Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Plágiumgyanú:öttagú bizottság készít jelentést a Semmelweis Egyetemnek

A Semmelweis Egyetem létrehozta a Schmitt Pál kisdoktori disszertációját tanulmányozó tényfeltáró bizottságot.

Öt tagból álló tényfeltáró bizottság készít jelentést március 28-ig a Semmelweis Egyetemnek Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt kisdoktori disszertációjának keletkezéséről - mondta az egyetem testnevelési és sporttudományi karának dékánja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Tóth Miklós közlése szerint az egyetem vezetésének kérésére hétfőn hozta létre azt a bizottságot, amelyben "külsős és belső tagok" is helyet kaptak, kiválasztásuknál pedig kizárólag szakmai szempontokat vettek figyelembe. A testületben így helyet kapott a nyelvekhez, a joghoz, a sporthoz és a társadalomtudományokhoz értő szakember is - tette hozzá.

Kiemelte: a tényfeltáró bizottság március 28-ig készíti el mindenre kiterjedő jelentését, amelyben az egyetem kérdéseire válaszolnak. Mint mondta, minden további következtetést a Semmelweis Egyetemnek kell majd levonnia. Kérdésre válaszolva hozzátette, az elmúlt évekből nem emlékszik olyanra, hogy valakit megfosztottak volna doktori címétől.

Tóth Miklós további kérdésekre reagálva elmondta, a bizottsági tagok nevét csak a jelentés elkészülte után hozzák nyilvánosságra, mert azt szeretnék, hogy minél nyugodtabb körülmények között végezhessék munkájukat, és mindenki számára megnyugtató válaszok szülessenek a felmerült kérdésekre. Leszögezte, a vizsgálat határidejéről a tagok döntöttek, egy kellően alapos jelentés elkészítéséhez szerinte is szükség van ennyi időre.

A dékán szólt arról is, egyelőre nincs külföldi tagja a bizottságnak, de elképzelhető, hogy később fontolóra veszik más nemzetiségű szakemberek bevonását is. Mint mondta, a bizottság minden tagja felkérés alapján került a testületbe, a megbízatást pedig mindannyian elsőre vállalták.

Tóth Miklós szerint az egyetem polgárai érdeklődéssel figyelik a plágiumvádat, ami abból is látszik, hogy az egyetem annak ellenére kezdte el vizsgálatát, hogy arra senki sem kötelezte. Hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem a tényfeltáró bizottság létrehozásával azt a szándékát fejezi ki, hogy az államfő doktori disszertációjával szemben felmerült valamennyi kérdésre fény derüljön.

A hvg.hu január 11-én írta meg először, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az Index később arról írt, hogy egyes további bekezdések szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.

Az államfő múlt héten, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában visszautasította a plágiumvádat. Közölte, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata alapirodalmi adatokra, "törzsadatokra" épül, "ez a sokat emlegetett 180 oldal", míg értekezésében van egy olyan rész, 30-35 oldal, ahol következtetéseket vont le.

A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. A köztársasági elnök erre reagálva azt mondta, készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként meg kell szoknia, hogy tetteinek átláthatóaknak és elszámoltathatóaknak kell lenniük.

Korábban

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja létrehozta a plágiummal vádolt Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori disszertációját tanulmányozó tényfeltáró bizottságot.

Az egyetem az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében arról számol be, hogy a bizottság zavartalan és pártatlan működése érdekében Tóth Miklós dékán csak a vizsgálat március 28-ra tervezett eredményismertetésekor teszi nyilvánossá a bizottság tagjainak névsorát. A témában a dékán szerda délután sajtótájékoztatót tart.

A hvg.hu január 11-én írta meg először, hogy Schmitt Pál 1992-es, 215 oldalas disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az Index később arról írt, hogy egyes bekezdések szó szerint megegyeznek egy német tudós, Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel.

Az államfő a múlt héten, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában visszautasította a plágiumvádat. Közölte, legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát. Mint mondta, dolgozata alapirodalmi adatokra, "törzsadatokra" épül, "ez a sokat emlegetett 180 oldal", míg értekezésében van egy olyan rész, 30-35 oldal, ahol következtetéseket vont le.

