Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Pokorni-interjú: Lendvai a politika Mórickája

A következő kormány 2010 közepén azzal fog szembesülni, hogy elődje sokkal többet költött, mint ami látható volt - állítja Pokorni Zoltán. A Fidesz-alelnök nem ígéri, hogy ez lesz az utolsó szűkös iskolakezdés, de azt tudja, milyen oktatást akar 2014-re.
- Kipihente magát a nyáron?
- Igen.

- Csak mert július elején mintha feszült lett volna. Lendvai Ildikót például szó szerint elküldte a fenébe, amiért azt mondta: minden holokauszttagadás mögött ott van Orbán Viktor.
- A nyár tragikus eseményei, a romagyilkosságok után talán Lendvai Ildikó is felhagy azzal, hogy a politika Mórickájaként minden szélsőséges tett után a sötétben bujkáló Fidesz és Orbán Viktor jusson az eszébe. A kicsinyes politikai haszonlesés sosem segített megoldani a bajt. Ezt fogalmaztam meg akkor kissé túlzott tömörséggel.

- Pedig a radikálisok akár önről is vehették a példát, amikor fittyet hánynak arra, hogy a bíróság feloszlatta a Magyar Gárdát.
- Ezt vissza kell utasítanom.

- Miért? A kerülete második világháborús áldozataira emlékeztető turulszobor lebontásáról is van jogerős határozat, ön mégis közölte: a turul marad.
- Nem látom a párhuzamot. Mi nyugalmat szeretnénk, ők botrányt. A turullal kapcsolatban kompromisszumot ajánlottam Demszky Gáboréknak, amely egy új, a civil áldozatokra emlékező alkotás felállításával megoldotta volna a vitát. A fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció az utolsó pillanatban visszalépett ettől. Az pedig elfogadhatatlan, hogy a város vezetése közigazgatási ügynek próbálja álcázni a politikai indíttatású boszorkányüldözést.

Pokorni: Mi nyugalmat szeretnénk, ők botrányt. Fotó: Béres Attila
Pokorni: Mi nyugalmat szeretnénk, ők botrányt.
Fotó: Béres Attila

- Mégis, nem gyengíti tovább a jogállamot, ha egy kormányzásra készülő erő alelnöke nem tartja magát egy - akár rosszindulatú - határozathoz?
- Mi csakis a jog adta lehetőségeinkkel élünk. Ezek nem merültek még ki. Addig folytatjuk a peres eljárásokat, amíg a Fővárosi Közgyűlésben olyan többség nem lesz, amely ésszerűen áll az emlékmű kérdéséhez.

- Azaz biztosra veszi, hogy jövőre a Fidesz beveszi a fővárost. Előre a medvebőrre?
- Erről az a vicc jut eszembe, amikor nyuszika megy az erdőben, egyszer csak talál egy másfél méter hosszú, fél méter széles előnyt. Sikertelenül próbálja bevonszolni a kuckójába, mire kénytelen megállapítani: „Behozhatatlan előnyre tettem szert." Ilyen a viccben van, a politikában nincs. Éppen 1993-ban csatlakoztam a Fideszhez, akkor, amikor a párt 44 százalékos támogatottsága egy év alatt hét százalékra olvadt. Ettől most nem tartok, de fel kell készülnünk azokra a húzásokra, amelyeket egyszer már átéltünk.

- Mifélékre?
- Vegyük a felsőoktatást. Negyvenmilliárd forintot zárolnak épp. Ott van a pénz, az egyetem befogadhat számlát, de nem fizethet. A pénzforgalmi szemléletű mutató így sokkal szebb lesz, mint a valóság. Ez ugyanaz, amire elhíresült beszédében trükkök százaiként utalt Gyurcsány Ferenc. A következő kormány 2010 közepén azzal fog szembesülni, hogy elődje 2009-ben sokkal többet költött, mint ami látható volt.

