve folyamatosan építkeznek. A ház
bővítéséhez a pénzt elő kellett teremteni.

– Továbbra is kereskedtem, redőnyöket szereltem, na meg építkeztünk. S hogy önállóak lehessünk, úgy bővítettünk, hogy tudjunk nyitni egy kocsmát. De mert nem volt vendéglátói végzettségünk, a Bársonyosi TSZ-el „fúzionáltunk". Ők bérelték tőlünk az üzeletet, engem meg alkalmaztak. Kölcsönösen korrekt kapcsolatunk volt a szövetkezettel. Máig az az alapállásom, hogy becsületesnek kell lenni, rövidtávú előnyökért nem adom fel a korrektséget, nem kockáztatom a hírnevemet.

Miután Dudits Gábor elvégezte a vendéglátóipari iskolákat, önálló lett a vállalkozás. Rövidesen már érezni lehetett a rendszerváltás előtti nyitás „szelét", s látván, hogy kevés a szálláshely Győrben, megvalósították ötletüket: a ház beépítetlen tetőterére hat szobát húztak. Olyannyira nem maradt pénzük, hogy a takarítónénit kifizessék. S a szerencse megint közbelépett:

– Éppen egy nemzetközi teniszverseny volt Győrben, s a ház előtt ment el egy olasz edző a versenyzőjével. Szállást kerestek. Mi akkor takarítottuk a szobákat, s néhány szó az erkélyről, s már be is költöztek. Estére mind a hat szoba foglalt volt – emlékezik az első vendégekre Dudits Gábor.

A társaságot 1991. január 30-án alapították, igaz akkor már működött a panzió. Győrben harmadikként. Mára azonban nagy a konkurencia, szükség van a változtatásokra.

– Mindig is visszatettük, amit megtermeltünk. Kihasználtuk a lehetőségeket is. S be kell vallani, az „átkosnak" nevezett időszakban jól és egyszerűen működtek a támogatások. Az idegenforgalmi fejlesztési alapra háromszor pályáztunk, az utolsó ilyen hitelünk most telt le. A fejlesztésekkel azonban most sem szabad leállni, mert mások megelőznek.

A családi vállalkozás megvásárolta a két szomszédos telket, s azokon is építkeztek. Időközben telket vásároltak Soboron, hogy családi házat építenek. De három gyerekkel nehéz lett volna a bejárás Győrbe, így átalakíttatták az építési engedélyt és felítették a Szent Hubertus Kastélyszállót.

– Sokáig, öt évig épült, mert egy összegben sosem állt rendelkezésre a pénz. Inkább az idővel és a takarékoskodással tudtunk előre jutni. A szakma persze csodálkozott, hogy mit kezdünk ott az „isten háta mögött". Mára egy kis marketingmunkával egy jól működő szállodává nőtte ki magát, s talán mondani sem kell, ott is fejlesztésbe kezdtünk.

Miközben Győrben is folyik az építezés a cégvezető azoknak a szolgáltatásoknak fejléesztését tartja fontosnak, amikkel versenyben tudnak maradni.

– Sokszor nehezebb eladni a szolgáltatást, mint megépíteni, létrehozni a vállalkozást. Ezért egy önálló marketing csoportot hozunk létre. Alapvetően kereskedelmi szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket üzemeltetünk, s adottságainkat kell kihasználnunk. Éttermeinkben szépszámmal rendezünk esküvőket, de a Katalin-, vagy a nőnap is felkapott, csakúgy mint a ballagási rendezvényeink. De tovább is kell lépnünk, ezért fejlesztéseinkben a megfelelő szakemberek bevonásával megcélozzuk az egészség-, illetve a gyógyturizmust. Mindehhez a Széchenyi Terv adta lehetőségeket is szeretnénk kihasználni – tervezi a jövőt Dudits Gábor, amihez saját habitusán felül kellő motivációt ad, hogy lánya és két fia megfelelő érdeklődést tanusít arra, hogy a hatvan
embernek munkát adó családi vállalkozást tovább vigyék, s fejlesszék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés külföldön

A forint konvertibilissé válása nem sok változást hozott a magyar turisták számára. A forintot kevés… Tovább olvasom