Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Pleschinger Gyulát jelölik a monetáris tanács tagjának

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára is az MNB Monetáris Tanácsának tagjává válhat.
Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává válhat - derül ki az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának hétfői meghívójából.

A bizottság hétfő délelőtti, módosított meghívója szerint a testület 11.30 órakor hallgatja meg az államtitkárt a monetáris tanácsi taggá választása kapcsán.

Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke pénteken újságíróknak elmondta: e hét elején tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a monetáris tanács kilencedik tagja. Hozzátette, van jelöltje, de megnevezése előtt konzultálni fog a jegybankelnökkel.

Egy kilencedik tanácstag, egyben ötödik külső tag kinevezése azt követően vált szükségessé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Balog Ádámot, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárát javasolta az MNB harmadik alelnökének, a gazdasági bizottság pedig támogatta a kinevezést. A jegybanktörvény értelmében pedig a monetáris tanács belső tagjainak száma - hétfőtől az elnök mellett három alelnök lesz - nem érheti el a külső tagok számát, ezért kell az eddig négy tag mellé egy ötödiket választani.

A monetáris tanács külső tagjait az Országgyűlés választja meg hat éves időtartamra.

A monetáris tanácsnak jelenleg négy külső tagja van: Bártfai-Máger Andrea, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,6 milliárd forint támogatás gázos buszok beszerzésére

Csökkenthető a közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátása és a szálló por koncentrációja, a városok… Tovább olvasom