A teljes interjú megtalálható a hetivalasz.hu oldalán.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. lúzer 2009. szeptember 10. 01:27
  „Ja, és hogy miért kell olyan nagyon a baloldalnak a 2001-es dátum mint a hanyatlás kezdete? Logikus: egy évvel később már ők voltak hatalmon, és onnantól egyre inkább érződött a felelőtlen politizálás sok hatása. Ha a sajtójuk nem tudja elhitetni velünk, hogy már a szocik hatalomra kerülése előtt egy évvel bajban voltunk, akkor mindenki feltenné a kérdést: hogyan lehetséges, hogy a varázslatos 1995-ös Bokros-csomag csak éppen a politikai ellenfél 1998 és 2002 közötti kormányzása idején volt jó hatással a gazdaságra? Se előtte, se utána, csak éppen akkor. Milyen érdekes... Ezért a ballib most minden erővel igyekszik meggyőzni az embereket, hogy ezt csak mi érezzük így, a gazdaság mutatói a 2001-es (újabban már 2000-es) fordulatot igazolják. Az agit-prop mesterien végzi a dolgát. Megy a maszatolás, éppen úgy, mint korunk egyik legjelentősebb társadalmi kérdésében, a bűnözésben. Ragyogó statisztikákat tesznek elénk a javuló közbiztonságról és csökkenő bűnözésről, miközben minden napra jut egy durva erőszakos bűncselekmény, és félve lépünk ki az utcára. De mit érdekli az elitet, hogy a való világban hány embert ölnek és aláznak meg? Papíron rendben vagyunk. Na, valahogy így volt ez a derék főkönyvelő, Bokros idején is a gazdaságban. Megvolt az egyensúly, a multiknak adott kedvezmények, stratégiai ipari ágazatok kiárusítása, jöhettek az újabb hitelek. Hogy ennek az ára több százezer plusz munkanélküli, tönkrement vállalkozások, versenyképtelenné vált hazai ipar és mezőgazdaság? Na és? - hogy klasszikust idézzek. Találékony nép vagyunk, majd túléljük valahogy. Már csak az a kérdés, hányan? És meddig?”
 • 28. lúzer 2009. szeptember 10. 00:53
  „27-re
  Nem írtam, hogy mondtál volna ilyesmit, és nem is érdekel különösebben, kinek melyik oldal a kisebbik rossz. Csak szerintem nem igaz az, amit a baloldal ma sulykol, hogy a Bokros-csomag húzott ki bennünket a csávából, és hogy már 2001-ben letért a gazdaságunk a normális növekedési pályáról. Az előbbi azért valószínűtlen, mert ha a csomag tényleg olyan nagy hatású lett volna, akkor a szocik már két év után, még a 98-as választások előtt leszoríthatták volna az inflációt, a hiányt, komolyabb növekedési pályára állíthatták volna a gazdaságot, sőt talán értelmesebb jóléti intézkedésekre is futotta volna, mint a nyugdíjasok ingyen utazása. De éppen ellenkezőleg: már a választások utáni további fogyasztáscsökkentő intézkedésekre és komolyabb civilizációs leépítésre készültek. Ennek a folyamatnak tett keresztbe Orbánék ellentétes gazdaságpolitikája, olyannyira, hogy megszorításokról még a legvadabb propaganda sem mert szót ejteni 2006-ig. És lám, innentől csak két-három évnek kellett eltelni, hogy már azok is a baloldal csalfa gazdasági tételeit ismételjék, akik tán sosem szimpatizáltak a munkásképviseletet pénzhatalomra cserélő szocikkal, és a lelkük mélyén érzik, hogy mostani politikájuk nem vezet sehová...”
 • 27. LukSzkaivoker 2009. szeptember 09. 20:41
  „24. Én nem mondtam egy szóval sem, hogy az MSZP akár egy fokkal is jobb lenne, olvasd el a korábbi hozzászólásomat...”
 • 26. lúzer 2009. szeptember 09. 19:24
  „25-re