A Semmelweis Egyetem rektora január 17-én kezdeményezte tényfeltáró bizottság létrehozását az ügyben a sporttudományi kar dékánjánál. A köztársasági elnök erre reagálva azt mondta, készen áll a vizsgálatra, hiszen politikusként és államfőként meg kell szoknia, hogy tetteinek átláthatóknak és elszámoltathatóknak kell lenniük.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. NP1 2012. január 26. 14:03
  „klj-54

  Ezt értem. Logikus. Szerintem szabályos is....
  PhD Lacatus.... alias Phillipe Donatella Lakatos...”
 • 33. Yossarian 2012. január 26. 11:46
  „26. X_Y
  ez nem a mi államfőnk vazze..., ez a fidesz államfője.”
 • 32. booo 2012. január 26. 11:38
  „Ha az ország első embere ilyen -sokak számára egyértelmű- vád alá kerül, ideje lenne jobban átgondolni az egészet és esetleg egy bocsánatkéréssel, csendben elköszönni a politikától! Szerintem jobb lenne mindenkinek!
  Magyarországon röhög és csámcsog a fél világ!

  Palibácsi, ha a vád igaz, akkor nem volt sportszerű!”
 • 31. Mignon 2012. január 26. 11:09
  „Hogy ki "doktor" es ki nem, engem bizony nem erdekel.

  A gond az, hogy itt az orszag "elsö embere"-röl.
  az orszag legföbb jogi meltosagarol van szo.

  Van, aki doktori titulusat mindenütt kiirja,
  a nevjegykartyatol kezdve a postaladan keresztül a lakasajto reztablajaig.
  (en soha nem hasznalom)”
 • 30. KiBB 2012. január 26. 10:22
  „A fidesz-hű jelentés: valóban a dolgozat jelentős része egyezést mutat a fent említett szerzők műveivel, de a következtetések újak és egyediek, ezért nem áll meg a plágium gyanúja. Hibának róható fel, hogy a források jelzése nem egyértelmű, de erre a hibára az opponenseknek és a konzulensnek fel kellett volna hívnia SP figyelmét = doktori marad. Mivel másolni és közzétenni az dolgozatot nem lehet, így az igazság nem fog kiderülni sem. (persze nem akarok a bizottsági tagoknak tippeket adni...)”
 • 29. vuk 2012. január 26. 09:20
  „Most izgulhatunk, hogy a Fidesz vezetesnek sikerul-e idoben megfenyegetni/lefizetni/kirugatni a bizottsagi tagokat... En nagyon izgulok. Remelem megvedik a haza es Pali becsuletet!”
 • 28. klj-54 2012. január 26. 08:23
  „Szolgálati közlemény!
  Tegnaptól Dr. K(iss) László a helyes megszólításom.
  A Drótos rövidítése a Dr., és mivel a mondat elején áll jár a nagy betű:)”
 • 27. Jege$maci 2012. január 26. 08:11
  „Szerintem az ő korrektségével és helyesírásval eddig is úgy írta a nevét, hogy
  dr? Schitt Plag,
  csak senki nem figyelte. Jó lenne, ha írászakértővel is megvizsgáltatnák az aláírásait. :))”
 • 26. X_Y 2012. január 26. 06:17
  „...és ha kiderül, hogy Shitpali nem dr, akkor érvénytelen minden, amit dr-ként aláírt?
  Esetleg kiderül hogy még az érettségije is hamis:)

  Megérdemlitek, hogy ilyen álamfötők ledjen :)”
 • 25. Yossarian 2012. január 26. 05:24
  „nagyon meglepődnék, ha a bizottság arra a következtetésre jutna, hogy Plagi bácsi lopta disszertációja anyagát.
  vagy ha igen akkor a 2/3 majd törvényt hoz róla, hogy SP sohasem lop, és gyurcsány a hibás.
  és már meg is van oldva.”
 • 24. StencilAtya 2012. január 25. 23:42
  „majd elsikáljuk igaz Palibá? csak a fidesz!!”
 • 23. Fri-GO 2012. január 25. 22:20
  „Sokan támadják az elnök urat, pedig ő az ország Pali bácsija! :)
  És az sem igaz, hogy lopott! Sőt!!! :)
  Azt viszont kevesen tudják, hogy költőnek sem utolsó, íme a bizonyíték!

  Schmitt Pál: anyám tyukja /részlet/

  "hej mia kö tyukanyokend,
  hogy a szóbában lakikk it bennt..."”
 • 22. SP 2012. január 25. 21:39
  „Kár beindulni ennyire.
  A bizottság tagjaiban ellentétes vélemények fognak kialakulni.

  dr.SP ezért új dolgozatot ír, amit sikeresen megvéd.
  A konzulensek már készítik előre a terepet. Talán már kész is van a 2., 3., stb. disszertáció verzió is.
  Mire ez a vita végleg lezárul többszörös kisdoktor is lehet dr.dr.dr.SP.

