Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Political Capital: a szélsőjobb megerősödött Magyarországon

A szélsőjobb megerősödése a júniusi európai parlamenti választások óta ténykérdés Magyarországon - mondta a Political Capital elemzője a Magyar Antirasszista Alapítvány által szervezett Látlelet 2009 elnevezésű konferencián Budapesten szerdán.

A szélsőjobb megerősödése a júniusi európai parlamenti választások óta ténykérdés Magyarországon - mondta a Political Capital elemzője a Magyar Antirasszista Alapítvány által szervezett Látlelet 2009 elnevezésű konferencián Budapesten szerdán.

"A szélsőjobboldal politikai támogatottsága jelenleg olyan jelentős, hogy az egyfajta középpárti státuszt tesz lehetővé a még parlamenten kívüli Jobbik számára" - állapította meg Juhász Attila.

Hozzátette: a Jobbikra leadott több mint 400 ezer voks azt jelzi, hogy a párt a szélsőjobboldali szavazótábor többségének integrációján túl más, a parlamenti pártokból kiábrándult vagy azoktól eleve elzárkózó választói rétegeket is sikeresen szólított meg.

A szélsőjobboldal megerősödése nem egyszerűsíthető le a gazdasági és kormányzati válságra vagy a Fidesz azon politikai stratégiájára, mely több vonatkozásban elmosta a határokat a mérsékelt politizálás, illetve a radikalizmus között - mondta a szakember, aki szerint az elmúlt három évben a szélsőséges politikai válaszokra irányuló társadalmi kereslet találkozott a Jobbik által kínált politikával, és e két tendencia kölcsönösen erősítette egymást.

A szélsőségek terjedésének a választók körében oka többi között, hogy csalódtak a rendszerváltásban, a demokráciában, a piacgazdaságban. A társadalomban erősödtek a rendpárti, tekintélyelvű tendenciák, a nyílt előítéletesség, és eközben gyenge a civil társadalom, illetve erős a bizalomhiány - fejtette ki Juhász Attila.

A Jobbik megerősödésének okai között szerepel a párt eszmerendszerének és retorikájának szimbolikus ereje, egyes jelképek kisajátítása, és ezzel összefüggésben a politikai riválisok eszköztelensége, versenyképtelensége, továbbá a párt dinamikus önszerveződése, alternatív nyilvánossága, illetve a romakérdés kisajátítása és előítéletekre alapozott rendészeti problémává degradálása.

"A jogerősen betiltott Magyar Gárdát a mai napig a pártszervezet építésére használja fel a Jobbik" - mondta Juhász Attila.

A Political Capital által gyűjtött adatok szerint a párt új alapszervezeteinek száma a Magyar Gárda 2007. évi megalakulásával indult rohamos emelkedésnek, és az elmúlt két évben csaknem 180 jött létre.

