Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Political Capital: nagyarányú Fidesz-győzelem várható

A Political Capital nagyarányú Fidesz-győzelmet valószínűsít az októberi önkormányzati választáson, az intézet szerint egyértelműnek tűnik Tarlós István főpolgármesterré választása, ahogy a Fidesz jó eséllyel többséget szerezhet a Fővárosi Közgyűlésben is.
A politikai elemzéssel és tanácsadással foglalkozó intézet az MTI-hez szerdán eljutatott közleménye szerint az MSZP legfeljebb támogatottsága szinten tartásában bízhat a választásokon. A szocialistáknak mindenekelőtt a XIII. kerületi, esetleg a szegedi polgármesteri cím megtartására lehet esélyük. Néhány megyei jogú város vagy budapesti kerület polgármesteri címének megszerzése már sikert jelentene számukra - fűzik hozzá.

Kiemelik: Észak-Magyarországon a Jobbik veszélyezteti az MSZP legnagyobb ellenzéki párti pozícióját, a jelöltállításban ugyanis felülmúlták a szocialistákat. Az elemzők szerint a tavaszi eredményekből kiindulva a Jobbik akár polgármesteri címeket is szerezhet néhány, 10 ezer főnél nagyobb településen, de a párt jelöltjei emellett több városi önkormányzatban, vagy akár egy-egy megyei közgyűlésben is a "mérleg nyelvévé" válhatnak.

A Political Capital úgy látja, hogy az LMP legfőbb célja a fővárosi közgyűlés fideszes többségének megakadályozása lehet. Az "országosan már a jelöltállítás során kudarcot vallott párt" így döntési pozícióba kerülhetne Budapesten.

Az elemzés készítői megjegyzik továbbá, hogy az önkormányzati választási rendszer nyáron elfogadott változásai miatt kevesebb kisebb szervezet lehet sikeres október 3-án: a megyei közgyűlésekből szinte teljesen el fognak tűnni a civil szervezetek, akik a nagyobb településeken is jóval kisebb súlyt képviselhetnek majd.

Az intézet összegzése szerint országosan a Fidesz indíthatja a legtöbb, 8.823 jelöltet, míg a második hely a Jobbiké, amely 4.235 indulójával sem éri el a Fidesz-jelöltek számának felét. Az MSZP 3.694 jelölttel vághat neki a választásoknak, közülük 194-en szállhatnak harcba polgármesteri címért, ami fele a négy évvel ezelőtti adatnak. A Jobbik és az MSZP indulóinak száma között a kistelepüléseken a leglátványosabb az eltérés: 1.238-455 a Jobbik javára.

Hozzáteszik: az LMP országosan 1.133 jelöltjével "jócskán lemaradt", a párt aspiránsai közül ráadásul csak huszonhatan számítanak polgármesterjelöltnek.

Az intézet munkatársai arra számítanak, hogy a fővárosi listát állítani képes négy parlamenti párt jelöltjei bekerülhetnek a közgyűlésbe. A Fidesznek pedig annak ellenére is reális esélye van a közgyűlési többség megszerzésére, hogy az indulók "megrostálásával" csökkentette az elvesző szavazatok által generált "győzteshez húzás effektusát".

A Political Capital szerint a Fidesz-KDNP-nek 17, az MSZP-nek 9, az LMP-nek 4, a Jobbiknak 3 mandátum jutna a fővárosban, ha októberben a tavaszi választással azonos arányok ismétlődnének meg. Ez pedig azt jelentené, hogy ha "szűken is", de meglenne a kormánypártok többsége a főpolgármester szavazatával kiegészülő közgyűlésben - fűzik hozzá.

Olvasóink írták

 • 6. szilléri 2010. szeptember 10. 08:58
  „A volt -MDF-es Debreceni ?? Ugyan má!”
 • 5. achilleus 2010. szeptember 09. 18:25
  „4. hozzászólás Léni 2010.09.09. 14:15
  Ha Debreczeni József lenne, akkor javasolnám a nyilván önéletrajzi ihletésű műnek az "Átváltozás" helyett az "Átvedlés" címet, már ha az arcbőr vastagsága megengedi.”
 • 4. Léni 2010. szeptember 09. 14:15
  „Meg is érdemlik a magyar emberek egy része a Fideszt és Orbánt! A baj csak az, hogy mindenki szív! Elgondolkoztatónak azért ajánlanék egy könyvet: Debreczeni Istvántól az "Átváltozás"-t.”
 • 3. jozko 2010. szeptember 09. 08:18
  „Személy szerint nem vagyok érdekelt egyik párt győzelmében sem!
  Egyként azok közül, akik fejlődő Magyarországot szeretnének, úgy gondolom, nem szerencsés az egypólusú berendezkedés!
  Azok számára kedvez, akik ráálltak a csodavárásra, ahelyett, gogy tudomásul vennék: csak az értékteremtő munka, az egészséges verseny vihet minket előre!
  Minden embert nem lehet ugyanolyan módszerrel irányítani-annak már diktatúra, de mindenképpen parancsurakmi íze van! Nonszensz-de úgy gondolom, rövid, átmeneti időszakra talán erre lenne most szükség!
  Háborúban nem demokrácia kell, hanem erős kezű parancsnok! Nincs szükség hadikommunizmus bevezetésére, de nem ártana az erőket a gazdasági kitörésre koncentrálni!
  Közben kialakulhat egy ténylegesen baloldali értékeket valló párt-ami helyrebillentheti a kétpólusú, normális politikai életet!
  Attól tartok, most mindenki a hatalmához ragaszkodik görcsösen....”
 • 2. okz63 2010. szeptember 09. 07:32
  „Szerintem meg igen!
  Tavasszal a pártokról szólt a választás, most meg az emberekről fog szólni, akik a városért tettek-tesznek, és ebben Botkát egy bukott bankár nem fogja tudni legyőzni, aki hatalmas betűkkel hirdeti, hogy majd szeptember 15-én elmondja, hogyan szeretné a változást. Ha képes rá, akkor miért nem most mondja el? Gondolja, ez a titkolódzás bejön, ami áprilisban is volt? Szerintem fogalma sincs róla, mit lehetne tenni, ezért hallgat!”
 • 1. jozko 2010. szeptember 08. 23:39
  „Nem csak a Fővárosban!
  Botka László talpon maradása komoly dilemma lehet a Fidesz vezetésének!
  Alkalmasabb polgármestert nemigen tudnak állítani.
  Bárki másra bízzák a várost, az bizony könnyen bedőlhet.
  Egy pólusváros összeomlása -még szocialista polgármesterrel is-rossz fényt vetne a kormányra, fideszes városvezetéssel pedig kész katasztrófa lenne!
  Ez kerülendő!
  Fel merje -e viszont vállalni a Fidesz azt a kockázatot, hogy állva haggya Botkát?
  Úgy gondolom, nem merik!Ha viszont így van, tesznek érte, hogy megbuktassák!
  Botka Lászlót csak a vele egy kicsit is szimpatizálók nagy-nagy tömege mentheti meg a választáson!
  Úgy gondolom, nem lesz képes ekkora mozgósításra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 8-án megtartott, 36. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom