Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Pintér Sándor: 40 százalékkal csökkent a bolti lopások száma

Negyven százalékkal csökkent a bolti lopások száma az elmúlt évben a szabálysértési törvény módosításának a hatására - közölte a belügyminiszter keddi miniszteri meghallgatásán az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ülésén.
Pintér Sándor az iparkamarák adataira hivatkozva azt mondta, a csökkenést a közértékben, a kiskereskedelmi üzletekben tapasztalták.

Beszámolt arról is, hogy a három csapásként ismertté vált törvény pozitív hatásai is érzékelhetőek, de annak igazi hatásait csak később lehet lemérni. Közölte, 30 százalékkal nőtt a rendőri intézkedések száma és ugyanilyen arányban emelkedett az elfogások száma.

Elmondta, a korábbinál intenzívebb rendőri munka eredményeként túlzsúfoltság alakult ki a büntetésvégrehajtási intézetekben, amelyek jelenlegi kihasználtsága 138 százalékos. Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy még ebben a hónapban átadják az újjáépített budapesti, Gyorskocsi utca börtönt.

Közölte, a fogvatartottak foglalkoztatásáról is gondoskodni akarnak. Elmondta, a rendőregyenruhák gyártása megkezdődött a bv-intézetekben, és a jövőben azt szeretnék, ha valamennyi rendőrségi, honvédségi és egyéb állami tulajdonban lévő vállalatok egyenruháit is a bv-intézetekben gyártanák.

Kérdésre reagálva hangsúlyozta, a börtönfelújításokat nem ppp-konstrukcióban akarják megoldani, hanem azok jelentős részét a fogvatartott szakemberekkel kívánják végrehajtani.

Ezzel összefüggésben elmondta, a cél az, hogy a jövőben a fogva tartottak a teljes belső ellátást - például az étkeztetést - biztosítani tudják. Arra mutatott rá, hogy így nem az államnak kerül pénzbe a fogva tartás, hanem a fogva tartottak gondoskodnak majd magukról. Jelezte: van akkora földterülete a bv-intézeteknek, amiről el tudják majd magukat látni.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) működésére vonatkozó kérdésekre a belügyminiszter arról beszélt, fegyveres bűnözőkkel szemben eddig több mint 30 esetben léptek fel. Arra az ellenzéki felvetésre, hány terroristát fogott el a TEK, Pintér Sándor visszakérdezett: hány terrorcselekmény történt az elmúlt időszakban? A miniszter szerint mivel egy sem történt, ez azt jelzi, hogy a TEK jól dolgozott.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel kapcsolatos kérdésekre válaszolva arra mutatott rá, hogy az egy bejegyzett szervezet. Mint mondta, a kérdés az, hogy a bejegyzés a társadalmi elvárásoknak és a törvényességnek megfelel-e. Hozzátette: úgy tudja, hogy ezt a Legfőbb Ügyészség vizsgálja.

Vona Gábor korábbi gárdamellény-viselését az Országgyűlés üléstermében nem belügyminisztériumhoz tartozó kérdésnek ítélte. Bárándy Gergelynek (MSZP) arra az álláspontjára, amely szerint a rendőrségnek 48 órán belül intézkednie kellett volna, a miniszter arról beszélt: szerinte az üléstermen belüli rendet a képviselőknek közös megegyezés alapján kell megoldaniuk, a házszabály keretein belül.

Pintér Sándor elmondta, azt szeretné, ha az Országgyűlésben, az ülésteremben felmerülő problémák miatt nem a rendőrségnek kellene beavatkoznia. Mint mondta, nem lenne szerencsés egy demokráciában, ha ezeket a gondokat rendőri eszközökkel kellene megoldani.

A rendvédelmi szakszervezetek hét pontba foglalt követeléseiről szólva azt mondta: azok közül kettővel teljesen egyetért a belügyi vezetés, másik kettőnél "vannak viták", és vannak olyanok is, amelyekről nem tudnak tárgyalni, mert "olyan mértékű az elvárás".

A gyöngyöspatai helyzetről szólva azt hangoztatta: jelenleg olyan rendőri erőkkel vannak jelen a településen, hogy még a "leejtett gombostűt" is megtalálnák.

