Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Piri József: Maradandó mondatok

Algyő polgármestere, Piri József Anna Jürgen Az irokézek fia című ifjúsági regényéről beszél.
„Magyar és világirodalmi ifjúsági regényeken nőttem föl – az indiánregényeken, aztán a Pál utcai fiúkon, az Egri csillagokon. Olvasás terén mindig is mindenevőnek számítottam. Legszívesebben mégis azokra az olvasmányokra emlékszem, amelyek meghatottak, megfogtak – akár egyetlen maradandó mondattal. Ilyen például Mikszáth Különös házasságának az a sora, amelyre így emlékszem: „A politika kifestett nő, és végül bizonyosan megcsal, de egy időre nagyon bele lehet bolondulni..."

Anna Jürgen Az irokézek fia című története tízéves gyermekként mélyen érintett – az utolsó mondata miatt. Úgy kezdődik a regény, hogy Észak-Amerikában egy sápadt arcú családot legyilkolnak az irokézek, s az egyetlen túlélőt, a fehér fiút magukkal viszik. Először ellenségesen fogadják, aztán a fiú beépül a közösségbe, megismeri és elfogadja az indián szokásokat, a családfőt apjának tekinti és „igazi" irokézzé válik.

Kalandok során elkerül az indiánoktól, aztán visszatér – haza, s mikor megérkezik, a fogadott-választott apja azt mondja: „Ma éjjel jól fogsz aludni fiam, hiszen itthon vagy megint." E mondata végigkísérte az életem, mert abban a hitemben erősített, hogy a család, az otthon biztonsága, a megszokotthoz és a közösséghez való ragaszkodás, a hazatalálás boldogsága adja vissza az ember egyensúlyát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre olcsóbb az internetezés

A netpiacon egyre több cég van jelen, akik között erős az árcsökkentő verseny a fogyasztókért. Újabb szolgáltatások, technológiák jelennek meg, mint például a rádiós internet, a hot-spot, mutatván, hogy Magyarországon ez az ágazat gyors fejlődési pályán van. Az IHM előrejelzése szerint hamarosan 600–700 ezer új háztartás kötteti be az internetet. Tovább olvasom