Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Pokorni: maradt a túlzó, tananyagközpontú pedagógia

Az oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint túlzás volt egy költségvetési szervbe olvasztani minden iskolát.
Pokorni Zoltán reméli, pár év múlva megmutatkozik, hogy túlzás volt egy költségvetési szervbe olvasztani minden iskolát. A kormánypárti politikus a hvg.hu oldalon hétfőn megjelent interjúban arról is beszélt, hogy egyelőre nincsenek meg a kerettantervek, maradt a túlzó, tananyagközpontú pedagógia és, hogy nem attól lesz jó egy tankönyv, ha csak egyféle van belőle.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke a szeptember 1-én felállt a Klebelsberg-központról azt mondta: van egy vezetője, de nincsenek meg a munkatársak, az irodák, nem derült ki, kik veszik át az iskolákat az önkormányzatoktól bő három hónap múlva.

"Már sokszor mondtam, hogy ez egy akkora szervezet lesz, amekkora talán csak a Kádár-kori néphadsereg volt, de persze nem ez a lényeg, hanem a munkakultúra" - fogalmazott, hozzátéve: az oktatás nem egy statikus dolog, "eleven organizmus", minél távolabb van a döntéshozó szervezet, minél inkább adminisztratív attitűd jellemzi, annál komolyabbak a félelmeim, hogy működőképes lesz-e így a központ. Főként ha a feladatokat még azelőtt átveszi a központ, mielőtt a rendszert megnyugtatóan beüzemelték volna - jegyezte meg, és kitért arra, hogy kettős irányítás jöhet létre az iskolában hiszen a tulajdonos önkormányzat nevezi majd ki a gazdasági igazgatót, s ez komoly konfliktusokat eredményezhet.

Kérdés például, hogy átvesz a kormányzat januártól minden ma alkalmazásban álló pedagógust? Vagy a gyerekszámhoz igazítja a számukat? Normákat határoz meg, hogy hány gyerek után kell egy pedagógus, és ez alapján dönt? Ez nagyon bonyolult dolog lesz, év közben a rendszeren változtatni kockázatos dolog, de szinte lehetetlen is - fogalmazott. Hozzátette: szeptembertől lehet persze, de ő ezzel is óvatos lenne, hiszen akkor már kezdődik a kampány. A fő kérdés, mekkora mozgástér van a magyar költségvetésben - jegyezte meg.

A kerettantervek sincsenek még, hivatalosan annyit lehet tudni, hogy még csiszolgatják őket, de szeptemberben megismerhetők lesznek - mondta Pokorni Zoltán, aki szólt arról, hogy a rendelettervezet tartalmáról a sajtóból értesült. Szerinte nem megnyugtató, amit tudni lehet: egy furcsa rendszer képe bontakozik ki, ahol a tehetségesek számára lesz némi kínálat, választási lehetőség (tagozatok), de a többség számára tantervi szinten nem biztosított a mozgástér a differenciált fejlesztésre.

Úgy tűnik, nem készült kerettanterv jól megfogható tanulói körökre: az egész napos iskolára, a Híd programokra. A szakképzés kerettantervének készítése sem zárult le, de a sajátos nevelési igényű vagy a két tanítási nyelvű iskolákba járó gyerekek kerettantervéről sem tudni semmit. Ez így a gyerekek több mint negyven százaléka - mondta.

A szakbizottság fideszes elnöke szerint elhibázott, s a rendszer nem ismeretéről tanúskodó a ma működő tantervek kivezetésének tervezett szabályozása is. Ráadásul maradt a túlzó, tananyagközpontú pedagógia - fűzte hozzá.

A tankönyvpiac átalakításáról azt mondta: azt, hogy "...ezt a tankönyvet kötelezővé, kizárólagossá tegyék, már nehéz megmagyarázni. Volt már ilyen világ: a Kádár-korszak". Kifejtette: ezek nem voltak feltétlenül rossz tankönyvek, de azt kéne megérteni, hogy nem attól lesz jó egy könyv, ha csak egyféle van belőle.

Pokorni Zoltán arról, hogy a körvonalazódó változások az oktatásban növelik vagy csökkentik a kormánypártok esélyeit 2014-ben, úgy fogalmazott: "A személyes élmény lesz a meghatározó. (...) Ilyen szempontból én, aki nem értek egyet az iránnyal, a fogamat összeszorítva azon dolgozom, hogy ez az általam nem jónak tartott rendszer működjön. Bízom abban, hogy menni fog, de az, hogy 2013 szeptemberében lehet-e érezni majd az átállás hozadékát, hordoz politikai kockázatokat.

