Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Pintér: hamarosan mintegy 1200 rendőr tiszthelyettes állhat szolgálatba

A 3500 új rendőr mellé hamarosan mintegy 1200 tiszthelyettes is szolgálatba állhat - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén kedden.
A belügyminiszter - éves meghallgatásán - azt is elmondta, hogy átalakították a rendészeti továbbképzést, amely nemcsak a fiatalokat, hanem magasabb rangú állományt is érinti. Céljuk, hogy ne véletlenszerűen, hanem teljesítményük és tehetségük alapján válasszák ki a rendőri vezetőket, a megfelelő rendőrök kerüljenek vezetői beosztásba - szögezte le Pintér Sándor.

Szólt arról, hogy a tiszthelyettesek különjuttatását jövőre megemelné a tárca, s a tiszti állomány körében is emelést terveznek.

A belügyi tárca kiemelt figyelmet fordít a fogvatartottak képzésére, foglalkoztatására is. A miniszter elmondta, alapfokú képzésben 787-en, középiskolai képzésben 92-en vesznek részt, 17-en szakintézmény tanulói, 38-an pedig felsőfokú tanulmányokat folytatnak a büntetés-végrehajtási intézményekben. Ezen felül tavaly lényegesen több, mintegy 9000 fogvatartott számára biztosítottak munkát. Ebben nagy jelentősége volt annak, hogy a rendészeti, de még a honvédségi állomány számára is a büntetés-végrehajtási intézményekben gyártották le a gyakorlóöltözetet, bakancsokat.

Pintér Sándor beszámolt arról is, hogy a fogvatartottak száma 18 ezer fölé emelkedett, amely 140 százalékos túltelítettséget jelent. Emiatt indokolt új börtönök kialakítása, a meglévők felújítása, valamint a nyári börtönök használata.

A belügyminiszter közölte, hogy az előző évhez képest 2012-ben 21 százalékkal csökkent a regisztrált befejezett szándékos emberölések száma, s az idei első negyedéves adatok is további csökkenést mutatnak. Megjegyezte, hogy a 2013-ban elkövetett gyilkosságok gyanúsítottjait mintegy két héten belül elfogták, két nyomozás még folyamatban van. A személy elleni erőszakos bűncselekmények száma nagyjából stagnál, a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 2012-ben három százalékkal csökkent, s a statisztikák 2013 első negyedévében is 15 százalékos csökkenést mutatnak. A betöréses lopások tekintetében van némi emelkedés, a halálos közúti balesetek száma csökkent. Az illegális migrációval összefüggő bűncselekmények száma viszont egy év alatt csaknem 100 százalékkal emelkedett.

Pintér Sándor elmondta, hogy a rendőrök most naponta 100 és 200 közötti illegális migránst fognak el. E tekintetben a parlament segítségét kérte a belügyminiszter, mivel szerinte jogszabály-változtatásra van szükség. Mint mondta, sok problémát okoz, az illegális migránsok elfogásukat követően szabadon kijárhatnak. Pintér Sándor elmondta, már kidolgoztak egy tervezetet, amellyel szeretnék bevezetni például a "menekültügyi fogva tartás" fogalmát.

A belügyminiszter azt is közölte, hogy nem mindenhol teljesítettek egyformán a rendőrök, nem mindenhol nőtt a közbiztonság. Kifejtette: a tárca végzett egy felmérést, amelyen az 5-ös skálán a települések nagy része 4-es feletti átlagot kapott az állampolgároktól a közbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre, 100 településen viszont ennél rosszabb eredményt értek el. Ezért ezen települések önkormányzati és rendőri vezetőit megbeszélésre hívták. Ennek során kiderült, hogy sok problémát okoz az iskolákban a rend fenntartás, s ezért döntött az iskolarendőrség felállításáról.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja a belügyminiszter által ismertetett statisztikákat, valamint az új rendőrök számát is vitatta. A szocialista képviselő szerint nem 3500 csak 1564 új rendőr állt szolgálatba. Emellett megkérdezte a minisztertől, hogy mikor lesz rend, ezt követően ismertette, hogy kormányra kerülése esetén az MSZP milyen intézkedéseket tesz a rend érdekében.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke azt mondta, "vélhetően 2010-ben nem kellett volna azt a mondatot mondani, hogy két alatt rendet teszünk, ha nem is két hét alatt, de néhány hét alatt megszülettek azok a jogszabályok, amelyek ezeket az eredményeket hozzák". Megjegyezte, a belügyminiszter által elmondottak közül azt Harangozó Tamás is elismerte, hogy több rendőr van és emelkedett a tiszthelyettesek illetménye is.

A szocialista politikus az izsáki rendőrügyről is kérdezte a minisztert. Pintér Sándor ennek kapcsán annyit mondott, hogy nem a Belügyminisztérium, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság az illetékes hatóság, s a Legfőbb Ügyészség vizsgálata deríti majd ki, hogy mi történt valójában.

Olvasóink írták

  • 2. grafika88 2013. május 21. 17:34
    „Akkor több rendőr lesz az utcán? v az ügyek felderítése ..nem tart majd 4 évig ??
    Ne az íróasztal mellett üljenek, ha nem az utcán, ne kocsiban ülve ...gyorshajtókat fotózva .”
  • 1. Roland1000 2013. május 21. 14:18
    „Értem! Szóval eddig véletlenszerűen választották ki a rendőri vezetőket... Nem ciki ezt bevallani?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátba szúrta apját egy 13 éves fiú

Hátba szúrta apját egy 13 éves fiú Barcson, a férfit a mentők kórházba szállították. Tovább olvasom