Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Pokorni: az államnak kellene fizetnie a pedagógusokat

Pokorni Zoltán szerint a jövőben az államnak kellene fizetnie a pedagógusokat, míg a közoktatási intézményeket továbbra is az önkormányzatok tartanák fenn; az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnöke erről kedden Egerben, az Agria Universitas Egyesület zártkörű fórumát megelőzően beszélt újságíróknak.
A fideszes politikus szerint mindez lehetővé tenné a pedagógus-életpályamodell bevezetését.

Pokorni Zoltán úgy vélekedett: a nemzetközi felmérések szerint az oktatás minőségét leginkább az befolyásolja, ha jól kereső, felkészült pedagógusok tanítják a gyerekeket. Ezzel együtt le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a kisebb csoportlétszámok eleve javítják az oktatás színvonalát. Vagyis, inkább legyen kevesebb pedagógus, de magasabb jövedelemmel - magyarázta.

Ehhez azonban - szerinte - szemléletváltás szükséges: hozzá kell nyúlni a tantervekhez és a tanításcentrikus helyett olyan oktatás bevezetése szükséges, amely tanulni tanítja meg a gyerekeket.

Közlése szerint az elmúlt 7-8 hónapban folytatott vita eredményeként egyetértés született a tekintetben, hogy a jövőben a kisgyermekkori fejlesztésre, vagyis a bölcsődére, az óvodára és az alsó tagozatra kell koncentrálni az erőforrásokat.

Ugyancsak konszenzus látszik kialakulni arról, hogy a felzárkóztató osztályok több hátránnyal járnak, mint amennyi előny remélhető tőlük, ugyanis "konzerválják a gyerekek lemaradását és stigmatizálják őket".

Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere arról is szólt, hogy nem tartja szerencsésnek a tankötelezettség korhatárának 15 évre történő leszállítását.

Kérdésre válaszolva közölte: nem látott olyan koncepciót, amely felére csökkentené az egyetemek számát és csupán négy főiskola önálló működése maradhatna meg. Az erről szóló hírekről ő is csak a sajtóból értesült - mondta a fideszes politikus.

Olvasóink írták

  • 1. mosómasa 2011. május 12. 06:20
    „Azért azt senki se akarja nekem igazolni, hogy 40 gyerekkel ugyanannyit tud foglalkozni egy tanóra alatt egy pedagógus, mint mondjuk 16-tal. Persze, biztosan motiváló a magasabb bér is a tanároknak, de nagylétszámú csoportban- ahol ott vannak azok a gyerekek is, akiknnek inkább a felzárkóztató csoportokban, esetleg a kisegítő iskolában lenne a helye-, biztosan nem lehet akkora eredményt elérni, mint egy kiscsoportban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál a sport fontosságáról Genfben

A sport fontos szerepéről beszélt Schmitt Pál köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság… Tovább olvasom