  Abban egyetértek, hogy rossz és rosszabb között lehet választani. Teréz anyát ne a politikusok között keressük. De hogy Medgyessyék a semmit osztották volna, az nem igaz. A semmit nem lehet szétosztani, ezt még akkora mágusok sem tudják megcsinálni, mint a mi szocialistáink. Orbánék - ha jól emlékszem - kb. 200 milliárdos tartalékkal adták át a kormányrudat. Az egyedüli kormány volt a rendszerváltás után, amelyik nem üres kasszát hagyott maga után. A Bokros-csomagról pedig nagyon rossz a véleményem. Nem hiszem el, hogy abból éltünk 2002-ig! Megszorítással, a fogyasztás erőszakos visszafogásával csak rövidtávú pénzügyi egyensúlyt lehet teremteni, és korántsem biztos, hogy egy padlón lévő gazdaság ezt elviseli. Az egyszerű pénzügyi intézkedésekről és azoknak a gazdaságra gyakorolt hatásáról itt érdekes dolgokat lehet olvasni: http://forum.boon.hu/showthread.php?s=4be88c4e3da5ddabfb27ef14f4da18a3&t=478
  Sajnos a Bokros-csomag a baloldali propaganda nyomán számokból, tényekből hittétellé változott. Én nem hiszek benne.”
 • 25. rozator 2009. szeptember 09. 16:25
  „lúzer:!A fidesz a Bokros csomagból élt! Ez ugye igaz? A Medgyessy meg a semmit osztotta, ez volt a baj! Most majd közösen kellene valahogy kimászni a szarbol, de ugy nehéz ha felváltva rángatnak vissza!Itt most a rossz és a rosszabb közül lehet választani.(vagy engem)”
 • 24. lúzer 2009. szeptember 09. 16:01
  „19-re
  A tények és a számok makacs dolgok, és a szocik is nagyon jól tudják, hogy az emlékek gyorsan megkopnak. Éppen ezért halljuk csak az utóbbi időben azt a marhaságot, hogy már 2001-ben hanyatlani kezdett a gazdaság. Mintha a 2002-es kampányban nem ezt hangoztatták volna... Persze, hogy akkor nem mertek ekkorát hazudni. Orbánék félidejében, de talán még 2001-ben sem voltak sehol a primitív propagandájukkal, amivel azt próbálták elhitetni, hogy amit a saját szemünkkel látunk, amit személyesen megtapasztalunk, az nem is létezik. Ezért fordultak egy nagyot, elismerték, hogy szépen fejlődünk, és a hangsúlyt arra helyezték, hogy ennek hasznát ők még igazságosabban fogják elosztani. Ennek aztán bedőlt a többség. Mindenesetre ha igaz lenne, hogy ekkor már egy éve lefelé haladtunk, akkor honnan volt költségvetési többlet, és miért osztogattak Medgyessyék? Négy évre volt szüksége a szociknak, hogy tönkretegyenek mindent, amit az előző kormány felépített, és végre visszatérhessenek a jól bevált útra. Ehhez kellett, hogy ez idő alatt elinflálják a megemelt minimálbért, és minden eszközzel az inaktív, állami pénzből élő polgárokat támogassák a munka helyett.
  A két oldal legnagyobb különbsége a gazdaságpolitikában rejlik. A balosok a megszorításon alapuló neoliberális megoldásokkal tudják legjobban képviselni az elitjüket, a jobboldal teret enged a fogyasztási és a munka alapú fejlődésnek egyaránt. Húsz év elég agy idő az összehasonlításhoz. Látjuk, hogy csak abban a négy évben értünk el fejlődést, mikor szakítottunk a baloldali gazdaságpolitikával. Minden propaganda ellenére nagyon sokan tisztában vannak ezzel, a szocik és szabaddemokraták ezért találták ki a Bokros-legendát. Azt hazudják, hogy a sokszorosan bukott Bokros-csomagnak lett volna bármi haszna azon kívül, hogy padlóra küldte a gazdaságnak azon jelentős részét, amelyik a belföldi piacra termel, illetve szolgáltat. Tényleg gyorsan kopnak az emlékek, mert az valahogy nem jut eszébe derék értelmiségünknek, hogy a szocik 98 után újabb megszorításokat terveztek. Annyira jól sikerült az a csomag, hogy újabb és újabb megszorításokkal, hitelekkel tudtunk volna csak talpon maradni, ha továbbra is a baloldali gazdaságpolitikát folytatjuk. Éppúgy, mint manapság. Szeretnénk mi még egyszer annyira hanyatlani, mint 2001-ben, azt hiszem...”
