Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Plágiummal gyanúsítják a német védelmi minisztert

Alaposan megtépázhatja a német védelmi miniszter hírnevét és népszerűségét, ha beigazolódik az a több újság által szerdán közölt állítás, amely szerint doktori disszertációjában "idegen tollakkal ékeskedett": anélkül vett át több oldalt kitevő részeket más szerzők műveiből, hogy ezt lábjegyzetben vagy a forrásmunkák jegyzékében feltüntette volna.
Karl-Theodor zu Guttenberg, a Merkel-kormány legnépszerűbb minisztere 2007-ben doktorált a bayreuthi egyetemen az amerikai és az európai alkotmányosság kérdéseiből. Munkáját, amelyhez 50 oldalas irodalomjegyzéket csatolt, kitűnőre értékelte a vizsgabizottság, a későbbi miniszter summa cum laude minősítést kapott. A doktori mű 2009-ben könyv alakban is megjelent.

Egy svájci professzor a múlt héten ezt a kötetet olvasta, és rutinszerűen ellenőrizte a Google kereső egyik szolgáltatásának segítségével, nem "koppintott-e" a szerző másoktól. Egy kiemelt szövegrészt beadva a kereső nyomban találatot jelzett: a Neue Zürcher Zeitung egy 2003. júniusi számában megjelent írás több bekezdése szóról szóra egyezett a doktori disszertációval. A professzor tovább próbálkozott, végül nyolc helyen talált rövidebb-hosszabb átfedéseket anélkül, hogy az idézetek tényét zu Guttenberg lábjegyzetben vagy a forrásművek jegyzékében feltüntette volna - írta szerdai számában a Süddeutsche Zeitung.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása, a faz.net pár órával később azt állította, hogy a disszertáció bevezetése szinte szó szerint megegyezik a frankfurti konzervatív újság 1997. november 27-i számában megjelent cikkel. Ennek szerzője, Barbara Zehnpfennig politológus Amerikának mint európai példaképnek a jelentőségéről elmélkedett. A forrásra való utalás itt is hiányzik: sem a szövegben, sem lábjegyzetben nem hivatkozik rá zu Guttenberg. Egyedül a forrásmunkák jegyzékében említi meg Zehnpfennig írását, ami a faz.net szerint "egyértelműen tudatos plágiumnak" minősül.

A Süddeutsche Zeitung idézi a bayreuthi egyetem szabályzatát, amely kimondja: doktoraspiránsoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy benyújtott munkájukat önállóan alkották meg, és kizárólag a felsorolt segédeszközöket vették igénybe. Amennyiben beigazolódik a gyanú, úgy a védelmi minisztert megfoszthatják doktori címétől - írta a müncheni újság. A baden-württembergi közigazgatási bíróság egy 2008-as ítélete szerint ugyanis visszavonható a doktori fokozat, amennyiben egyes passzusait "ismételten és tervszerűen" koppintotta a szerző.

A védelmi miniszter visszautasította a gyanúsítást, hozzátéve: ha egyes idézetek esetében hiányozna vagy hiányos volna a lábjegyzet, úgy azt a disszertáció következő kiadásában pótolni fogja.

Olvasóink írták

  • 1. EAM 2011. február 16. 22:56
    „Ha ezek az allitasok bebizonyosodnak,
    ezt nem tudja kifürdeni...

    Legyen akarmilyen nemes szarmazasu, legyen akarmilyen gyönyörü a felesege,
    legyen akarmilyen vedelmi miniszter...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 16-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom