Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek az államfő

Polt Pétert javasolja legfőbb ügyésznek választani Schmitt Pál államfő - tájékoztatotta Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken.
Az Országgyűlés december elején dönthet az új legfőbb ügyészről, akit egy friss törvénymódosítás értelmében kilenc évre választ meg a Ház.

A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint az államfő pénteken elküldött levelében azt írta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, hogy azt javasolja: "az Országgyűlés Dr. Polt Péter legfőbb ügyészségi főosztályvezető ügyészt válassza meg a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének".

Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma 70. életévének betöltésével december 13-án jár le.

Schmitt Pál csütörtökön megbeszélést folytatott Kovács Tamással, valamint a legfőbb ügyészi posztot korábban betöltő Polt Péterrel és Györgyi Kálmánnal. Polt Péter a találkozó után azt mondta, személyi kérdésekről, a lehetséges legfőbb ügyész személyéről nem volt szó a megbeszélésen. Arra a kérdésre, vállalná-e a legfőbb ügyészi posztot, Polt Péter akkor azt közölte: nemcsak udvariatlanság lenne, hanem értelmetlen is, ha erre bármit mondana.

Ezt megelőzően, szerdán minden parlamenti párt képviselője a köztársasági elnöknél járt, hogy a legfőbb ügyész személyéről egyeztessen. Arról, hogy kit látnának szívesen a decemberben távozó Kovács Tamás helyén, a pártok képviselői nem nyilatkoztak. (A következő legfőbb ügyész megválasztása már téma volt a frakciók képviselői és az államfő közti október végi megbeszélésen is.)

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még hétfői sajtótájékoztatóján közölte: reméli, december 6-án dönthet az Országgyűlés a legfőbb ügyészről.

Polt Péter 1955-ben született. 1990-1995-ben az Igazságügyi Minisztériumban volt tanácsadó, 1995 és 2000 között az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt, 2000 és 2006 között pedig legfőbb ügyész. 2006 óta a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági ügyek főosztályának vezetője. Polt Péter az 1994-es országgyűlési választásokon fideszes képviselőjelölt volt, mandátumot azonban nem szerzett.

Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvénymódosítását, amely szerint a jövőben a köztársasági elnök javaslatára kilenc évre választja meg a Ház a legfőbb ügyészt a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár a törvénymódosítási javaslat október végi általános parlamenti vitájában úgy fogalmazott, hogy a változtatás tovább erősíti az ügyészség függetlenségét, hiszen azáltal jóval ritkábban fordul elő, hogy az Országgyűlés hatással van az ügyészségre a legfőbb ügyész személyének meghatározásával.

Az ellenzéki képviselők többsége ezzel szemben elsősorban azt kifogásolta, hogy a megválasztott legfőbb ügyész szerintük gyakorlatilag beláthatatlan ideig maradhat hivatalában a kétharmados parlamenti többség elfogyása után.

Olvasóink írták

 • 12. szilléri 2010. november 28. 12:22
  „Remélem Újhelyi tökét is elkapják!
  Sokat ártott a tényleges baloldalnak.

  Péter bácsinak van mit törlesztenie.
  Ez még egy nem lejátszott meccs.
  Azért az elgondolkoztat, hogy anno- dacu a komcsik mit össze nem basztatták, miközben szemrebbenés nélkül szétlopták az országot.”
 • 11. theseus 2010. november 27. 20:34
  „2. Léni 2010.11.26. 15:59
  "Hogy én ezen miért nem csodálkozok?"

  Esetleg te akartál az lenni? Van jogi végzettséged egyéltalán, vagy csak úgy írogatsz?”
 • 10. történész 2010. november 27. 19:30
  „Már rutinos a dolgokban ..sokat tanult a múltban és úgy látszik megérte.”
 • 9. Vörcsi 2010. november 27. 15:19
  „Mintha egyesek jó érzékkel tapintanának rá, mi az a hír, ami az "átlag" embert indulatba hozza! Bizsergő izgalommal várják a beszólásokat! Jól van ez így, így kerek a világ! így tanul a magyar!”
 • 8. 56214712 2010. november 26. 17:24
  „Egy biztos, hogy sok munkája lesz. Az elmúlt 8 évben "kiváló" törvényeket alkottak a szabad rablás megvalósításához.”
 • 7. igazságkereső 2010. november 26. 16:48
  „#6. szatyi: közvetlenül valóban nem ez a dolga, de a törvényalkotás során hatékonyan tud közreműködni a leírtak jogi megoldásához.Épp ezért legfőbb ügyész,véleményezési, javaslattételi joga van a törvényalkotás folyamatában!”
 • 6. szatyi 2010. november 26. 16:45
  „5. hozzászólás igazságkereső 2010.11.26. 16:29
  "az újonnan megválasztandó legfőbb ügyész tesz -e olyan lépést, amely bankok abszolút gátlástalanságát törvényileg megtiltaná"