 • 23. magyarok 2009. szeptember 09. 15:51
  „Lehet, hogy igazat mond de nem egy olyannak kellene ezt mondani akinek az apja ügynök volt a kommunizmusban!”
 • 22. rozator 2009. szeptember 09. 15:49
  „Ez a Porkolábgyerek egy hülye!(véleményem szerint,hogy be ne pereljen) A JOGERŐS itéletet nem kell betartani? Majd jönnek az ügyvédek oszt jónapot? Nehogy az ő előnye legyen az a behozhatatlan, elszámolták már egyszer! (az ujraszámolással is)”
 • 21. turulvedo 2009. szeptember 09. 14:25
  „19,persze,elcsalták a választásokat. tiszta sor. gyorsan elégették a szelvényeket...”
 • 20. turulvedo 2009. szeptember 09. 14:24
  „gyurcsanyi Teri :D”
 • 19. LukSzkaivoker 2009. szeptember 09. 14:24
  „15. A FIDESZ nem véletlenül, a körülmények szerencsétlen összejátszása folytán vesztette el a választásokat.
  És hogy maradjunk a mutatóknál: az ország gazdasági növekedését a Bokros csomagnak tulajdonítják,
  a hanyatlás már 2001-ben, tehát a FIDESZ éra alatt kezdődött el.
  Persze a tények és számok makacs dolgok, 10 év alatt az emlékek is megkopnak ...”
 • 18. turulvedo 2009. szeptember 09. 14:22
  „ez a pokornyi is csak 1 szájkarates.”
 • 17. Birodalmi 2009. szeptember 09. 14:19
  „11, luke, Legyen az apád bokror lajos! ne nekünk :)”
 • 16. bélás 2009. szeptember 09. 14:08
  „14. LukSzkaivoker 2009.09.09. 13:22
  Tudom, de ki mondta hogy paprikára telni fog, mert Laosz biztos nem.”
 • 15. theseus 2009. szeptember 09. 13:54
  „A Fidesz sem tökéletes, ott is emberek vannak. De ők már bizonyítottak egyszer, 1998-2002 között az ország legtöbb mutatója javult, azóta meg folyamatosan romlik. Úgyhogy nem kellene egy kalap alá venni őket a szocikkal. Az, hogy a szocik maradtak Öszöd óta, nem a Fidesz hibája, ilyen az alkotmány és a törvények, nem Gyurcsányra tervezték őket.
  Ami a kivonulásokat illeti, comet: te benn maradtál volna Gyurcsányt hallgatni Öszöd után? Csak a társtettesek meg a mazochisták hallgatták tovább, de végül bedobta a törölközőt.”
 • 14. LukSzkaivoker 2009. szeptember 09. 13:22
  „12. Pedig a friss kenyér zsírral megkenve, paprikával megszórva isteni ...”
 • 13. antikos 2009. szeptember 09. 13:10
  „Na ez a szipogós hiányzott még ma az életemből...”
 • 12. bélás 2009. szeptember 09. 13:00
  „A Lajos? Ne má. Akkor már a zsíroskenyérről is lemondhatok.”
 • 11. LukSzkaivoker 2009. szeptember 09. 12:45
  „10. OK. Harcoljunk az egységes galaxisért :-)
  Viccet félretéve, a világmegváltásra vannak alkalmasabb emberek, mint én.
  pl. Bokros Lajos
  http://www.es.hu/index.php?view=doc;21945”
 • 10. IVY 2009. szeptember 09. 12:41
  „Akkor alapítsunk pártot (mi ketten és még pár fórumozó) Han@Leia néven.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadhatja a kormány a 2010-es költségvetés tervezetét

A jövő évi büdzsé igazodik a kabinet várakozásaihoz, miszerint az államháztartás hiánya 2010-ben a… Tovább olvasom