Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Pintér Sándor: ki kell vizsgálni a 2006 őszi eseményeket

"Szerintem történtek szabálytalanságok" - fogalmazott a belügyminiszter-jelölt, Pintér Sándor.
A 2006 őszi események kivizsgálásának meg kell történnie - jelentette ki Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságában csütörtöki meghallgatásán egy képviselői kérdés kapcsán.

A bizottság támogatta Pintér Sándor miniszterré történő kinevezését. A 2006 szeptemberi, októberi eseményeken történt rendőri intézkedések kapcsán kifejtette: "ránézésre" felmerülhettek szakmai hiányosságok. A miniszterjelölt hozzátette: addig azonban, amíg a Balsai István vezette tényfeltáró bizottság nem végez az akkori események feldolgozásával és értékelésével, nem akar állást foglalni a kérdésben.

"Szerintem történtek szabálytalanságok" - fogalmazott a belügyminiszter-jelölt, aki Gulyás Gergely (Fidesz) bizottsági alelnök kérdésére válaszolt. A képviselő azt kérdezte, hogy a jelöltnek mi a véleménye a 2006 őszi események rendőri intézkedéseiről, illetve azt firtatta, hogy áll-e személyes kapcsolatban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal. Pintér Sándor elöljáróban megjegyezte: az akkori eseményeket a sajtón keresztül követte, az intézkedésekről nem lehettek belső információi. "Ránézésre, külső szakemberként mindkét esetben (2006 szeptember és október) szakmai hiányosságok felmerültek az én értékítéletem szerint, de nem lenne helyes, ha a teljes ismeret nélkül állást foglalnék bármely személy szakmai és jogi megítélésében" - fogalmazott, hozzátéve, ezt csak akkor lehet megtenni, ha az akkori eseményeken történtekről minden információ rendelkezésre áll.

Pintér Sándor ígéretet tett arra, hogy a Belügyminisztérium minden adatot felkutat és azokat hiánytalanul átadja annak a bizottságnak, amely a 2006-os őszi eseményeken történtek feltárásával foglalkozik. Gergényi Péterhez fűződő viszonyáról Pintér Sándor azt mondta, 1980 óta ismeri a volt főkapitányt, aki többször volt beosztottja is. "Szakmai barátság" fűzi Gergényihez, így - mint mondta - a volt főrendőr tevékenységének megítélésére szubjektív okokból nem vállalkozik.

A 2006-os eseményekről összességében Pintér Sándor úgy vélekedett, a kivizsgálásnak ezért kell megtörténnie, mert szakmai oldalról elfogadhatatlan, hogy a rendőrségre bízott védelem nem felelt meg az elvárásoknak, nem tudták megvédeni a Magyar Televízió épületét annak ellenére, hogy jelentős erők álltak rendelkezésre a fővárosban. Továbbá folytatta, az ünneplő tömegbe olyan emberek kerültek, akik bomlasztották az ünneplőket, és nem az ünnephez méltóan viselkedtek, és ezt is meg kellett volna akadályoznia a rendőrségnek. Baracskai József szocialista képviselő azt firtatta a jelölttől, hogy osztja-e a Jobbik véleményét arról, hogy létezik cigánybűnözés.

Pintér Sándor közölte, aki nem tartja be a hatályos magyar törvényeket, azokat meg kell büntetni, és ellenük el kell járni függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartozik, vagy esetleg külföldi állampolgár-e. Hozzátette: a társadalom alsó, szegény rétegeiben élők "azonos módon bűnöznek" és mindegy, hogy ebbe kik tartoznak bele. Kubatov Gábor (Fidesz) azt kérdezte Pintér Sándortól, hogy van-e, volt-e offshore cégben érdekeltsége, részesedése. A válasz egyértelmű nem volt.

