Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Poligámiáról szól Arthur Miller műve

Valamennyi jelenet figyelemre méltó élettapasztalatról tanúskodik, s a feszültség sem hagy alább egy percre sem. Arthur Miller Lefelé a hegyről című, a monogámia kereteit feszegető színműve nagy sikert aratott Sopronban.
A soproni színházi élet idei szeptembere kétségkívül a poligámiáról szólt. A Petőfi teátrumban Ray Cooney, a Kisszínházban Arthur Miller – most hétvégén bemutatott – darabja veti fel más és más szemszögből a titokban új házasságot is kötött férfi dilemmáját, sajátosan kezelt igazságát vagy épp elítélhetőségét. Az arra fogékony nagyközönség számára bizonnyal nem is haszontalanul.
Egyes sarkított vélekedések szerint a házasságba azok vágynak, akik nincsenek benne, míg a bennlévők rémülten menekülnének kifelé. De mitévők legyenek azok, akik rendületlenül imádják és soha el nem hagynák feleségüket, viszont a sors szeszélye folytán egy másik nőt is megszeretnek? Sőt, titokban még feleségül is veszik új szerelmüket, hogy az el ne hagyja őket? Hogyan lehetséges – és legfőképpen miként érthető vagy elutasítható – ez a nyugati kultúra törvényei által lekottázhatatlan állapot?
Nos, Arthur Miller Lefelé a hegyről című műve ezt a fogós kérdést boncolgatja, keményen feszegetve a monogámia kereteit. Szántó Erika Balázs Béla-díjas rendező szenzációsan vitte kamaraszínházi környezetbe, „testközelbe” az érdekfeszítő történetet, emellett dicséretre méltó közérthetőséggel oldotta meg – az egyetlen színpadi tér lehetőségein belül – az idősíkok váltogatását is. A szereposztás kitűnőnek bizonyult. Megkockáztatjuk: a kutyaszorítóba került férj, Lymen Felt figuráját megelevenítő Szilágyi Tibor pazar játéka valószínűleg az évad egyik legkiemelkedőbb alakításának bizonyul. Minden pillanata, könnycseppje, kimondott és elhallgatott szava, gesztusa, hanghordozása, igazságkereső küzdelmének megnyilvánulása egy óriási színészegyéniség katartikus erejű jutalomjátékát idézte. Méltó partnere volt a finom árnyalatokkal operáló Tímár Éva és Andai Györgyi (a két feleség), valamint a véleményének karakánul hangot adó Németh Borbála, aki a lányát jelenítette meg teljes átéléssel. Kórházi nővérként Vlahovics Edit került közel a néző szívéhez gyöngéd villanásai által, míg az ügyvéd szerepében Kerekes Józsefet láthattuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom