Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Podgorica hangos, Belgrád néma

Milo Djukanovic montenegrói kormányfő azt szeretné, ha legelőször Szerbia ismerné el Montenegró szuverenitását, de hétfő estig még gratuláció sem érkezett Belgrádból a függetlenségi mozgalom zászlóvivőjéhez.
Milo Djukanovic sajtótájékoztatót tartott Podgoricában hétfő délután, miután kissé alábbhagyott Montenegróban a hajnali győzelmi mámor. A miniszterelnök arról beszélt, hogy a vasárnapi függetlenségi népszavazás sikere után kormánya az európai uniós integrációs tárgyalások folytatását tekinti elsődleges céljának. Milo Djukanovic Szerbia polgárainak is gratulált köztársaságuk függetlenségéhez. Megjegyezte: leginkább annak örülne, ha Szerbia elsőként ismerné el Montenegró szuverenitását.
Belgrád és Podgorica között azonban majd egy teljes nappal az urnák zárása után sem volt hivatalos kapcsolatfelvétel. Boris Tadic szerbiai köztársasági elnök és Vojislav Kostunica kormányfő is a hivatalos végeredmény közzétételére vár. Az RRK hétfő délelőtt a szavazatok csaknem teljes számának értékelése alapján közzétette előzetes eredményét, amely szerint 86,3 százalékos részvétel mellett a választópolgárok 55,4 százaléka voksolt Montenegró önállóságára. Nyilvánvaló, hogy a végleges eredmény ehhez képest érdemben nem változhat, ezért a bejelentés óta szinte minden térségbeli ország politikai vezetője gratulált Djukanovicéknak a győzelemhez, illetve Montenegró polgárainak a függetlenséghez. Üdvözölték a referendum kimenetelét a szlovén, a horvát, a boszniai, a macedón, a koszovói és az albán vezetők is, de Belgrádból nem érkezett gratuláció. Az államszövetség montenegrói hívei nem ismerik el a vasárnapi függetl enségi népszavazás előzetes eredményeit és követelik az összes szavazat újraszámlálását, a választói névjegyzék részleges felülvizsgálatát. Az „unionista” tömb népszavazási stábja hétfő este közleményében jelentette be követelését. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári csoport

Újhely Építők–Püski 1–1 (0–1). Gsz.: Tuba, ill. Czafik P. Tovább olvasom