Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Pollenszezon

Elkezdődött a pollenszezon: a mogyoróbokrok virágzásával beindult az allergiások életét megkeserítő időszak.
Meglepő, hiszen néhány napja még vastag hótakaró borította a megyét, mégis tény: megkezdődött a pollenszezon. A márciushoz képest szokatlanul hideg idő ellenére három hete virágzik a mogyoró, de szórja a virágport az éger és a szilfa is. Az allergiások számára megkezdődődött a novemberig tartó, tüsszögős időszak.

– Jelenleg nincs túl sok virágpor a levegőben – mondta el lapunknak Juhász Miklós aerobiológus. – A mogyoró az egyetlen, ami teljes virágzásban van már. Az égerfa virágporát – mivel ilyen növény nincs a városban – csak a külső területekről tudja befújni a szél, az ilyenkor általában már virágzó nyárfa és tiszafa pollenjeiből pedig mindössze pár darab van köbméterenként.

A szakember hozzátette: a virágpor-koncentráció még nem érte el azt a szintet, amikor már jelentkeznek a tipikus tünetek. Ehhez minimum száz darab pollennek kellene lenni egy köbméter levegőben, az érték azonban jelenleg mindössze 15-20 darab köbméterenként. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján sem jelentkezett még egyetlen beteg sem a tavaszi allergiára jellemző szemviszketéssel vagy könnyezéssel. – Április elején szokott megkezdődni a fűvirágzás, ez a kritikus időszak a tavaszi allergiaszezonban – mondta el Altmayer Anita egyetemi adjunktus. – De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fák virágporára érzékenyek is akkor kezdenek megjelenni a rendeléseken, amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a 10 fokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes terek

A magánszférának éppen leglényegibb vetületével, a személyes térrel foglalkozom jelen dolgozatomban.… Tovább olvasom