Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

PM: a Fidesz fejezze be a szabadságjogok korlátozását!

Megszoktuk, hogy a Fidesz "a nagy gazemberségeit még nagyobb gazemberségekkel próbálja leplezni" - mondta Jávor Benedek.
Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség arra szólítja fel a Fideszt és a kormányt, hogy fejezze be a politikai szabadságjogok korlátozását és ne rombolja tovább az alkotmányos rendszert - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

A PM társelnöke arra reagált, hogy Áder János köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító törvényeket.

A független képviselő úgy fogalmazott: megszokták, hogy a Fidesz "a nagy gazemberségeit még nagyobb gazemberségekkel próbálja leplezni". Ezúttal viszont úgy tűnik, hogy a "trafikmutyi" információs szabadságról szóló törvény általi elleplezésével átléptek egy olyan határt, amelyik "már a saját köztársasági elnöküknél is kiverte a biztosítékot" - tette hozzá.

Először történt meg, hogy Áder János nem eljárásjogi, hanem lényegi tartalmi okokra hivatkozva küldött vissza törvényt az Országgyűlésnek - hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint az államfő ezzel egy "kvázi vétót emelt", miközben megüzente: "ideje megállni és ideje átgondolni", hogy nem tartható az a logika, amelyik egyre veszélyesebb vizekre viszi a Fideszt és a kormányt. Ez a logika ellenkezik az alkotmányossággal, az európai demokratikus értékekkel és normákkal, valamint az ország polgárainak érdekével - tette hozzá.

Áder János a közérdekű adatközlést újraszabályozó és az agrárkamara vezetőinek összeférhetetlenségi szabályain lazító, közelmúltban elfogadott jogszabályokkal nem ért egyet.

Álláspontja szerint az információs önrendelkezési jogról szóló törvény módosítása a közérdekű adatok megismerése tekintetében jogalkalmazási nehézséget okozhat. A másik jogszabályban pedig szerinte olyan rendezetlen kérdések maradtak, amelyek az agrárkamara működésképtelenségéhez vezethetnek.

Olvasóink írták

  • 1. Őszödi 2013. május 09. 20:52
    „"Sajnos e jogrendszert és magát a parlamenti munkarendet is elbizonytalanító megoldásoknak az elnöksége kezdetén Kötcsén a Fidesz-KDNP-frakcióval lecsót kóstolgató Schmitt Pál nem mondott ellent. Miközben sorra hozta az AB az általa aláírt törvények kapcsán az alkotmányellenességet kimondó határozatokat, Schmitt alkotmányőri funkciójára fittyet hányva, sorra írta alá az alkotmányellenes törvényeket."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszakadt az út egy kukás autó alatt Vácon

A kukás autó nem esett teljesen bele, és senki sem sérült meg. Tovább olvasom