Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Political Capital: Gyurcsány pozícióját erősíti

Az elemzés szerint az új kormány mögötti többség legvalószínűbb forgatókönyve a volt koalíciós partnerek, az MSZP és az SZDSZ közötti megállapodás.
Gyurcsány Ferenc javaslata egy új miniszterelnök megválasztásáról egyszerre szól saját politikai pozíciójának megtartásáról, és arról, hogy a válságkezeléssel kapcsolatban kialakult patthelyzetet hogyan oldható fel - ezt írja a Political Capital Institute a kormányfő délelőtti bejelentése után.

Az elemzés szerint az új kormány mögötti többség legvalószínűbb forgatókönyve a volt koalíciós partnerek, az MSZP és az SZDSZ közötti megállapodás. Az elemzés szerint a kongresszuson történtek négy legfontosabb szempontja, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki posztról való lemondással kerüli el a párton belüli kihívóit. A folyamat végén pedig vagy Gyurcsány Ferenc adja majd az új miniszterelnököt vagy ő maradhat a poszton, a két lehetőség közül az a Political Capital közleménye az előbbinek tulajdonít jóval nagyobb valószínűséget.

A politológiai elemző intézet rámutat, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány korlátozza a külső szereplők beleszólását és ezzel elkerülhető a parlament feloszlatása. Emellett azt is írják, hogy az elmúlt hónapok stratégiai bizonytalanságai után az SZDSZ lehetőséget kap a koalícióba való visszatérésre. A konstruktív bizalmatlansági indítvány politikai forgatókönyveként a Political Capital arról ír, hogy tervezett folyamatról van szó, Gyurcsány Ferenc a kormányból való távozásával kerülheti el, hogy a pártelnöki poszton kihívóval kelljen szembenéznie és így mind a párt, mind a kormányzásban veszítsen szerepéből.

Az elemzés szerint bár Gyurcsány Ferenc konszenzusos döntést emlegetett, legnagyobb esélye a volt koalíciós partnerrel, az SZDSZ-szel való megegyezésnek van. A konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításának, az új kormány felállításának legfontosabb kérdése nem annyira a leendő miniszterelnök személye, hanem az a program, amely mögött többség jöhet létre az Országgyűlésben. Ebből a szempontból fontos jelzésnek nevezi az elemzés, hogy az utóbbi időszakban az MSZP és a miniszterelnök határozottan azoknak a társadalmi csoportoknak az érdekeiről beszélt, amelyeket negatívan érinthetnek a kormányénál szigorúbb válságkezelés következményei. Ez egyébként szembemegy például az SZDSZ válságkezelő elvárásaival. Amennyiben az elképzelt új kormány programja a mainál mélyebb reformokat tartalmaz, az a Bokros Lajossal fémjelzett MDF szempontjából más, nehezebb helyzetet teremt, hiszen felvetődik, hogy a párt is részt vehet az új koalícióban.

Az elemzés rámutat, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány adja meg a leginkább a lehetőséget arra, hogy a köztársasági elnököt "kikapcsolják" a kormányváltási folyamatból, hogy az Országgyűlés feloszlatását elkerüljék. Amennyiben pedig a konstruktív bizalmatlansági indítvány elbukik, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök maradhat. Ebben az esetben viszont ugyanazok a személyi, parlamenti többséget illető, szakpolitikai és gazdasági konfliktusok jelentkeznek, amelyek az elmúlt hónapokban is végletesen beszűkítették a kormány mozgásterét.

A Political Capital azt is megjegyzi, hogy a miniszterelnöki posztról való lemondás felvetése erősítheti Gyurcsány Ferenc pozícióit az MSZP-ben. A pártelnöki megtartásán túl szó van arról, hogy mekkora szerepe marad a kormányzás további irányának meghatározásában.

