Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Podmaniczky Szilárd: Kora reggel a kávézóban

Még nem volt tíz óra, mikor a kétméteres férfi kijött a vécéről és leült az asztalhoz, egy üveg sört kért, meg négy tojásból rántottát. Először szalonnával, aztán módosította gombára.
Én is most érkeztem a kávézóba, soha nem voltam még itt nyitás után közvetlen. Kávét kértem, és hogy halkítsák már le azt rohadt rádiót, mert szétmegy a fejem. Nem kiabáltam, csak fölemeltem a hangom, mondjuk máshogy nem is hallotta volna a pincér a rádió miatt.

Nagyon fiatal pincér volt, szerintem megbukhatott valami iskolában, és most csak időlegesen szerződött ide, hogy fizetni tudja az albérletét. Lehet, hogy otthon azt hazudta, sikerültek a vizsgái, minden rendben van, csak majd a végén fog kiderülni, hogy egy évvel hosszabb az az iskola, mint ahogy a tájékoztatóban írták.

Még érződött a fölmosó hypo szaga a kövön, olyan korán volt, még meg se száradt a tápoldatos víz a virágon. Persze a víz az hogy is száradhatna meg? Mondom, hogy korán van.

Kihozták a kávémat, mondtam, hogy nem kérek cukrot, mégis itt van kettő. 2=0. Ez is egyfajta gondolkodás, még ha kétszeresen pazarló is. Bár mondjuk nem kétszeresen, mert kétszer nulla az még mindig csak nulla. De legalább a kávé jó. Kevés, de jó. Lehet, hogy cukorral több lenne, de nem akarok elhízni. Márpedig ilyen apró részleteken múlik. Egy kis cukor a kávéba, mindjárt fölszalad négy kiló súlyfölösleg. Azt ledolgozni meg fölér egy világháborúval. Ha nem megy természetes életmódváltással, nincs az az isten, aki a leadott kilókat meg bírná tartani.

A férfi előveszi a telefonját, nyomkodja. Egyáltalán nem zavarja, hogy nézem. Keresgél. Kizárt, hogy az időjárást wapolja, mert idegesnek látszik. Alapjában véve nyugodt, de mintha a felszín alól viharos morajlás szűrődne elő. Van nála egy táska is, akta. A pincér kihozza a sört, kitölti a pohárba, úgy habzik, mintha mosóporra töltené. Ilyen korán sört inni, azért az is valami. Le nem tudnék küldeni egy kortyot se. Másnapos vagyok, az igaz, de máshogy se esne jó ilyen korán. Odalenne az egész napom.

Most hozza a pincér a rántottát, remeg a tetején a szalonna. Akkor mégis csak szalonnásat hozott. A férfi csodálkozik, hogy nincs kenyér. A pincér összesúg a másik pincérrel, aztán a másik hátulról hoz egy szelet kenyeret, szalvétába rakja és leteszi az asztalra. Lehet, hogy a reggelije volt. Biztos is, mert egy konzervnyitóval bemegy hátra. Csak nehogy kérjen még egy szeletet a vendég. Most ott nézik a pult fölött, hogy arányosan fogy-e a kenyér a rántottával. A másik pincér nem meri elkezdeni a reggelit, hátha oda kell adnia a másik szelet kenyeret is. Szerintem a konzervet ki se nyitotta.

A kávé utolsó habját befolyatom a számba, mintha épp ennyi hiányozna a fölfrissüléshez, aztán rendelek egy tonikot. Sok benne a kinin, csökkenti a gyulladást. De sajnos nincs tonik, csak gyömbér. Nem tudom, miért mondja, hogy gyömbér. Azt hiszi, hogy a gyömbér hasonlít a tonikra? Ha nincs tonik, a gyömbér is jó? Akkor kérek egy kólát. Három éve nem ittam kólát. Nem jött ki a számon. Hogy beülök valahova és azt mondom, hogy kérek egy kólát, mintha azt mondanám, hogy serdülő koromban volt egy csinos nadrágom. Ki a fenét érdekel ez? Igyál kólát, azt fog be a pofád!

A férfi hirtelen fölkapja a mobilt, tele szájjal beszélni kezd. Halkan mondja és nagyokat nyel. Tudja, hogy figyelem, a másik kezével eltakarja az arcát, a lábával az aktatáskát rugdossa, hogy megvan-e. Kinyomja a mobilt, hosszan nézi a rántottát, most próbálja értelmezni a hallottakat.

Kihozzák a kólámat és kiöntik. Most minek ez a többes szám? A pincér elviszi az üres üveget, nehogy még azt a kicsit is kicsurgassam belőle, ami az alján maradt. Na, majd ez megdobja a vércukorszintemet. Állítólag egy darab disznóhúst egyszer egy kísérletben beleraktak egy edénybe, és ráöntötték a kólát, hogy ellepje. Állítólag egy nap múlva föloldódott a hús, és eltűnt. Igaz, az disznóhús volt. Meg igaz, a disznók nem isznak kólát, a kísérletet emberhússal nem csinálták végig. Sőt szerintem el se kezdték. Már honnan vettek volna emberhúst? Sokszor magukon végeznek kísérletet az orvosok, de azért, hogy kólába rakják, nem hiszem, hogy bármelyik is kikanyarintott volna egy kispörköltnyit a combjából. Bár, ki tudja? Lehet, hogy be volt rúgva.

A férfi megette a tojást, ivott rá egy pofa sört, megtörölte a száját, a szalvéta mögött óvatosan böffentett. Az üvegből kiöntötte a maradék sört, és amíg a pincér elvitte a tálcát, ivott még egy kortyot. A másik pincér most emelkedik föl a pult mögül. Talán fekvőtámaszokat csinált? Kinyomja a telefonját, és bedobja a polcra a tekila mellé. Legalábbis az üveg az tekila. Öntöttek már nekem unikumos üvegből cseresznyelikőrt, aztán meg még magyarázták is, hogy elnézést, pont olyan üvegben tartjuk a cseresznyelikőrt, mint az unicumot. Ki a fenét érdekli, hogy milyenben tartják?

Reggel nagyon jólesett az a két pohár hideg szóda, életmentő volt, de hát ilyenkor az se segít, ha az ember fogkefével a szájában alszik. A tegnapi utolsó ízek még a garatban tombolnak. Biztos, hogy nem a kóla hatása ilyen gyors, ez a szódáé. Pont szemben van a vécé, mondjuk amúgy is megtalálnám. Odabent jó hideg van, tisztaság, a csempék jól tartják a hideget. Szépen van ez kicsempézve, és a világítás is ízléses. El nem tudom képzelni, milyen lehet az embernek magának csinálni egy presszót, kicsempézni egy vécét. Hogy csak a befektetésen járjon az eszed.

Ez rendes hely, ide máskor is bejövök, van meleg víz, folyékony szappan. Máshol meg lekapja az ember haját a kézszárító, olyan trehányul van beállítva.

Most lépek ki a vécéajtón, és valami váratlan csend fogad. Vagy nem is csend, furcsa sugdolódzás. A kétméteres férfi ott fekszik a kövön az ajtónál, a fején véres seb, egyik kezében a táska, a másikban a mobilja. Két mentős jön be hordággyal, rárakják és viszik. A sarokban még ott a kávés csészém meg a kólás poharam. Kerek szemekkel nézek a pincérre: „Mi történt?" A pincér komoly képpel tördeli a kezét: „Túl magas volt. Nekiment az ajtófélfának."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin rendőrök lepték el a rafahi határátkelőt

A Gázai övezetben uralkodó állapotok, a törvényesség hiánya miatti felháborodásukban palesztin… Tovább olvasom