Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Plágiumbizottság: Gyurcsány dolgozata nélkül nincs érdemi döntés

A plágiumgyanút vizsgáló bizottság nem tud érdemi határozatot hozni Gyurcsány Ferenc szakdolgozata nélkül.

A Gyurcsány Ferenc diplomamunkájával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló pécsi egyetemi bizottság oldalszám szerinti egyezést talált a volt miniszterelnök szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának szövegében, de addig nem tud érdemi határozatot hozni, amíg nem áll rendelkezésre a politikus dolgozata.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora kedden Pécsen, a plágiumgyanút és a szakdolgozat eltűnését vizsgáló bizottságok munkájának eredményéről tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Gyurcsány Ferencnek A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel írt szakdolgozatának 1984. május 9-én készített egyoldalas bírálatában szereplő szöveg- és szövegrészlet-kritikák oldalszámra vonatkozó utalásai mutatnak oldalszám szerinti egyezést Rozs Szabolcs négy évvel korábbi, azonos című dolgozatával.

"A bírálati szöveg és a Rozs Szabolcs-szakdolgozat szövegének egybevetése azonban nem alkalmas eljárás arra, hogy a bizottság jogi természetű megállapításokat tegyen Gyurcsány Ferenc szakdolgozatával kapcsolatban" - hangsúlyozta a rektor.

Megjegyezte, hogy Rozs Szabolcsnak idén május 3-án, a földrajzi intézetben megtalált diplomamunkája hiteles és eredeti. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy e munkának a bírálata nincs meg, így azt nem tudták összevetni a Gyurcsány-dolgozat bírálatával.

Bódis József szólt arról, hogy Gyurcsány Ferencnek az 1984-ben, a PTE jogelődje, a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán leadott szakdolgozata 2012 májusában nem lelhető fel az egyetemen. Megjegyezte: egy 1990-ben készített bibliográfia szerint még megvolt, az 1999-2000-ben végzett állományrevízió alkalmával már nem találták, ahogy két másik diplomamunkát sem.

A rektor az azonos című szakdolgozatokkal kapcsolatban általánosságban elmondta: a felsőoktatási intézményekben bevett gyakorlat, hogy az oktatók több éven keresztül azonos témákat javasoltak hallgatóknak, akik ezt követően szó szerint ugyanazt a címet adták diplomamunkáiknak. "Ez magyarázza az esetlegesen előforduló azonos dolgozatcímeket. Egy azonos témát ugyanakkor számos módon fel lehet dolgozni, meg lehet közelíteni" - mutatott rá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a PTE ettől függetlenül a jövőben is minden plágiumgyanús esetet kivizsgál.

Bódis József kitért rá, hogy az egyetem megvizsgálta az elmúlt héten napvilágot látott információkat is, amely szerint Gyurcsány Ferenc nem vizsgázott bizonyos tantárgyakból, illetve nem jogszerűen nyert felvételt az intézmény közgazdaságtudományi karára, ahol a második diplomáját szerezte.

Elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc minisztériumi hozzájárulással nyújthatott be felvételi kérelmet a karra, de kikötötték, hogy az iratokhoz határidőre csatolnia kell főiskolai oklevelét. "Az akkori szabályok szerint, ideértve a miniszter általános hatáskörét is, Gyurcsány Ferenc felvétele nem volt jogellenes, és tanulmányait az akkor hatályos előírásoknak megfelelően kezdte meg 1984 őszén a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán" - tette hozzá Bódis József.

A rektor kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a rendelkezésre álló dokumentumok szerint Gyurcsány Ferenc a felvételhez minden korábbi tanulmányi kötelezettségének eleget tett, beleértve a gyakorlati oktatást is.

Bódis József szerint mindezek nem változatnak azon, hogy a szakdolgozat tanulmányi és jogi jellegét tekintve nem más, mint egy írásbeli záróvizsga. "A szakdolgozat nem minősül tudományos munkának, így általában nem képvisel tudományos szintű, maradandó értéket. Ennél fogva a szakdolgozatokra nem vonatkoznak a tudományos doktori fokozat (PhD) megszerzése érdekében írt doktori értekezésekre vonatkozó előírások, így a kötelező nyilvánosságra hozatalra vonatkozó jogszabályi rendelkezések, és a megőrzésre vonatkozó előírások sem" - hangoztatta.

