Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Plusz 30 milliárd az önkormányzatoknak

Összességében mintegy 30 milliárd forinttal több pénzhez jutnak a jövő évi költségvetésből az önkormányzatok – jelentette be Medgyessy Péter kedden. Két megyei jogú városunk vezetője szerint a megemelt keretből Győrnek és Sopronnak is juthat.
A miniszterelnök a szocialisták vezető önkormányzati politikusaival, köztük több polgármesterrel folytatott délutáni egyeztetése után elmondta, az átcsoportosítások pénzügyi fedezetét úgy biztosítják, hogy a közszféra dolgozói a jövő évi 13. havi fizetésüket csak 2005-ben kapják meg. Az ideit azonban még rendben kifizetik – tette hozzá.

A miniszterelnök közölte, hogy e módosításból 10 milliárd forintot biztosítanak az európai uniós fejlesztési pályázatok önrészéhez, 10 milliárdot pedig a nagyvárosi tömegközlekedési normatíva bevezetésére fordítanak. Megegyezésre jutottak abban is, hogy csökkentik a pénzügyi keret felhasználásának kötöttségeit, meggyorsítják az önkormányzati vagyon átadását, a kistérségeknek pedig nemcsak fejlesztési, hanem közszolgáltatási szerepük is lesz. Összességében így 28-30 milliárd forinttal több pénzhez juthatnak jövőre az önkormányzatok. Ez az összeg a miniszterelnök szerint közel áll ahhoz, amennyit a szocialista és szabad demokrata polgármesterek igényeltek.

A kormányfő elkötelezte magát aziránt, hogy még idén készüljön el a közigazgatási reformot szabályozó törvény normatív szövege, így azt a jövő év elején a parlament elé terjeszthetik.

Balogh József: százmilliós többletek

„ Több pénz biztosan jobb lenne. Emiatt elégedett nem vagyok, de ami a körülményeket figyelembe véve elérhető volt, azt sikerült elérni" – nyilatkozta a Kisalföldnek a megbeszélés után Balogh József győri polgármester.

A politikus fontosnak nevezte, hogy az általa korábban kitűzött célok – a helyi tömegközlekedés plusztámogatása, illetve az intézményi normatívák felemelése – esetében történt meg a legnagyobb előrelépés, miután Medgyessy Péter kétszer tízmilliárd forintos keretösszeg biztosítását ajánlotta fel. Szerinte ebből a „kalapból" biztosan százmillió forintos nagyságrendben kerül Győrbe 2004-ben.

Sopron is részesedhet

A Medgyessy Péter miniszterelnöknél járt megyei jogú városok vezető tisztségviselői között Hruby József képviselte Sopront. Az alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a meghívottak körében kedvező fogadtatásra lelt a miniszterelnöki ígéret, miszerint a jövő évi költségvetés több pénzt biztosít az önkormányzatok számára. Így például a bérhez kapcsolódó normatívakeretből Sopron is részesedhet néhány százmillióval. Ezen túlmenően felvetődött: Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Győr egy régiót alkosson. Az egységként kezelt térség gyorsforgalmi úthálózata kialakításának igénye is megfogalmazódott a fórumon, de ezzel kapcsolatosan konkrét ígéretek egyelőre nem hangzottak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit hoz a jövő

a népességpolitikában?

A Magyar Tudományos Akadémia Jövőkutatási Bizottsága nemrég Miskolctapolcán tartotta harmadik… Tovább olvasom