Reméli - folytatta -, pár év múlva az is megmutatkozik, hogy az inga túllendült, túlzás volt egy költségvetési szervbe olvasztani minden iskolát, és öt-tíz éves távlatban az általa optimális rendszer alakul ki: megmaradnak nagyjából a mai tankerületek, de ezeket választott tisztviselők irányítják majd.

Olvasóink írták

 • 6. kilo 2012. szeptember 18. 17:28
  „Igen, a tied helyesebb megfogalmazas. De borzasztoan szomoru, hogy a gyerekeinkkel ezt muvelik egyesek, rovidtavu, ostoba, undorito egyeni celjaik miatt.”
 • 5. tzs_szeged 2012. szeptember 17. 23:42
  „"Nem az ujsagnak kellene panaszkodni, hanem felnyitni a felcsuti torpe szemet, hogy a Rozsika mit okoz."

  Bocs, többségében Viktor gondolja ki, de Hoffmann nevével azonosítják. Ez az eredeti hvg-s cikkből is egyértelműen megállapítható. Más kérdés, hogy Hoffmann bőven alkalmatlan lenne a feladatra akkor, ha saját feje után menne, mehetne.

  Lásd ezt a mondatot:
  "Nyilván meghatározó szerepe volt ebben a miniszterelnöknek, akinek nyilván nem csak szakmai, hanem egyéb érvei is voltak."

  Tehát a szakmai érveknél voltak fontosabbak is. Persze, hiszen ehhez, mint szakmához nem ért.”
 • 4. kilo 2012. szeptember 17. 22:11
  „Nem az ujsagnak kellene panaszkodni, hanem felnyitni a felcsuti torpe szemet, hogy a Rozsika mit okoz. Vagy ha nem megy, akkor karakteresen, batran, felallni es otthagyni a bagazst. De erre nincs mersze.”
 • 3. tzs_szeged 2012. szeptember 17. 20:46
  „Egy érdekes rész kimaradt az eredetiből:

  "Az igazgató egy személyben képviselte eddig az önkormányzat fenntartói szempontjait és a pedagógiai igényeket. Ez jó volt így, de ezután kettéválik: az igazgató a ,,szent pedagógia" nevében áll szemben a bérbeadó önkormányzattal, és követeli, hogy legyen rendesen kitakarítva, kifestve a folyosó, akkor is, ha erre nincs támogatás. Ráadásul furcsa bérlő, akire én mint önkormányzat nem szólhatok rá, hogy takarékoskodjon, este kapcsolja le a lámpát, tekerje le a fűtést - pedig én fizetem a rezsit."

  És ez még nem a szakma...”
 • 2. tzs_szeged 2012. szeptember 17. 20:39
  „"Volt már ilyen világ: a Kádár-korszak". Kifejtette: ezek nem voltak feltétlenül rossz tankönyvek, de azt kéne megérteni, hogy nem attól lesz jó egy könyv, ha csak egyféle van belőle."

  A vége felé már nem csak egy volt, legalábbis néhány tárgyból.

  "Bízom abban, hogy menni fog, de az, hogy 2013 szeptemberében lehet-e érezni majd az átállás hozadékát, hordoz politikai kockázatokat."

  Biztos, hogy lesz hozadéka, de nagyon más, mint Hoffmannék gondolják.”
 • 1. deszkás 2012. szeptember 17. 17:24
  „Nem is kell ide okos-tanult ember. Az mindig veszélyes.Sőt a bőrömön érzem:sportolni se kell. Igazolt egyesületi versenyzők( NEM az iskolai keretek között) számára ugyanaz a megemelt óraszám kötelező mint aki az edzést versenyzést csak Tv-ben látta! Gratulálok rózsikáéknak (igen kisbetű!) Az eddigi"befektetés" -t ki lehet az ablakon dobni,mert az iskolát NEM ÉRDEKLI HOGY A TANULÓJA TANÍTÁS UTÁN MIT CSINÁL!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb per indul Hunvald György ellen

Az egykori szocialista politikust és társait összesen mintegy 50 milliós hűtlen kezeléssel vádolják. Tovább olvasom