Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Pintér Sándor új segélyhívó rendszert akar kiépíteni

A gyorsabb kiérkezés érdekében új segélyhívó rendszert akar kiépíteni a Belügyminisztérium.
Új segélyhívó rendszert akar kiépíteni a Belügyminisztérium (BM) annak érdekében, hogy a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők egységei gyorsabban ki tudjanak érni a balesetek helyszíneire - közölte Pintér Sándor miniszter kedden Budapesten.

A belügyminiszter a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége konferenciáján minisztériuma eddigi tevékenységét értékelve kitért a BM terveire is; ezek között említette, hogy "újjá akarják alkotni a 112-es hívórendszert", mert szerinte annak kapcsolási rendszerével gondok vannak.

Pintér Sándor azt mondta, egy "vadonatúj rendszert" szeretnének kiépíteni, központi telefonfogadó állomásokkal. Közölte, már a hívásközpontban eldőlne, hogy az adott baleset, vagy más esemény mind a három területet érinti-e, és e döntés alapján ennek alapján indítanák az egységeket a helyszínre. A belügyminiszter előadásában arról is beszélt, elképzelhető, hogy a jövőben - jogszabálymódosítás után - az önkormányzatok által foglalkoztatott mezőőrök, halőrök, vadőrök és természetőrök többletjogosítványokat kapnának, hogy segítségükkel a településeken tovább erősödjön a közrend és a közbiztonság.

Pintér Sándor arra hívta fel a figyelmet, az önkormányzati őrök ma nem állíthatnak meg, illetve ellenőrizhetnek egy gépkocsit, hogy abban van-e lopott termény, és nem is állíthatnak elő senkit a rendőrségre.

A tárcavezető azt hangoztatta, újra kell gondolni a kérdést, és el kell dönteni: vagy ne alkalmazzanak ilyen őröket, vagy ha alkalmaznak, akkor adják meg nekik azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel el is tudják látni a feladatukat.

Pintér Sándor beszámolójában a rendvédelmi területen belső ellenőrzéseket végző Nemzeti Védelmi Szolgálat eddigi tevékenységét is értékelte, és arról beszélt, a rendőrök ellenőrzése során azt tapasztalták, hogy kevés kollégájuk "bicsaklott meg", például, amikor egy talált táska útját, az abban lévő értékek kezelését követték végig. Hozzátette, az ellenőrzések során azok kerültek ki a hivatásos állomány tagjai közül, akik már eleve, a "lelkükből" sem tartoztak oda.

A belügyminiszter elmondta azt is, szeretnék, ha a védelmi szolgálat a későbbiekben ellenőrizhetné "a bizonyos gazdasági döntéseket meghozó" kormánytisztviselőket is.

Jelezte, ezt a közbeszerzések elbírálásában részt vevő személyeknél, illetve testületeknél tartaná indokoltnak, azokban az esetekben, amikor milliárdokról hoznak döntéseket. Úgy fogalmazott, így tudnák biztosítani ezeknek az embereknek, illetve testületeknek az "érinthetetlenségét". Az építésügyről szólva pedig arra emlékeztetett, hogy eddig mintegy 120 magyar szabványt helyeztek hatályon kívül, mert "gyakorlati értelmük" ma már nem volt. Elmondta azt is, egyszerűsítettek eljárási szabályokat is, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a megmaradó szabályok betartását "kőkeményen" meg fogják követelni. Közölte, így például egy ezer-kétezer négyzetméteres túlépítésnél ne számítson senki se arra a későbbiekben, hogy néhány millió forint befizetése után fennmaradási engedélyt kaphat.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2012. május 30. 10:41
  „Van egy tippem : valami csókos feltalált valami sz@rt , Pintér megveteti jópénzért,
  és ugyanúgy fog (nem)működni mint a 112 ! Ha valami baj van , az emberfiának a régi
  három számból eszébe jut valamelyik, felhívja és HA VAN ! a vonal túlsó végén hozzáértő
  ember akkor jönni is fog a segítség ! mindegy hogy rendőrt hívok, a mentő ér előbb oda
  mert kompetenciával rendelkező EMBER vette a kérésemet ! (volt már rá példa közúti baleset okán)
  Most ráköltenek a nagykasszából , nagy pénzeket és kezdik a langyos víz gereblyézését elölről !
  ahelyett hogy az embereket megfizetnék, és az esedékes modernizálásokat elvégeznék !”
 • 1. deszkás 2012. május 29. 16:20
  „Ez olyan mint az "új Kresz". A meglévő se működik -jól-akkor hogy fog az új?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikáját kellene tanulmányozni!˝

A Gyurcsány-kormány gazdaságpolitikájának tanulmányozására szólította fel az Orbán-kormányt keddi… Tovább olvasom