Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Piramisok titkai

Tudod-e miért és hogyan épültek a hatalmas egyiptomi piramisok? Velünk sok-sok érdekességet megtudhatsz ezekről a hatalmas építményekről!

Tutanhamon fáraó arany halotti maszkja
Az első piramisok nagyon régen, körülbelül ötezer éve épültek. Az ősi Egyiptom lakói a fáraók temetkezési helyéül építették ezeket az épületeket. Ők hittek a túlvilági életben, s azt szerették volna, ha isteneik a túlvilágon sem szenvednek semmiben hiányt, éppen ezért ékszereket, élelmet, bútorokat, hangszereket, sőt még vadászfegyvereket is elhelyeztek a piramisok kamráiban.

A piramisokat még a fáraó életében elkezdték építeni, hogy ha eljön halálának napja minden készen álljon a temetkezési szertartáshoz.
Az egyiptomiak hittek túlvilági öröklétben, abban, hogy a fáraó nappal a napcsónakon, éjszaka a holdcsónakon megy az égbe. Ehhez feltétlenül szükséges volt, hogy teste és mindaz, amire az élethez szüksége van, megmaradjon. Hogy a halott fáraó testét megőrizzék, különböző természetes anyagokkal bebalzsamozták - ez a múmia -, majd a bebalzsamozott testre díszes halotti maszkot helyeztek. A leghíresebb ilyen maszk Tutanhamon fáraóé, aranyból készült (a képen láthatod). Ezután helyezték a múmiát a koporsóba - szarkofágnak is nevezik -, majd a piramis szívébe rejtett sírkamrába.  

Keopsz fáraó piramisa
Hogy a kincsekre vadászó sírrablók ne férjenek hozzá a piramisba rejtett ékszerekhez és más kincsekhez, a sírkamrába vezető folyosókon különböző csapdákat rejtettek el. Sokakat azonban nem ezek, hanem a félelem tartott vissza attól, hogy betörjön a piramisokba, az egyiptomiak hite szerint ugyanis a szörnyűséges szellemek őrzik a sírhelyet, amelyek könyörület nélkül megölnek mindenkit, aki háborgatni meri a piramis békéjét.

Hogyan épültek a piramisok?

Hieroglifák az egyik egyiptomi piramisban
A tudósok régóta találgatják, hogy voltak képesek az emberek felépíteni ezeket a hatalmas építményeket. A gízai piramist - az ókori világ hét csodájának egyikét - 23 év alatt építették föl. Az építéshez 2,3 millió kőtömböt használtak fel, amelyek több tonnát nyomtak, s volt amelyet 147 méter magasra kellett emelni.

Sokféle elmélet alakult ki a piramisok építése körül. A tudósok szerint az ókori egyiptomiak még nem ismerték a kereket, viszont rájöttek, hogy sokkal könnyebb eljuttatni a követ a piramis helyére, ha azt görgetik, így megalkották a "gördülő kövek" fogalmát. Egy egyszerű, görbített faelemekből álló szilárd, kerékszerű szerkezet fogta közre a követ, amelyet 12-15 ember húzott az építkezés helyére.  Ezzel az ötlettel nemcsak az építészet művészetét gazdagították, hanem ha nem is tudták, de felfedezték a kereket is.
A dél-amerikai maják is építettek piramisokat
Újabb elképzelések szerint az építkezéshez egy másik technikát is alkalmaztak, a mai sárkányrepülő ősét, amely a levegőben emelte magasba a hatalmas kőtömböket, s van olyan elmélet, amely szerint vízi úton, a víz felhajtóerejét kihasználva szállították a helyszínre a súlyos kőtömböket. (Utóbbi elképzelésről egyébként éppen győri kutatók írtak könyvet, amelyben sok érdekességet találhatsz a piramisokról, s mozgatható képek segítségével ismerheted meg ezeket az ősi építményeket. A www.megalitinfo.hu internetcímen többet megtudhatsz a témáról.)  

A piramisok falát feliratok díszítik, amelyek a jellegzetes ősi egyiptomi írásjelekkel, a hieroglifákkal íródtak. Ezek a jelek valójában leegyszerűsített rajzok, van például olyan, amelynek alakja egy madáréra emlékeztet. Mivel ez az írás elég bonyolult, hosszú időbe telt, mire a tudósok meg tudták fejteni, mit jelentenek a piramisok falára írt szövegek.  

Tudtad, hogy...

Anubisz szobra
- Egyiptomban 96 piramis látható? A legnagyobb közülük Kheopsz fáraóé, ennek eredeti magassága 147 méter volt.  
- piramisokat nemcsak Egiptomban, hanem a világ más tájain is építettek? Például Dél-Amerikában, ahol egy kicsit más alakja volt ezeknek az építményeknek. Van, ahol ma is láthatunk érdekes formájú, lépcsős piramisokat. 
- a piramis sírkamrájának bejáratát hatalmas kutyaszobrok őrizték? Ezek Anubiszt, az alvilág és a halottak sakál formájú istenét ábrázolják. Sokan nem tudják, de ma is létezik egy karcsú, ritka kutyafajta, a fáraókutya, amely nagyon hasonlít a fennmaradt Anubisz-szobrokra. 
- a "piramis": görög szó - pyramidos - jelentése "gúla"?

Olvasóink írták

  • 2. Jancsika 2008. február 10. 12:27
    „Hát nem temetkezési helyek voltak. Hanem energia központok, nem véletlen a formája, és a helye sem. Nem találtak egyetlen "frígyládát", és egyetlen ankh eszközt sem. Na meg a piramis nem csak annyi kamrával rendelkezik :-). Valamit csak kell hagyni a következő évezrednek is :-)”
  • 1. DonFilmas 2008. január 16. 09:33
    „A piramisok nem a fáraók monumentális síremlékei és nem egyáltalán nem szolgáltak temetkezési helyként! Tudomásom szerint egyetlen múmiát sem találtak piramisban hanem a sírkamrákat királyok völgyében kutatták fel. A piramisok valódi funkciója máig sem tisztázott, de léteznek rá különféle elméletek. A piramisokban még ma is kutatásokat végeznek és mintegy 100méteres mélységben föld a alatt és a Szfinx alatt is ásatasok folynak! A világ ki van rekesztve ezekből a tudományos szenzációkból és esély sincs rá hogy egy olyan anyag nyilvánosságra kerüljön ami fedi mind azt a titkot, amely sok ezer évig ott volt a szemünk előtt.
    Donfilmas”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Civil Házról

Tovább olvasom