Kérdésre arról is beszélt, hogy a belügy jogértelmezése szerint ha valaki egy népcsoportot megfélemlít, az garázdaságnak minősül. Hozzátette: Gyöngyöspatán intézkedtek azokkal szemben is, akik "garázdálkodva, felfegyverkezve, csoportosan megtámadták a félelemkeltőket".

A belügyminiszter meghallgatása során többször is azt hangoztatta, hogy teljesen, "száz százalékig" bízik a magyar rendőrségben.

Olvasóink írták

 • 11. félnótás 2011. május 11. 17:52
  „...és 1000 %-kal nőtt a rablások, pénzitézetek elleni bűncselekmények száma.
  Hozzá tehetjük a személy elleni erőszak drasztikus növekedését is.
  A beígért két hetet valószínűleg 77 (év?) formában kell értelmezni.”
 • 10. qrumpli 2011. május 11. 08:38
  „Na ekkora marhaságot is ritkán olvastam!”
 • 9. Egyolvasó 2011. május 11. 07:38
  „"Negyven százalékkal csökkent a bolti lopások száma az elmúlt évben a szabálysértési törvény módosításának a hatására - közölte a belügyminiszter keddi miniszteri meghallgatásán az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ülésé."

  És halkan hozzátette: 100%-al nőtt a fehérgalléros bűnözés (azaz a politikusok, és képviselők által) a Magyar választók ellen elkövetett kizsákmányolásos bűnözés.

  Emberek, ha a rendvédelmi dolgozók újból az utcára vonulnak tüntetni, álljatok melléjük, hogy végre valahára meglássa a Magyar Nemzeti Kormány, hogy egységben az erő, és vége 21 éves kizsákmányolásnak.
  Ne legyünk már birkák, ne hajtsuk le a fejünket.”
 • 8. KamuNeni 2011. május 10. 23:29
  „Hol???? A Rozsadombi kozertbe??”
 • 7. Írástudatlan 2011. május 10. 21:18
  „Ez mind szemenszedett hazugság!Csak a Fideszt próbálják fényzni!
  Aki lop egy sóskiflit egyből lecsukják de azokat nem akik szétrabólták az ország vagyonát!
  Melesleg igen is hogy van megélhetési bűnözés és még lessz is amíg a mindenkori kormány lelkiismeret nélkül kirabolja az országot és az elesett szegény embereket magukra hadja!
  De hát gyáva népnek nincs hazája!”
 • 6. dodó 2011. május 10. 20:56
  „...és ráadásul teljesen megszűnt az olajszőkítés!”
 • 5. Wacky 2011. május 10. 20:19
  „3. aaronkaa 2011.05.10. 17:41
  plusz a jogrendszer is rádob pár lapáttal...

  nem tudom miről gagyog, de valahogy mindenhol nőtt a bűnözés, főleg a megélhetési, ergo boltok, bankok, takarékszövetkezetek, stb... hányat soroljak?? jaa és a gyilkosságok, nincs hónap hogy ne lenne...
  nagy kamugyerekek vannak itt!!”
 • 4. queenmargareth 2011. május 10. 19:53
  „Szóltak már neki, hogy Magyarországon él? És, hogy egy év alatt mennyi bűncselekmény történt?Vagy csak a kezébe nyomtak egy Excel táblázatot?”
 • 3. aaronkaa 2011. május 10. 17:41
  „Nem a lopások száma csökkent 40%-al, hanem a bejelentések száma: töketlen rendőreink alig-alig tudnak néhány ügy végére járni, ezért értelmetlen időpazarlássá válik a rendőri feljelentés.”
 • 2. dmonlájn 2011. május 10. 17:03
  „a rendőregyenruhák gyártása megkezdődött a bv-intézetekben, ismét silány minőségű anyagot használnak,amit silány minőségben gyártanak a bvk-ben. (az már más kérdés, hogy valami ruhanagyker haver jól megtömi a zsebét, miközben elveszik a rendőrök, tűzoltók, mentősök stb ruhabérét)”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2011. május 10. 16:43
  „Ja amit észrevesznek! De ezt a rendőrség saját érdemeként értékeli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelési javaslat a halálos balesetet okozó politikus ügyében

Radimir Cacic, a Horvát Néppárt elnöke tavaly januárban okozott halálos balesetet Magyarországon. Tovább olvasom