A jelölt hozzátette: olyan adásvételek történtek, amelyek magyar területen, Magyarországon bejegyzett cégekkel kapcsolatosak. A testület tagjai 13 Fidesz-KDNP-s és LMP-s igen, 5 ellenzéki - MSZP-s és jobbikos - nem szavazattal hozták meg döntésüket, tartózkodás nem volt. Pintér Sándornak ez volt az első bizottsági meghallgatása, a nap folyamán még több más országgyűlési testület is meghallgatja a miniszterjelöltet.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2010. május 28. 09:03
  „7. hozzászólás 9349779 2010.05.27. 19:49
  6. hozzászólás 9349779 2010.05.27. 19:48
  A 2010-es őszi zavargásokhoz nem találtam linket. Nem is tudom miért??
  Amúgy pedig a véleményedet koncentrálhatnád a valós (netalán megtörtént) eseményekre.
  A személyeskedéshez természetesen jogod van, - ha lehet, én nem minősíteném hozzászólásaidat.”
 • 5. achilleus 2010. május 27. 13:50
  „2. hozzászólás igazságkereső 2010.05.27. 12:16
  Hitelesebb lenne - szerinted - ha letagadta volna korábbi barátságukat? Szerintem NEM.
  Sőt az eljárás hitelességét is rontaná, ha letagadta volna.

  1. hozzászólás sziszka1 2010.05.27. 11:44
  Az olajosvádak egyrészt egy apját agyonverő majd kútban elrejtő N. Ádámtól, valamint önbíráskodás-adócsalás stb. (eljárásban) magát "agyalágyultnak" minősíttető, de újabban az elárverezendő ingatlanokra testőreivel megjelenő és ott licitáló, jogvédők "fejét letépni" szándékozó T. Pétertől származnak.
  http://www.zsaru.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=1198
  http://www.mfor.hu/cikkek/_Letepem_a_fejedet__te_kutya_____Dulakodas_az_arveresen.html

  Egyébként pedig I. Erzsébet angol királynő - Semjén által is idézett - anekdotája kívánkozik ide:
  "Erzsébet azt mondta a Koronatanácsnak: Francis Drake vezényli ellenük az angol flottát. Semjén Zsolt elmondása szerint amikor erre azt kérdezte a lordkancellár, hogy ,,de felség, Francis Drake kalóz!", a királynő azt válaszolta, ,,Sir Francis Drake őfelsége admirálisa". És a spanyol Armada tönkre lett verve. - Ez nem analógia. Nagyon szerencsétlen volt Pintér Sándor mondata. De rendkívüli helyzetekhez rendkívüli emberek kellenek. És azt is látni kell, hogy a közbiztonság helyreállítását olyan belügyminiszterre kell bízni, aki egyszer már bizonyította, meg tudja oldani. Az ő módszereivel, de oldja meg! - mondta a leendő miniszterelnök-helyettes. - "http://nol.hu/lap/mo/20100510-semjen_zsolt_sir_francis_drake-hez__a_kalozhoz_hasonlitotta_pinter_sandort (Amúgy a Hirtv Péntek-8 műsorában hangzott el)”
 • 4. .suhym. 2010. május 27. 13:34
  „2. hozzászólás igazságkereső 2010.05.27. 12:16

  Tájékozódj!”
 • 3. szilléri 2010. május 27. 13:24
  „Hát igen ! a negyven éves ,,Rebiszes" csóka már rég nyugdijas munkavállaló Pintér/Gergényi műveknél!”
 • 2. igazságkereső 2010. május 27. 12:16
  „Pintér Sándor belügyminisztersége mellett miként lehet majd objektíven kivizsgálni a brutális 2006-os őszio eseményeket, miközben Gergényi nagy barátja! Nyilván lesz majd presszió az eltussolásra,a maszatolásra!”
 • 1. sziszka1 2010. május 27. 11:44
  „a fő maffiózó ismét a "helyére" kerül!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúsítotti kihallgatásra idézték Szabó Zoltánt

Nevetségesnek és mondvacsinált ügynek nevezte Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő,… Tovább olvasom