  A legfőbb ügyésznek NEM ez a dolga!”
 • 5. igazságkereső 2010. november 26. 16:29
  „Remélhetjük, hogy a közel jövőben megválasztandó legfőbb ügyész úr kezd valamit a bankok gátlástalanságaival szemben? Tesz-e majd valamit az önhibájukon kívül devizahiteleiket fizetni nem tudók kilakoltatása ellen,hiszen az adósoknak nagyon komoly gondot okoz a bankok által megduplázott devizahitelek törlesztése!Csak egy nagyon rövid idézet a Magyar Hírlap 2010.november 26.-ai számából Boros Imre közgazdász tollából, mely megállja a helyét, mely szerint:"A nemzetközi bankvilágot a bankok mértéktelen ingatlanhitelezési spekulációja robbantotta ki.Nálunk sem az üdvhadsereg kezdett el svájci frank-alapú hiteleket nyújtani.Ezek legtöbbje akkor látott svájci frankot amikor a kannás bor szőlőt!A pénznem csak hivatkozás volt,hogy az adóstól a kamaton, az árfolyamon és az"átváltáson ´ zsíros profitot szedjenek.Annál jobb volt a banknak,minél rosszabb az ügyfélnek.Persze csak addig, amíg az ügyfél fizetni tudott!"Eddig az idézetből kiragadott gondolat, mert maga cikk hosszabban taglalja azt a banki tisztességtelenséget,amely 2010.novemberére idáig juttatta az országban élő kb. 300.000 családot.Megemlíti a szerző azt is - és milyen igaza van -,hogy a cégek mellett a családoknak is járna csődvédelem, de a bankok, az MNB hallgat nagyokat.Tehát a kérdés: az újonnan megválasztandó legfőbb ügyész tesz -e olyan lépést, amely bankok abszolút gátlástalanságát törvényileg megtiltaná,hiszen maga a banki etikai kódex az kb. annyit ér,mint súlyos betegnek a savanyú cukorka,feltéve azt is nem cserélik fel,mint Sopronban egy betegnél a bélmosó folyadékot a formalinnal és problémát elintézik egy olyan megjegyzéssel, hogy a beteg mohón itta és ezért vannak égető,szúró fájdalmai.De ott legalább az orvos -még ha jelentős késéssel is -segített rendezni a beteg állapotát tevőlegesen, de a bankok nálunk Magyarországon még jól elvannak "elefántcsont tornyaikban" és a látványtervezésen és üres szólamokon kívül semmilyen gyakorlati és kézzelfogható segítséget még egyetlen ügyfelüknek sem nyújtottak.Most már csak az a kérdés: még is mikor szándékoznak hatékony segítséget adni a devizahiteleseknek,hiszen nem kérdéses,hogy ők kergették ügyfeleiket ebbe a tragédia közeli helyzetbe,mint ahogy azt Boros Imre közgazdász is írja elemzésében!Tényleg szándékos tönkretétele zajlik az országnak és benne a lakosság egy jelentős részének??!!”
 • 4. dodó 2010. november 26. 16:08
  „Micsoda meglepetés!”
 • 3. Léni 2010. november 26. 16:01
  „Slingnek meg csak annyit: jön még a kutyára teherautó!”
 • 2. Léni 2010. november 26. 15:59
  „Hogy én ezen miért nem csodálkozok? Azon sem, hogy a bólogató bajnok gondolkozás
  nélkül mindent aláír, azon sem, hogy Poltra esett a választás!
  Ő tudja a legjobban, hogy mit és hogyan kell csűrni-csavarni ahhoz, hogy a fideszes
  múltbéli és jelenben elkövetett disznóságaik el legyenek kenve!
  Nem akarok hosszú felsorolásba kezdeni, úgy is tudja mindenki akár szoci, akár
  fideszes, akármelyik pártnak a tagja, vagy éppen pártonkívüli, hogy mire megy ki a
  játék és miről beszélek!
  Ezt nevezem én gátlástalanságnak, amikor szemrebbenés nélkül kierőszakolnak
  mindent a hatalom megőrzése érdekében!”
 • 1. sling 2010. november 26. 15:44
  „Nna. kíváncsian várom a kommenteket:-))
  Hajrá szoclibek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket raboltak ki fiatalkorúak

Főleg mobiltelefonokat raboltak gyerekektől náluk nem sokkal idősebb fiatalkorúak Miskolcon;… Tovább olvasom