Olvasóink írták

 • 16. aranka2 2009. október 30. 06:24
  „A Political Capital jobb-liberális beállítottságú, az objektivitásra leginkább hajlamos politikai kutató cégek egyike, elemzései általában higgadtak, a valóságot jó bemutató tanulmányok. Mint ez is. Magyarországot a nemzeti tragédia felé közelíti az, hogy még tájékozottabb emberek is időnként nehezen különböztetik meg a középjobbot a szélsőjobbtól, és rosszul ítélik meg, hogy hol van a határ a demokratikus és az önkényuralmi nézetrendszerek között. Ez leginkább a fidesz bűne, a szocialisták másképpen (de legalább ugyanilyen hatékonysággal) rombolják az országot.
  Csecs, apátfalvifaszagyerek sok-sok kommentjéből világosan kiderül, hogy MAGYAR nemzeti érzelmű, mint ahogyan én is. Sokan féltjük hazánkat, Magyarországot az ország érdekeit megvető jobbik és hasonszőrű társaik féktelen gyűlöletkeltésétől, nemzetgyilkos politikájától.”
 • 15. Csecs 2009. október 29. 12:11
  „11, ha szabad megkérdeznem, melyik nemzethez kötnek az érzelmeid? Nem telik vízumra, hogy annak az országába költözhess?”
 • 14. achilleus 2009. október 29. 10:19
  „A Political Capital jelenleg is kapja a megrendeléseket a kormánytól, így senki nem csodálkozhat azon, hogy a kormány szájaíze szerinti jelentésekkel traktálják a népet (amelytől végsősoron a lé származik). Agitációs-propaganda az egész, egy politikailag prostituálódott, tudományosnak álcázott intézet szellemi onanizálása.”
 • 13. sőndör 2009. október 29. 10:06
  „Ismét bebolondítottak benneteket. Szélsőjobb, rasszizmus, fasizmus és még ki tudja mit nem emlegettek. Vegyétek tudomásul, hogy azok ba..ogatnak mindanyiunkat ezekkel, akiknél nincs gond a nemzetállammal. A parlamentáris demokrácia előfeltétele, hogy mindenki tudja mik a kötelezettségei és meddig terjednek a jogai (a sorrend fontos), ez elsősorban vonatkozik a bármilyennemű "másságra", természetesen csak abban az esetben ha az államigazgatást nem adták bérbe. Ami a gazdaságtant illeti tudni kéne, hogy a "politikai gazdaságtan" a marxi téziseken alapuló tervgazdálkodásnak a cca 1700 oldalas eszementfuttatása amit az öreg szifiliszes fertőként hintett szét közép és kelet európában.Hhabár Marx esetében el kell ismerni, hogy zseni volt csak fordítva. A világ egyértelmű válaszokat adott a piacgazdaság kizárólagos életképességére. Ami a politikusi ígéretek teljesítését illeti, ne síránkozzon az aki eladta a lelkét egy tál lencséért, azzal a mottóval, hogy:jobb ma egy veréb a kézben, mint holnap egy túzok az ágon !?”
 • 12. taki 2009. október 29. 09:55
  „Féljen is akinek félni valója van!
  Vagy van, aki másképp gondolja?????”
 • 11. Trandafir 2009. október 29. 05:06
  „És mit tudsz ellene tenni?Semmit.
  Költözz akkor a cigányokhoz ha annyira szereted őket.”
 • 10. apátfalvifaszagyerek 2009. október 29. 01:27
  „8. Nem vagyok SZDSZ-es, ha erre célzol, ...... Én nemzeti érzelmű vagyok, és nem tűröm, hogy antimagyar eszméket (pl.nácizmus) éltessenek a hazánkban. Ennyi!”
 • 9. rozator 2009. október 28. 22:49
  „Ki a multikkal! Ki a külfökdiekkel! Ki mindenkivel! De akkor ki marad? Mi marad? Lehet kilépni az EU-ból, semmit nem tudunk kiszállítani, megehetjük az almát!”
 • 8. dodó 2009. október 28. 21:12
  „"Potenciális ügyfeleink közé tartoznak a multinacionális cégek magyarországi vezetői, kamarák, érdekvédelmi szervezetek, lobbyszervezetek, diplomáciai testületek, külföldi médiumok, kormányhivatalok, politikai pártok...
  A Political Capital elkötelezett a parlamentáris demokrácia és a piacgazdaság iránt...
  Tisztában vagyunk azzal is, hogy a velünk kapcsolatot kereső, vagy már talált partnereink elvárják: elemzéseinkben kizárólag a Political Capital minőségi mércéjét kövessük. Emiatt bíznak szakmai munkánkban a kormányzati és ellenzéki politikusok, illetve a gazdasági élet vezető szereplői..." /idézet a honlapjukról/”
 • 7. Csecs 2009. október 28. 20:46
  „Na, ír egy csomó megrendelt rettegtető salangot, igazából egy rémült szdsz-közlemény, de a lényeg mégis megnyugtató: ÉL A NEMZET!
  5. Azt a börtönt a nagy szabadelvűségedben emlegeted annyit a hozzászólásaidban, tetű felebarátom?”
 • 6. SSO 2009. október 28. 19:57
  „én meg jelentem, kiegészítve,és kijavítva a Political Capital elemzőjét, hogy az antimagyar hordák (MSZP,SZDSZ ) megszűnni látszanak, éled a nép. Elég baj, hogy a nemzeti. keresztényi értékrendet tekintik szélsőségesen jobboldalinak ,amit a jobbik képvisel. Jobb országban, pl Oroszországban alap emberi értékek a Jobbik programja. Képzeljük el ezek után az orosz szélsőjobbot.”
 • 5. dara 2009. október 28. 18:22
  „Nem tudom ki tanult politikai gazdaságot, ugy mint szocreált! Nos a Marxi tételek pontosan a mai Magyarországra illenek. A minőségi változások mennyiségi változásokat generálnak és viszont. A jóléti társadalom nem igényli a változás kényszerét. Ha a mai szegfűs milliárdos elvtársak betartották volna a választási ígéreteik csekély százalékát nem lenne társadalmi igény a JOBBIKra. Legyen a JOBBIK a mérce az elkövetkező időben. Ők még igazat mondanak, szükség is van radikalizmusukra. Nem félni kell őket, inkább támogatni.”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2009. október 28. 17:57
  „a szélsőjobb tényleg nagyon felerősödött, elég csak megnézni a náci jellegű kurucinfo okádékait... BÖRTÖNBE!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. k.elvis 2009. október 28. 16:39
  „Nagyon örvendetes,csak szándékosan rossz a fogalmazás:nem szélsőjobb,hanem radikális.”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 28. 13:40
  „Mondom én hogy ne igyon előre a medve bőrére Orbán! Én biztosan hogy nem a Fityeszre fogok szavazni de nem is a Gyílkos Szocikra!”
 • 1. 751510 2009. október 28. 12:47
  „"Segélyszervezetek rasszista politikával vádolják a helsinki önkormányzatot" Ez némi magyarázatra szorul.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volán-busz ütközött össze egy kisbusszal

Megsérült egy nő Budapesten szerdán, amikor a XI. kerületi Nagyszőlős utca és a Tornavár utca… Tovább olvasom