Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Plágium miatt visszavonták Tulassayék publikációját

A Clinical Gastroenterology című tudományos folyóirat főszerkesztője visszavonta két orvos, Tulassay Zsolt és Herszényi László 2010 áprilisában a lapban megjelent közös munkáját - írta keddi számában a Magyar Hírlap.

A Clinical Gastroenterology című tudományos folyóirat főszerkesztője visszavonta két orvos, Tulassay Zsolt - Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának testvére - és Herszényi László 2010 áprilisában a lapban megjelent közös munkáját - írta keddi számában a Magyar Hírlap a birtokába jutott dokumentumra hivatkozva.

A napilap azt közölte: az indoklás szerint a cikk „jelentős átfedést tartalmaz" egy másik szerző 2008-ban megjelent publikációjával.

A Magyar Hírlap megjegyezte: Tulassay tagja a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának.

A lap a két orvost is kereste. Az újság szerint egyelőre azt sem lehet tudni, hogy Tulassay Zsolt jelen volt-e a doktori tanács március 29-i ülésén, amelyen a testület a tényfeltáró bizottság adatainak ismeretében indítványozta az egyetem szenátusának, hogy vonják vissza Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

A Magyar Hírlapnak lapzártáig nem sikerült elérnie az orvost, Herszényi László pedig aktuális elfoglaltságára utalva hárította el a lap megkeresését.

Tulassay Zsolt hétfőn kiadott a közleményben azt írja: az orvosi téma szakirodalmát összefoglaló cikket készített Herszényi Lászlóval megosztva 2009-ben. Miután a cikk megjelent, „a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata – és nem új eredményeket bemutató szövegrésze – azonos, Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával. A forrást az irodalomjegyzékben egyébként feltüntettük, és a szövegben is idéztük".

Tulassay Zsolt állítja: „a társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról" csak a szerkesztőségi levélből, tehát csak utólag értesült. A cikket végül, az „az idézetek jellegéről" folytatott „hosszas levelezést" követően a szerkesztőség visszavonta, és bár Tulassayék kérték, hogy az álláspontjuk megjelenjen a lapban, „ezt a kérést a kiadó nem teljesítette" - írja az index.hu.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. joy 2012. április 04. 06:42
  „Hasonló cikk-elutasítás ölég gyakori -főként a külföldi tudományos lapokban. Nem újdonság.

  Amit az újságcikk sugall, csalás értékű.
  A szerzők cikkét nem közölte egy lap, bár egyértelmű volt konkrétan fölismerhető volt, hogy idéztek benne.
  Nagy dolog!
  Írtak másikat, máshova.

  Egy-egy ilyen újságcikk nem doktori disszertáció.
  Ezt a MH újságírói is nagyon jól tudják, hisz scríberei is töménytelen másolatot produkálnak -nyikkanás nélkül nap, mint nap.
  Fölösleges a habverés.
  A Nemzetet ért gyalázatot nem mossa le!”
 • 48. studyfy 2012. április 03. 20:05
  „Az emberek 1/10-e tud különbséget tenni a két "plagizált " mű jelentősége, súlya között. 9/10 azt mondja, hogy na ugye, nem csak SP plagizál, hanem az őt elítélő professzor testvére is. Sőt...
  Valamit tenni kellene kormányzati szinten (de nem bosszú hadjárat módjára), mert így minden diploma elveszítheti rangját, hitelességét; vele együtt a magyar tudományos élet is.”
 • 47. booo 2012. április 03. 19:35
  „Várható volt, hogy a Palibácsi körüli herce-hurca más embereket is érint hiszen szerintem jelentősen rontotta a Magyar orvosok megítélését világszerte. Plágium Palibácsinak ezért kellett volna az ügye kirobbanásakor fejet hajtani és azonnal lemondani. Szerintem saját magát de az ORSZÁGOT és a Magyarokat is jelentősen lejáratta!

  Most meg még mindig kapálódzik? Számomra érdekes és nevetséges! Ideje korán kellett volna lemondania, nem vizsgálta volna senki a plágiumát, talán megtarthatta volna a kis doktoriát és az országot sem tette volna közröhej tárgyává!”
 • 46. aquila0126 2012. április 03. 19:18
  „"Tulassay a közleményben azt írja: az orvosi téma szakirodalmát összefoglaló cikket készített Herszényi Lászlóval megosztva 2009-ben. Miután a cikk megjelent, ,,a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata - és nem új eredményeket bemutató szövegrésze - azonos, Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával. A forrást az irodalomjegyzékben egyébként feltüntettük, és a szövegben is idéztük"." Index

  Azért ez nem egy doktori amelynek szinte a teljes egésze másolat, idézetek nélkül. Ez egy tanulmány, egy klinikai gasztroenterológiai szaklapban. A két dolog fajsúlyát tekintve össze sem hasonlítható. Az egyik erkölcsileg a másik szakmailag kifogásolható.”
 • 45. aquila0126 2012. április 03. 19:01
  „A címben már csak "Tulassayék" szerepel. Az átlagpolgár gondolkodik, hol is hallottam ezt a nevet???? Ja megvan! Aki a Schmitt Pál doktoriját visszavonta. Na ezek se különbek.........
  Ügyes (lehet, hogy nem ez a megfelelő szó?)”
 • 44. kispacni 2012. április 03. 18:36
  „35. Kedves andalgokandalo. Igenis gáz ez a történet is.
  Különösen, hogy egy összefoglaló (review) jellegű dolgozatról van szó.
  Olvasd el a hivatalos indoklást.
  http://www.bpgastro.com/article/S1521-6918%2810%2900020-X/abstract
  Nyilván Wallace sérelmezte a nagy mennyiségű átmásolt fejezeteket. Gondolom, hogy voltak olyan részek, ahol biztos, ami biztos idézte, de olyan is ahol nem. Egyébként eléggé bevett szokás, és ritkán lehet vele lebukni. Tulassay professzor úrnak most nem.

