Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Pintér Sándor: 100 milliárdos az árvízi kár

Az árvíz okozta károk az eddigi felmérések szerint összességében elérik a 100 milliárd forintot - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, hozzátéve, csak a védekezési költségekre eddig 30 milliárd forintot fordítottak.
A hazai folyók áradása miatt az eddigi, közel 90 százalékos felmérések szerint összesen 3119 lakóház sérült meg, csak Borsod megyében 295 otthon vált lakhatatlanná - monda a belügyminiszter.

Pintér Sándor közlése szerint a magánépületekben a kár megközelíti a 10 milliárdot, a mezőgazdasági károk a 27 milliárd forintot, míg az utakban szintén 10 milliárd forint a kár, de ez emelkedni fog, mert az önkormányzati útkárok felmérése még folyamatban van.

A biztosító társaságok eddigi jelentéseire utalva a belügyminiszter azt mondta: a károk a 30 milliárd forintot is meghaladják.

Hozzátette: Brüsszelhez fordult a kormány segítségért, de hogy konkrétan mekkora összegre számíthat Magyarország, az majd a tárgyalások során dől el.

Közölte: csütörtökön 950 centiméterrel tetőzött a Tisza Szolnoknál. A tiszaroffi tározó megnyitásával 15 centivel csökkenthették a vízszintet.

Szabolcs és Borsod megyében a napokban történt viharok miatt 9100 embernek nem tudták a víz- és áramellátást biztosítani, de csütörtök délutánra a vezetékes vízellátást megoldották, és estére az áramszolgáltatást is rendbe teszik - tette hozzá.

Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: attól, hogy az árvíz már nem szerepel az újságok címlapján, „attól még helyzet van". 1800 kilométeren van védelmi készültség, ebből 387 kilométeren rendkívüli a készültség. A Tiszán, a Sajón, a Hernádon és a Bódván továbbra is a legmagasabb fokú a készültség, és 129 településről telepítettek ki embereket. Csak Borsod megyéből 541-en még mindig nem tudtak hazatérni.

A kormányszóvivő elmondta azt is: a nap 24 órájában, 104 településen mintegy négyezren dolgoznak az árvízi védekezésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták az Alstom metrószerelvényét

Ismeretlenek megrongálták az Alstom, még próbaköreit futó metrószerelvényét; a BKV feljelentést tett… Tovább olvasom