Véleménye szerint az egyetem és jogelődei felelős felsőoktatási intézményként jártak el. Jogszabályi kötelezettség hiányában a jogelőd Janus Pannonius Tudományegyetemen hatályos szabályok szerint a karok önállóan rendelkeztek a szakdolgozatok őrzéséről, selejtezéséről. Egyes karokon a bírálók külön javaslata hiányában azokat öt év után selejtezték, az akkor hatályos szabályok ugyanis vagy nem írtak elő megőrzési időt, vagy azt öt évben határozták meg.

Hozzáfűzte, a jogutód PTE-n 2010. szeptember 30-án lépett hatályba a ma is érvényben lévő iratkezelési szabályzat, amely kimondja, hogy a szakdolgozatok, diplomamunkák iratai nem selejtezhetőek, és azokat tizenöt év után levéltárba kell adni.

"A mostani eset, valamint a digitalizált archiválás lehetőségének alapján az egyetem intézkedett a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatáról, és egy minden karra érvényes, egységes szabályrendszer kidolgozásáról, amely a diplomamunkák elektronikus tárolásán alapul. Ez a PTE több karán már napjainkban is így működik, az egyetem vezetése a módszert a következő tanévtől azonban valamennyi karra kiterjesztené" - mondta Bódis József.

A rektor végezetül jelezte: a PTE a szakdolgozatok tárolásának témakörében a jövőben már kizárólag a minden karra vonatkozó egységes szabályok és eljárásrend kidolgozásával foglalkozik, a volt miniszterelnöknek a jogelőd intézményben évtizedekkel ezelőtt folytatott tanulmányaira vonatkozó ügyet lezártnak tekinti.

Olvasóink írták

 • 17. DobóI 2012. május 16. 15:31
  „13. smalltown 2012.05.16. 08:24

  GyF egész életműve a hazugságra, alapul. Nincs az a összelopott pénzmennyiség, amely tisztára mossa.”
 • 16. Maros13O 2012. május 16. 12:06
  „Még hogy a dolgozat nélkül nincs érdemi döntés, mennyi kell még ahhoz hogy hosszú időre lecsukják azt a szrházit !?”
 • 15. theseus 2012. május 16. 09:55
  „Az egy dolog, hogyan szerezte a diplomáját. A másik, hogyan és miből lett a milliárdos vagyona. Ha a diplomáját el is vennék, az állami vagyonból kiprivatizált milliárdjai megmaradnak, ami legalább annyira felháborító.
  Főleg akkor, amikor sokan a létminimumon tengődnek, becsületes munkából.”
 • 14. Emberségetavilágnak 2012. május 16. 08:28
  „Szakdolgozata bárkinek lehet. Vagy megírja, vagy mással íratja, esze válogatja. A diploma annyit ér, amennyit a birtokosa. Lehet megdolgozni érte, lehet lopni (plagizálni) és azt a másolatot valaki mással megvédetni, lehet akár hazudni is, hogy van. Léte-nem léte lényegtelen. Az EMBER az érték, még az is, amelyik értéktelen, mert az tanít megbecsülni az értékest. Ismerek ilyet is, olyat is, de komolyan mondom, igazán szórakoztató az, amelyik épp, hogy átbukdácsolt a 8 elemin, változó diplomája van, mindig kettő és ha kihúzza magát, szakasztott úgy néz ki, mint a talpraállított egérsz@r. És kb. annyit is ér.”
 • 13. smalltown 2012. május 16. 08:24
  „10
  Ez csak neked es tsaidnak evidencia.

  11

  Kosa egy mondataval tobbet art, mint GYF evek alatt.”
 • 12. roxper 2012. május 16. 08:13
  „A vak narikon kívül senkit nem érdekel ferkó eltűnt dolgozata mindenkit a recesszió érdekel, csökkenő gdp, amit már sejtettek amikor elkezdtek kitalálni újabb adónemeket, majd a legújabb hülyeség az ingatlan alapú adó, aztán pedig az ilyen rogán féle kijelentések, hogy nem most lesz imf megállapodás...”
 • 11. bambinaXX 2012. május 16. 06:54
  „1 interjúban Kósa is ilyesmit mondott: Gyurcsánnyal nagyon sok probléma van, az, hogy plagizált (talán) a rangsorban az 50. - nem ez a legnagyobb gond vele..”
 • 10. DobóI 2012. május 16. 04:39
  „7. smalltown 2012.05.15. 23:09

