Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Politikai nyitást hirdet a német kancellár

Saját, illetve pártja népszerűségének hanyatlása ellenére megerősítette eddigi, a hagyományos konzervatív szavazótáboron kívüli választók meghódítását hirdető politikáját a német kancellár.
Angela Merkel - aki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is - a Handelsblatt című lapnak adott csütörtöki nyilatkozatában hangsúlyozta a nyitás szükségességét minél szélesebb választói rétegek felé. Ennek kapcsán elsősorban azokat a szavazókat említette, akik időről időre más pártokra szavaznak. "A mai társadalom realitásához tartozik, hogy csökken azoknak a száma, akik egész életükben ugyanarra a pártra szavaznak" - jelentette ki.

A pártelnök-kancellárt az elmúlt hetekben saját pártjában többen is élesen bírálták amiatt, hogy a tavaly szeptemberi választások előtti időszakban, illetve a kampány során megítélésük szerint nem helyezett kellő hangsúlyt a CDU konzervatív értékeire. A bírálók elsősorban ezzel magyarázták azt, hogy a kereszténydemokraták a választásokon a szavazatok mindössze 33,8 százalékát szerezték meg, ami a II. világháború utáni időszak legrosszabb választási szereplésének számít. Merkelt az új - konzervatív-liberális - kormány hivatalba lépése után is sok kritika érte amiatt, hogy erélytelen politizálást folytat, és túl sok engedményt tesz a koalíciós partner szabad demokratáknak (FDP).

Az interjúban Merkel visszautasította a bírálatokat. Hangsúlyozta, hogy a CDU kitart hagyományos gyökerei, azaz a konzervatív, a keresztényszociális és a liberális gyökerek mellett, de hozzátette, hogy a néppárti jellegből fakadóan nyitásra van szükség.

A kancellár nyilatkozatát ahhoz a kétnapos tanácskozáshoz időzítette, amelyet a CDU kibővített elnöksége csütörtökön kezdett a párt választási szereplésének elemzése céljából, továbbá hogy kidolgozza a kereszténydemokraták jövőbeni irányvonalát. Sajtóértesülések szerint a Merkel által képviselt nyitást a párt két irányban képzeli. Egyrészt a fő riválisnak számító szociáldemokrata pártban (SPD) csalódott szavazókat kívánja meghódítani, továbbá azokat a korábban hagyományosnak számító választókat kívánja visszahódítani, akik tavaly szeptemberben a CDU-tól a liberális FDP-hez pártoltak át.

Egyéb kérdésekről szólva a kancellár megerősítette, hogy folytatni kívánja az adócsökkentések programját. Hangsúlyozta azt is, hogy kitart az atomenergia hasznosítása és ennek keretében az atomerőművek működési idejének meghosszabbítása mellett.

Az interjúval egy időben vált ismertté: ha Németországban a hét végén választásokat tartanának, a jelenlegi koalíció már nem jutna abszolút többséghez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MDF januárban dönthet a programjáról

Az MDF országos választmánya az előzetes tervek szerint január 30-án fogadhatja el a párt választási… Tovább olvasom