Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Pokorni: aggályos a szakképzés idejének lerövidítése

A politikus attól tart, hogy emiatt nagyon szűk, betanítás jellegű lesz a szakképzés.
Pokorni Zoltán szerint aggályos, hogy a szakképzés idejét négyről három évre rövidíti le a Nemzeti alaptanterv (NAT), ráadásul drasztikusan csökken a közismereti órák száma.

A parlament oktatási bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke kedden Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Pedagógiai Konferencián a NAT-ról szólva a kérdések között említette, hogy az állami iskolafenntartás több pénzzel jár-e, vagy csak az eddigi pénz mozog az önkormányzatok és az állam között.

A politikus a rendezvény elején hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év vitáit nem szeretné folytatni.

Az új alaptanterv egyik komoly problémájának nevezte a szakképzést, mivel az eddig négyéves szakmunkásképzést hároméves váltja fel jövő szeptembertől.

Mint mondta, azt támogatja, hogy a tanműhelyből minél gyorsabban kerüljenek a gyerekek a ténylegesen működő cégekhez gyakorlatra, de aggályosnak tartja a képzés lerövidülését és azt, hogy azon belül is radiálisan csökken a közismereti órák száma. Számításai szerint ezekből legfeljebb heti négy-öt lesz, beleértve a testnevelést is.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: tart tőle, hogy nagyon szűk, betanítás jellegű lesz így a szakképzés, egy adott munkahelyre tanítják be a gyerekeket, akik más állás vállalására nem is lesznek képesek.

Kitért rá, igaz, hogy Németországban is hároméves a szakmunkásképzés, de - tette hozzá - ott kilencéves az általános iskola, és egy évben nem 611 közismereti óra van, hanem 900.

Kiemelten szólt a bizottság elnöke az állami kézbe kerülő iskolafenntartásról is. Elmondta, hogy szerinte a döntés "túlzó", de mellette szóló érvként ismertette, hogy nemzetközi mérések szerint a magyar oktatási rendszer nem képes ellensúlyozni a gyerekek otthoni szociális, kulturális hátrányait. Ennek egyik oka szerinte a fenntartásban kereshető, Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: "van olyan méret, ami alatt" egy önkormányzat nem tudja kezelni a felmerülő problémákat, mert pénze, szakértelme, mozgástere sincs.

Az állam 2013 januárjáig veszi át az önkormányzati általános és középiskolákat, - mondta az elnök, közölve: az állami normatív támogatás összege most 440 milliárd forint, az önkormányzatok ehhez 500 milliárdot tesznek hozzá.

Ha az állam magához húzta a feladatokat, magához fogja húzni a forrásokat is - mondta Pokorni Zoltán. Vagyis, mint kifejtette, az önkormányzati adók (gépjárműadó, iparűzési adó) egy része az államhoz kerül.

Szerinte "messziről nézve ez méltányos dolog", mert az állam a nagyoktól elveszi és a kicsiknek adja, "a baj csak az, hogy ahonnan kihúzza ezt a pénzt, ott aránylag gyorsan megjelenik a minőségromlás (...), ahova pedig odateszi, ott lassan épül fel a minőség, évek alatt".

A politikus hangsúlyozta: ezért az a cél, az a feladat, hogy ne egyszerűen a meglevő pénz osszák újra, hanem több pénz kerüljön a rendszerbe.

Olvasóink írták

  • 1. howatowabb 2012. február 21. 19:01
    „Emlékszem én arra az időre, amikor ő volt az oktatásügyi miniszter! Én is ott tüntettem Bp.-en, mer akkor is olyan aljasságok folytak, mint mostanság. No, és arra is emlékszem, hogy vinnyogott, a szülőapja miatt, amikor kiderült 56, no meg a III/III! Pedig előtte teli szájjal nyomta Horn Gyuláról az információkat, már akasztani akart! Az is megvan, amikor felhergelték a tömeget( kordonkabontás...), ő meg bennragadt a tv székházban, nem mert kimenni az utcára! Ott is férfi módra nyomta, még sírt is a drága!És most, láss csodát, ismét a közoktatáshoz nyúl, szól, beszél bele! A mai szakképzést tekintve mindenkinek áll a zászló belelátni. Mi folyik szakmai oktatás címén? A tanuló megy kávéért, végez minden alja munkát, takarít,érdemi tudást pedig alig tud szerezni. Ugyanis a termelő munkában, ha rosszul végzi el a rábízott feladatot, kárt okoz, aminek anyagi felelőse van. Rendszerint ez egy alkalmazott. Persze itt is: tisztelet a kivételnek! Sértőt nem írtam, kérem ne moderálja!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP szerint csőd szélére kerültek a szociális szolgáltatók

Az ellenzéki párt szerint "bár szükség van az azonnali tűzoltásra", az egész támogatási rendszert át… Tovább olvasom