Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Plagizálással vádolják az Eurovíziós Dalverseny győztesét

Plagizálással vádolják az Eurovíziós Dalverseny szerb győztesét, Marija Serifovicsot.
Az élmezőnyből kiszoruló nyugat-európai országok a viadal szavazási rendszerének átalakítását sürgetik, ugyanis úgy vélik, politikai szempotok szerint osztják ki a voksokat. Egyes állítások szerint a szombati viadalon az első helyen végző szerb énekesnő Molitva című száma egy albán dal feldolgozása.

Az albán énekesnő, Soni Malaj a Ndarja című számmal egy népszerű zenei fesztiválon győzött egy évvel ezelőtt. "Ahogy meghallottam a szerb énekesnő dalát, azonnal észrevettem, hogy plagizált. Nem tudom, hogy szándékosan tették-e, vagy sem, de a hasonlóság nyilvánvaló" – mondta az a neve elhallgatását kérő férfi, aki a plágiumvádakkal előállt.

Reformot követelnek a csalódott nyugatiak.

Közben a csalódott nyugat-európai országok a dalverseny reformját sürgetik, ugyanis úgy vélik, nem az énektudás, hanem a történelemből eredő szimpátia döntött a szavazatokról. A volt szovjet utódállamok és a szocialista blokk országai egymásra voksoltak, így fordulhatott elő, hogy az első tízbe nem került nyugat-európai ország. A dobogóra Szerbia mellett Ukrajna és Oroszország került fel.

"Át kellene alakítani a szavazási rendszert, mert ez nem a dalokról szól már, sokkal inkább a politikáról, és arról, hogy történetesen hány nénikéd él Montenegróban" – emelte ki Tim Moore, aki könyvet írt az Eurovíziós fesztivál nulla ponttal záró veszteseiről.

Egy korábbi brit győztes, a Buck’s Fizz egyik tagjának szóvivője, Alan Clayton szerint nyugat-európai ország csak nehezen diadalmaskodhat a verseny jelenlegi formájában, mivel az országok politikai szempontból adják le voksaikat. Javaslata szerint területi alapon kellene rendezni egy selejtezőt, amelynek végén a nyugat- és a kelet-európai győztes összemérhetné tudását.

InfoRádió/The Daily Telegraph/The Sun

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rúzsa Magdi kilencedik az eurovíziós dalfesztiválon

A szerb Marija Serifovic a Molitva (Imádság) című dallal nyert az 52. Eurovíziós Dalversenyen. Rúzsa… Tovább olvasom