Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Pokorni: a kormány nem tervezi tandíj bevezetését

Nem tervezi a kormány tandíj bevezetését, ilyen elképzelés "nincs az asztalon" - jelentette ki Pokorni Zoltán a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap este.
Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke annak a véleményének is hangot adott, hogy ha nem tartják fenn a költségtérítéses rendszert, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak.

Pokorni Zoltán azt mondta, maga sem tudja, hogyan került bele a Széll Kálmán Tervbe egy táblázat alá az az apróbetűs passzus, amely többi között a költségtérítéses képzésnek a felsőoktatási rendszerből történő kivezetéséről szól. Amikor a szöveget megvitatták, ezek a mondatok nem szerepeltek benne - jegyezte meg.

A fideszes politikus azt mondta, nem ért egyet az ott szereplő mondatokkal, s példaként említette, hogy a költségtérítéses képzés már régen nem éri el az ötven százalékot. Az utóbbi tíz évben éppen ennek a képzési formának a száma csökkent radikálisan, rontva az egyetemek rentabilitását.

Ha nem tartják fenn ezt a képzési formát, akkor az egyetemek nem lesznek finanszírozhatóak - mutatott rá. Ha meg akarják őrizni a mostani kapacitásokat, meg kell jelenni a nemzetközi piacon, hogy a felsőoktatási intézmények "eladják" a képzéseiket.

A szakpolitikus a zárolásokat a nehéz gazdasági helyzetben szükséges rossznak nevezte, s kérdésre válaszolva kitért arra is, ahhoz, hogy a tavaszi ülésszak alatt elfogadják az új felsőoktatási törvényt, a kormánynak májusban le kell tennie javaslatát az asztalra.

Olvasóink írták

 • 10. deszkás 2011. március 14. 18:55
  „MACS !(7hsz) A magyar és az angol nyelvű köszönő viszonyba sincs az alkotmánytervezetnél se mert a magyar 40 az angol nem tévedés 160 oldalas.És mi nem tudunk angolul.”
 • 9. Agyalapi 2011. március 14. 14:13
  „Nem tervezik, csak a költségtérítéses képzés megszüntetését. Ezzel megszűnik a tandíj.... Jó pofák.”
 • 8. DMagóg 2011. március 14. 13:04
  „"Pokorni: a kormány nem tervezi tandíj bevezetését"
  Felkészülhetünk, hogy bevezetik! Én is mennyi mindent nem teveztem, azt mégis másként alakult. (Keresetcsökkenés, benzinár, közüzemi díjak, stb., stb.)”
 • 7. macs 2011. március 14. 13:03
  „"Pokorni Zoltán azt mondta, maga sem tudja, hogyan került bele a Széll Kálmán Tervbe egy táblázat alá az az apróbetűs passzus, amely többi között a költségtérítéses képzésnek a felsőoktatási rendszerből történő kivezetéséről szól. Amikor a szöveget megvitatták, ezek a mondatok nem szerepeltek benne - jegyezte meg."
  A kismanók éjszaka beleirták! :-)
  Az is érdekes, hogy a Szél Kálmán terv angol változata, mennyivel bővebb, mint az, amit a néppel megismertettek.
  Komolyan, most ki kit néz hülyének?”
 • 6. info 2011. március 14. 11:11
  „Nem kell azt tervezni, már nem is egy tantárgy fizetőssé vált, vagy az oktatása.-régen és nem most
  Csak egy kicsit gondolkozni kell, mennyit is fizettem amikor be kell, hogy iratkozzunk az iskolába. Mit és miért.”
 • 5. deszkás 2011. március 14. 10:28
  „CYT! (4hsz) Te mit olvastál? Ho vannak a cocikók itt? A tragikomikus az hogy ellenzékben ugye más volt csaholni.”
 • 4. cyt 2011. március 14. 09:57
  „A szocik, mint mindig, ismét csak "saját magukból indulnak ki". Saját elképzeléseiket vetítik ki másokra. Tragikomikusak.
  Térítéses képzésre mindig is szükség volt, mindig is szükség lesz. Egy külföldi pl. soha nem fog magyar állami ösztöndíjat kapni. Az idegennyelvű képzés mindig is térítéses volt és lesz. Ez így van rendjén. Az itt a legfontosabb, hogy a magyar állam pénzén csak magyarokat és csak olyan szakterületen képezzünk ki, amire Magyarországon van szükség; és csak olyanok kaphassák meg az államilag finanszírozott helyeket, akik megérdemlik, rátermettek, eddigi TANULMÁNYAIKKAL bizonyították, hogy érdemes beléjük invesztálni. Természetesen az is jó lenne, ha ezek a diákok a diploma megkapása után Magyarországon maradnának. Ezt kell elérni valamilyen módon -- pl. úgy, hogy az állami finanszírozású helyeken tanulóknak vállalniuk kell, hogy egy meghatározott ideig Magyarországon dolgoznak a végzés után.”
 • 3. deszkás 2011. március 14. 09:05
  „Most.”
 • 2. X_Y 2011. március 13. 23:23
  „"kormány nem tervezi tandíj bevezetését"
  majd bevezetik "tervezetlenül" :)”
 • 1. CID 2011. március 13. 23:13
  „És ennek a Pokorninak, édesanyján kívül, hisz még valaki ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett 20 hektár nádas Szigligeten

Húsz hektárnyi nádas és 15 ezer nádkéve égett el abban a tűzben, amely vasárnap délután keletkezett… Tovább olvasom