  Ez már evidencia:
  1) Ugyanaz a cim és pont a volt sógoréval egyező
  2) Ugyanazon oldalra szóló bírálati hivatkozás
  3) Pont GYF-é veszett el..”
 • 9. Deadman 2012. május 16. 04:15
  „Gondolom mikor Shit Pali lebukott a "kedves vezető" Kiadta a parancsot hogy akkor most Gyurcsányt taccsra tenni..Annyirra frusztrálhatta az hogy sokadszorra is pofára ESTEK..az EU cSESZTET A VÁLASZTÓKNAK SEMMI SEM JÓ A KÖZGAZDÁSZOK NEM ÉRTIK A Z GAZDASÁGPOLITIKÁNAK NEVEZETT LUFINKAT NA MOST AZTÁN KAP A pOFÁJÁRA gYURCSÁNY ELVTÁRS...

  Mindenz szép és jó lenne ha nem egy lerágott csontról beszélnénk.Sokkal fontosabb dolog az hogy hajnal 2 kor tárgyalnak olyan törvényeket ráadásul salátatörvényként amik alapjaiban változtatják meg az életét az embereknek plusz annyi vér nincs a kormány pucájába hogy kiálljanak és benyujtsanak valamit hanem "stomanokkal" képviselői indítványként terjesztik elő..Lássd Méduiatörvény modosítója....

  A Hivatásos tapsolókon és a narncsimádókon kívül remélem sok embrenek felnyílik a szeme hogy a "kedves vezér" SOKKAL roszabb mint a Tolvaj hazug Gyurcsány volt...”
 • 8. emigrans 2012. május 15. 23:53
  „Ebben az egeszben az a szomoru ,hogy ez a gazember meg mindig kozszereplo, holott mar reg a huvoson lenne a helye.Az elmult evekben mar annyiszor leszerepelt,semmi pozitiv dolgot nem tud felmutatni . A sok kripto-bolsevik nyugdijason kivul,komoly tomegbazisa sincs.Mikor tunnek mar el ezek a senkihaziak ??? (es ez vonatkozzon bal es jobboldaliakra egyarant...)”
 • 7. smalltown 2012. május 15. 23:09
  „na, kifujt a nagy leleplezes?”
 • 6. ferdzso 2012. május 15. 21:24
  „Azért, most őszintén: Kit érdekel a "Fletó" szakdogája, az elvakított "tapsikálókon" kívül??! Arról, bezzeg egy szó sem esik, hogy (éjszakába nyúlóan ülésezve), milyen új adókat "nyomnak ki" ránk, mert olyan nagy "Sz.-ban" van a gazdaság!Hát, tényleg, csak a "döglött lóba rugdosás" a lényeg, a megélhetés és új adók senkit nem érintenek?!”
 • 5. info 2012. május 15. 21:03
  „4. v.imre 2012.05.15. 20:01
  "Kincs, ami nincs."-hááát ha nem is volt....”
 • 4. v.imre 2012. május 15. 20:01
  „Nem akarok plagizálni... Egy film címe:

  Kincs, ami nincs.”
 • 3. keletaru 2012. május 15. 19:33
  „Nem véletlen találták ki EZEK a JOG- ÁLLAMOT ! Üdv Kuci”
 • 2. vadfarkatlan 2012. május 15. 18:59
  „A bíróságon sem az ártatlanságának a bizonyítása miatt, csupán bizonyítottság hiányában mentenék fel. Bár a közvetett bizonyítékok is talán elegendőek lennének, hisz hitelesek. De ez a való élet, ahol minimális képzelőerővel is kitölthetők a történetben fellelhető lyukak. Fletó plagizált és passz. De mindegy, ha marad, ha megy, neki már úgyis vége. :D”
 • 1. vélemény 2012. május 15. 17:59
  „"A Gyurcsány Ferenc diplomamunkájával kapcsolatos plágiumgyanút vizsgáló pécsi egyetemi bizottság oldalszám szerinti egyezést talált a volt miniszterelnök szakdolgozati bírálatának és volt sógora diplomamunkájának szövegében, de addig nem tud érdemi határozatot hozni, amíg nem áll rendelkezésre a politikus dolgozata."
  A Böszme biztos nem adja oda.
  Annál több esze van, hogy elvetesse a diplomáját. A másodikat is elveszítené, mert azt az elsőre alapozva kapta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyulni akar a kulcsi mészáros

A kulcsi gyilkosság gyanúsítottja maga kérte pszichiátriai gyógykezelését. Tovább olvasom