  Az másnapra tartozik, hogy semmi köze a Schmitt ügyhöz :-)”
 • 43. SP 2012. április 03. 18:10
  „Akasszák a hóhért?

  LMP és társai,
  a plagmesterek hallgatnak mint XY a fűben.”
 • 42. Arnika 2012. április 03. 18:09
  „A cikk címe nem igaz.”
 • 41. pirosmedence 2012. április 03. 17:56
  „Naná, hogy erre beindul a Magyar Hírlap: kontrázni akar Bayer Zsolt, Szentmihályi Szabó és társai, Echo tv és Orbán alpári stílusú bérencei.”
 • 40. scott1 2012. április 03. 17:27
  „tatár!
  Darth Vader nem hagyja annyiban? Darth Vadernek Verebest csúfolták, aki a Napkeltében a szuszogásával gyilkolt (idegesített halálra mindenkit). A műsort pedig valószínűleg a Tatooin-on forgatták ahol két nap van, máskülönben nem kaphatták volna az akkori szokásos gázsik kétszeresét a "tényfeltáró" műsoraikért...
  Mivel a Tatooin-on éltek feltehetőleg Toydariak voltak, mert rájuk tényleg nem hatottak holmi Jedi elmetrükkök, rájuk csakis a pénz a hatott :D”
 • 39. öregferkó 2012. április 03. 17:10
  „Kontrapista ! Remélem nincs testvéred ! ( szerencsére) ! Látom, a betűket ismered, na, de a gondolkodás ???
  -Eszed zézus, gyűlöleted vulkanikus ! Elég rossz párosítás. Nem ismételgetek : Kulik a lényegi dolgokat már összegezte. Damokles et. elbújhat a Szijjártó sebessége mögött.”
 • 38. macs 2012. április 03. 17:03
  „Valaki magyarázza meg nekem. Amennyiben lemásolok egy mondatot valakinek a művéből, időzőjelek közé téve, és forrás megjelöléssel. Az plágium?
  Szerintem az a plágium, ha szószerint idézek valakitől oldalakon keresztül, minden utalás nélkül.”
 • 37. Lutetia 2012. április 03. 15:51
  „35. andalgokandallo, pontosan így van.”
 • 36. jozko 2012. április 03. 14:10
  „Domino nap- hét hónap?”
 • 35. andalgokandallo 2012. április 03. 13:36
  „tök jó hogy a kommentekből simán le lehet vágni, ki az aki foglalkozott valaha is tudományos munkával és ki az aki nem. aki kutatott, publikált már valaha, az tudja, hogy ez az ügy egyáltalán nem gáz. smitpál meg iszonyúan az.”
 • 34. Hibiszkusz 2012. április 03. 12:52
  „Nemvolt sztem nehéz megtalálni mert tudták,hogy a rektor Úr környékén kell" lövöldözni". Igy megtalálták a testvére munkáját. Micsoda egy aljas ország ez? Szégyen!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 33. dondongó 2012. április 03. 11:40
  „Úgy tudom, hogy maga a Kedves Vezető is plagizálta a fülkeforradalmat: Rákosi Mátyás, Leonyid Brezsnyev, Kim Ir Szen, Szaddam Husszein, Moamer al Kadhafi, Hugo Chávez, Fidel Castro és mások munkásságából építkezve.:))))))))”
 • 32. macs 2012. április 03. 11:37
  „Apuuuuuuuuuu, kezdődik!!!

  25. cselac,
  ne bántsd lamuriát! Szerinted normális, hogy a NFM élén olyan személy áll, akinek nincs diplomáját? Tudom, nem kötelező, de nem baj ha van. :-)”
 • 31. tatár 2012. április 03. 11:31
  „The Empire Strikes Back - A Birodalom visszavág (Csillagok háborúja V. epizód). Beindultak Orbán birodalmi lépegetői /imperial walkers/ a Szemmel Versz jedi lovagjai ellen. Darth Vader nem hagyja annyiban:-)”
 • 30. Ebgondolat 2012. április 03. 11:29
  „Amúgy valóban igaz az a Nyugat-Európában eltejedt mondás, hogy nincs szükséged ellenségre, ha magyar barátod van!
  Tőlem azt kutakodhatunk az összes doktori, érettségi, pénzügyi, vallási, múltbéli dolog ügyében.
  Akkor legalább mindenki számára kiderül: rothadt ez az egész ország úgy, ahogy van! Különösen erkölcsileg.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 napon belül választja meg az Országgyűlés az új köztársasági elnököt

Ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok az új köztársasági elnök jelöléséről, akit harminc napon belül kell megválasztania a parlamentnek. Tovább olvasom