  Már csak az nem került szóba,
  hogy neki kellett volna a könyvkötő helyett a dolgozatot bekötni, vagy sem.”
 • 21. harsona2011 2012. január 25. 20:45
  „Szerintem a bizottság már megkapta, hogy mi lesz a véleménye:
  - a bolgár szerző másolta SP dolgozatát
  - a német mókus meg nem is ebből doktorált és a valódi neve Otto von Bismarck, 1890-ben menesztették, de nem emiatt
  - összegezve: Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára áll az egész mögött, a ballib sajtó összeesküvése az egész
  A bizottsági vélemény utolsó mondata:
  " Aki a megállapításainkat nem hiszi, annak utánajárunk !!!!!"

  A magyar népmesék és mondák világa kitüntetett számként kezeli a hármas számot. Lehet, hogy SP harmadik hazugsága lesz az utolsó:
  - Sportolóink nem mehettek 1984-ben rendezett (Los Angeles) olimpiára
  - választási kampány 2010: " Garantáljuk a nyugdíjakat és erről garanciát adunk" hazudta pofánkba egy 42 éves korában nyugdíjazott "exsportoló", aki feltünően jól feküdt az elvtársaknál
  - lehet, hogy nem is doktor ?
  Javaslom Kövér László köztársasági elnöknek !”
 • 20. Lutetia 2012. január 25. 20:40
  „"a tényfeltáró bizottság március 28-ig készíti el mindenre kiterjedő jelentését, amelyben az egyetem kérdéseire válaszolnak"
  Azt vajon honnan lehetne kideríteni, hogy pontosan milyen kérdésekre kell válaszolnia a bizottságnak? Mert magával a kérdésfeltevéssel is sokat lehet trükközni, ezt bármelyik jogász igazolhatja.”
 • 19. lepkehalo 2012. január 25. 20:19
  „18. nelek: Ja. A bizottságot megszüntették, a tagjait még a (z állami) főállásukból is kirakták. Oszt jónapot!”
 • 18. nelek 2012. január 25. 20:08
  „A Ferihegyi repülőtér átnevezési ügyben is vizsgálódott egy bizottság. Emlékszik valaki, hogy mi lett a sorsa, miután nem a megfelelő döntést hozta meg?”
 • 17. lukrecia 2012. január 25. 19:59
  „Magyarorszag a hivatalos nevunk,,, De akkor a Koztarsasagi elnok minek??? Es akkor egyeb kerdeseket nem firtattunk.
  Az allami iranyito testulet leepitese, most itt folytatodik;; ??
  alairas; Fidesz szavazo.”
 • 16. studyfy 2012. január 25. 19:36
  „csergemerge, itt látszik mennyire nem mérsz egyenlő mértékkel. Ezt az ügyet hagyjuk, a másik oldalon hasonló ügyért pedig ki vagy akadva. Szerintem mindegy, hogy jobboldali vagy baloldali, ha csalt vagy lopott bűnhődjön!”
 • 15. booo 2012. január 25. 19:28
  „Egy nagy gond van! Egy tanulmányozó bizottságot állítottak fel, nem pedig egy VIZSGÁLÓ bizottságot!
  A kettő közt nagy a különbség! Merem állítani, Magyarországon egy prof sem akad aki megpróbálna "széllel szemben pisilni" és a politikai elittel szembefordulni!
  Sajnos az egész ország beégett és egyértelmű hogy lopta az anyagot. A napokban nyilatkozott az a német kutató akinek jó pár oldalát emelt át tükörfordításban és azt közölte, hogy nem ismeri SP-t, lehet hogy látták egymást, de együtt sosem dolgoztak és méltatlannak tartotta a saját kutatását lenyúlni egy kisdoktorihoz.

  Szorul a "hurok", bezárul lassan a kör és nem marad más hátra mint lemondani!
  Érdekes dolog, más demokratikus államokban ettől sokkal kisebb dologért lemond akár az egész Kormány.
  Magyarországon ez nem divat! Sajnos! Itt az idő!”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devecser: minden szennyező anyag visszakerült a tározókba

Minden szennyező anyag visszakerült a lerakóhelyekre, a kivitelezők befejezték az elöntött külterületek környezetvédelmi kármentesítését. Tovább olvasom