Olvasóink írták

 • 9. achilleus 2009. március 22. 10:45
  „Azt hiszem, elvtársaim azonban; hogy ez is egy történelmi szükségszerűségnek a következménye ebben a percben, egy történelmi szükségszerűségnek, amit nem lehet jól csinálni, csak becsületesen. Jól csinálni, elvtársaim, nem lehet! Nem lehet azért, mert ez jóra a proletáriátus szempontjából nem vezethet, és nem ők fognak tehetni róla, ha rosszra vezet! Mi, akik ezalatt az átmenet alatt félrehúzódunk, hogyha lehet, az osztályegységet fenntartjuk, ha nem lehet, más módon küzdjünk újból, mi, akik félreállunk ez alatt az idő alatt, azt hiszem, hogy ha megmaradunk, akkor újult erővel, új tapasztalatokkal gazdagabban és objektívebb, reálisabb körülmények között, egy érettebb proletáriátussal fogunk új harcba kezdeni, új harcba a proletáriátus diktatúrájáért és új fázisát fogjuk megkezdeni a nemzetközi proletárforradalomnak. (Hosszantartó taps és éljenzés. A munkástanács tagjai felállnak.)"”
 • 8. achilleus 2009. március 22. 10:17
  „Egyre nyilvánvalóbb számomra, hogy GYF saját pártja küldöttgyűlését vezette meg. A látszólagos lemondással szimpátiát keltett maga iránt, így az elnökségét - a meglepett, és időzavarba kergetett - küldöttek könnyen megszavazták. (Igy is volt vagy 100 aki ellene szavazott, noha még ellenjelölt sem volt). Ferencünket az sem zavarja, hogy a külföldi sajtó tényként kezeli a "lemondását". Óriási meglepetés lesz, hogy még hetek múlva is egy "lemondott" miniszterelnök vezeti a kormányt. Be is fogják árazni forintban biztosan, 100 milliárdokba fog ez a kis küldöttmegtévesztés az országnak kerülni. És rajtunk fog röhögni mindenki.”
 • 7. Schrek 2009. március 21. 19:39
  „Félelmetes ez az egész. Nem szabad engedni, hogy Fletó banda átalakuljon, csak kiszipolyoznak minket.
  Fel kell oszlatni az országgyűlést, Fletót és bandáját bíróság elé kell állítani.”
 • 6. lopicigazsi 2009. március 21. 19:11
  „Baromi vicces, ahogy megint átkefélnek minket. De azért bennem van egy kis gőz. És itt eresztem ki: _______________________www.afal.hu________________________Legalább nem a gyerekkel kiabálok otthon, aki pedig szeret, és nem azt érdemelné, hogy otthon feszült legyek...”
 • 5. rozator 2009. március 21. 18:16
  „comet!Jelentsd már fel őket!!!!”
 • 4. achilleus 2009. március 21. 17:39
  „2. hozzászólás comet 2009.03.21. 17:33
  Az SZDSZ kivárná a két hetet, hogy lássa a programot ....”
 • 3. mocskos 2009. március 21. 17:37
  „http://kuruc.info/r/2/37405/ Errol ennyit.Nincs mit ragozni a dolgon!”
 • 2. comet 2009. március 21. 17:33
  „remélhetőleg az ellenzék nem lesz olyan balf.sz hogy végig asszisztálja a Fletó banda átalakulási kísérletét.
  Követelni kell az országgyűlés azonnali feloszlatását, de nem csak immel-ámmal mint eddig.
  A szélhámos nemzetpusztítókat meg bíróság elé. A csótányokat írtani kell mert különben szaporodnak.”
 • 1. achilleus 2009. március 21. 17:24
  „Az alapos elemzéshez még annyit, hogy a két hetes időhúzás elegendő ahhoz, hogy előrehozott választásokat ne lehessen az Európai Parlamenti választásokkal egyidőben megtartani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondását ajánlotta fel Gyurcsány - külföldi vélemények

A BBC szombaton internetes honlapjának címoldalán szerepeltette, hogy Gyurcsány Ferenc felajánlotta… Tovább olvasom